Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Jag fick hjälp i tid

Jag höll på att utveckla en ätstörning som pågick i ca ett halvår. Det började med alla tankar kring mat och vikt. Jag lider av prestationsångest vilket gör att jag ha ENORMT höga krav på mig själv och alltid vill lyckas.

Jag började då tappa kontrollen, vilket aldrig hänt innan. Jag älskar att ha kontroll över saker och vill alltid vara bäst, så har det alltid varit. Så jag valde att lägga kontroll över maten, kroppen och vikten.

Jag var 13 då detta började, har precis fyllt 14 nu. Jag älskade mat godis och allt sånt. brydde mig inte alls, jag har alltid tyckt det varit fint med att vara lite mullig liksom. Men något tog över i mitt huvud.. jag styrde inte längre.

Jag började äta mindre, vägde mig flera gånger om dagen och tränade på som vanligt. Jag fick ångestattacker varje dag, ont i huvudet, svårt att andas och grät mycket, hade liksom ingen energi.

I början då det inte gav några resultat kände jag mig väldigt misslyckad och dålig, kunde jag inte ens lyckas gå ner i vikt?! prestationsångesten blev värre. Efter ett tag gav de ju resultat, men jag mådde absolut inte bra. Det var när jag fick en ångestattack i skolan första gången som jag berättade för någon vilket va en tjej i min klass.

Veckorna gick och jag gick till skolkuratorn, skickades till skolsyster, berättade för mamma osv.

Nu är allt med maten okej igen! Man är så mycket lyckligare och har energi, alla mina vänner märkte av de när jag blev bra igen. Jag fick hjälp i tid och började faktiskt oroa mig över mig själv då jag haft en kompis i anorexia.

Så till er som är /håller på att få/är ätstörning, ta hjälp så snabbt så möjligt även om man inte vill.

Anonym

Mer på UMO

Frågor & svar

Har jag en ätstörning?

Mina veckor börjar med att jag bantar och sedan går bantningen överstyr och det slutar med att jag äter rätt mycket på helgen. Jag hatar min kropp.

Artikel

Få hjälp med ätstörningar

Det är bra att berätta för någon att du har ätstörningar. Då kan du få hjälp för att bli frisk och må bra.

Till toppen av sidan