Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag har hotat en yngre kille i skolan

Fråga

Det finns en tjej i min klass som jag tycker är jättesnäll. En dag kallade en yngre kille hennes syster och mamma för fula. Då bestämde jag mig för att skrämma upp honom och visa vad respekt innebär. Jag slogs inte, men använde mig av ett hotfullt språk. Och nu mår jag dåligt och har skuldkänslor. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker att du ska gå fram till killen du hotade och be om ursäkt. Berätta att det inte var rätt att du gjorde så och att du inte vill skada honom på något sätt.

Försök också att förklara varför du gjorde som du gjorde om det finns möjlighet. Berätta att du tyckte att han var respektlös och att det sårar när man pratar illa om folk. Det kanske känns svårt, men det är det enklaste och mest raka sättet att ta itu med det.

Dina skuldkänslor har kommit för att det du gjorde kändes fel. Ibland kan skuldkänslor hjälpa dig att veta vad som är rätt och fel, även om de känns jobbiga. Om du ger killen en förklaring till hur du kände det så får han en möjlighet att ändra på sig. Nu är han kanske mest rädd för dig och då blir det nästan aldrig en förändring.

Sök stöd hos någon annan om du behöver det. Kanske hemma i familjen eller hos andra vänner. Det kan kännas lite lättare om man har någon att prata med.

Du ville från början hjälpa till och försvara tjejen i din klass. Nu har du en möjlighet att ställa till rätta det som inte blev helt bra. Det är bra och starkt gjort av dig!

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Till toppen av sidan