Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag hotade en kille i skolan men ångrar mig

Fråga

Det började med att en kille i skolan sa fula ord om en kompis mamma och syster. Jag tyckte synd om min kompis och bestämde mig för att skrämma upp honom. Jag ville lära honom att visa respekt. Jag slog honom inte, men pratade väldigt hotfullt.

Nu mår jag dåligt och har skuldkänslor. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker att du ska be killen du hotade om ursäkt. Berätta att det inte var rätt att du gjorde så och att du inte vill skada honom på något sätt.

Försök också att förklara varför du hotade honom. Berätta att du tyckte att han var respektlös som sa fula ord om din kompis mamma och syster. Det kanske känns svårt, men det är det enklaste och bästa du kan göra.

Du har skuldkänslor för att det du gjorde kändes fel. Det är ofta jobbigt att ha skuldkänslor men ofta hjälper det att veta vad som är rätt och fel.

Om du förklarar varför du hotade honom får han en möjlighet att ändra på sig.

Prata med någon om det här om du behöver det. Du kan till exempel fråga en lärare, en vuxen hemma eller en kompis. Kanske kan de vara med när du ber om ursäkt om det känns lättare.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag vill sluta slåss

Jag börjar ofta slåss när jag är ute med kompisar och vi träffar andra som är störiga på nåt sätt. Men efteråt brukar jag ångra mig.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan