Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Jag rökte på

Jag gjorde det dumma misstaget av att låta falska vänner röka på hemma hos mig och kring mig på min egen bekostnad.

Jag är 17 år, första gången jag rökte på var i nian. Under perioden sen dess fram tills i höstas då jag började 2:an på gymnasiet har jag kommit i kontakt med cannabis i små mängder, men under en lång tidsperiod. Jag har haft dåliga upplevelser varje gång jag provsmakat. Bara det har gjort mitt liv idag till ett rent av ångestladdat helvete med medicinering för att bara kunna gå ur sängen på morgonen, utan att tankarna som cannabisen skapat tar kol på mig.

Jag hade ett gäng gamla barndomskompisar som i tidiga tonåren började röka på. Självklart så ville jag vara ball och göra detsamma, så jag smakade en dag. Jag mådde förjävla dåligt första gången och hade en förjävla ångest som höll på att sluta i panikattack.Det var alldeles odrägligt kroppen kunde inte sluta panika fanns inget jag kunde göra åt det. Det löste sig dock så småningom och jag nyktrade till men njöt inte en sekund av ruset.

Efter den första kontakten med cannabiset så fortsatte jag att träffa polarna 3-4 gånger i månaden och rökte på. Wnstaka bloss tog jag bara eftersom mina tidigare upplevelser varit så odrägliga. Det fortsatte så under perioder fram tills i höstas 2015 då allt föll isär.

Under höstlovet träffar jag polarna. De ska röka och ringer mig för att de behöver en fotboll så jag kilar ut och möter dom. De meckar sin joppe och tänder den. Jag blir frågad om jag ska ha så jag gör som jag gjort alla tidigare gånger och tar några enstaka bloss. Ruset kändes så klart bara lite grann och allt var lugnt, kvällen slutar bra jag kommer hem käkar slaggar.

På morgonen när jag vakna hade något konstigt hänt. Jag började hallucinera. Jag började tänka djupa tankar och såg jordklotet på distans och såg människor som stog under mig på andra sidan jordklotet0.

Jag låg i sängen och bara stirrade fattade ingenting och panikade ett tag ruset borde ha gått över sen länge. Kastar mig upp ur sängen och försöker komma på andra tankar. Det går bra resten av dagen.

Sen börja det igen, med en veckas intervall sen jag rökt började jag hallucinera kring jordklotet vi är på. Tänkte på jordens snurrande kring solen och upplevde att jag kände av det. Låg hemma i soffan den dagen och såg lila nyanser över hela vardagsrummet. Jag panikade sönder, hyperventilerade och skakade.

Jag grubblade alltså i människans undermedvetna. Det fortsatte jag började förstå saker och ting. Jasså har det alltid varit såhär? Att mitt hus flyter på en boll i rymden är jag bara en organism i vårt stora universum. Just nu står någon under mig fast åt ett annat håll, allt är upp och ner min verklighet är helt skruvad. Panik.

Mitt liv tappa mening, min förståelse om vem jag är har fått sig ett knytnäveslag.

Jag fortsatte hallucinera i flera månader och kunde inte ens gå från sängen till badrummet utan att jag kollapsade på golvet, fick hoppa av gymnasiet

Än idag har jag problem, jag är fortfarande ute och susar i tankarna. Medicin mot psykotiska upplevelser och anti depp mot panik ångest tar jag varje dag. Ständig kontakt med psykiatriker och terapeut.

Panikångest 24 timmar om dygnet och upplever att jag har en helt annan skrämmande syn på livet och verkligheten. Överallt jag går susar de djupa tankarna i huvudet, allt är bara så vrickat. Mest obehagliga och läskigaste jag varit med om. vill bara bli frisk igen... Rök aldrig på du kan lika gärna säga hejdå till ditt liv.

Kille, 17 år

Mer på UMO

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

UMO-podden

Jag vill sluta med cannabis, vad ska jag göra?

69. "Jag ville ha ett bättre liv. Jag var trött på att min liv styrdes av droger".

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Till toppen av sidan