Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Jag blev utsatt för övergrepp av en tant

Vad är ett sexuellt övergrepp? En fråga som kommer upp ofta! Bara du kan avgöra om det är ett övergrepp, sexuella trakasserier eller liknade!

Vem som helst råka ut för det oavsett om du är kvinna eller man. Och jag har lärt mig att det kan ske när som helst av vem som helst!

Jag är en tjugofyraårig student som råkar ha den kvinnliga kroppen fysiskt. Under mer än två år har jag tentavaktat på olika institutioner på olika universitet. I våras skulle jag vakta tillsammans med en gubbe och en tant.

Mot slutet av tentan, när det inte var så många studenter kvar, så bad tanten mig att komma och vända mig om. Din underkjol har åkt upp sa hon. Hon drog upp kjolen framför studenterna och drog ner underkjolen. Jag blev extremt chockad och visste inte hur jag skulle reagera.

Några dagar senare insåg jag hur illa jag mådde av det. Jag lämnade institutionen efter detta. Jag stod bara inte ut med tanken på att jobba på samma ställe som hon, trots att jag pratade om detta med chefen och hon förstod mig. Hon även lovade att kontakta den ansvarige för tentavakterna som skulle ge namnet på tentavakten som hon skulle kalla till samtal.

Jag bytte institutionen men sen så fick jag veta att hon också jobbade där. Sannolikheten var liten att jag skulle träffa henne. Men jag blev tagen ändå. Jag mailade chefen flera gånger på min gamla institution men fick aldrig något svar.

Jag gjorde en polisanmälan och blev bra bemött. Men det hände inget. Men jag hade ändå svårt att leva med det. Så jag mailade dem ansvariga på min nya institution, och sa att dem aldrig fick placera mig med den vakten för att jag anmält henne. Det hände först inte så mycket.

Tills på en tenta då en anställd kom och bad mig komma. Jag berättade allt för honom och sa att jag aldrig ville jobba med henne. Han tyckte inte det var något som skulle glömmas bort, och frågade om jag ville rapportera det till deras chef och tentavakt samordnare? Mitt svar blev ja. Jag tvekade inte en sekund. De tog det vidare till chefen. Hon svarade med att den vakten inte skulle bokas längre och där efter så var fallet avslutat. Jag kan inte beskriva med ord hur glad och lättad jag blev över det.

Jag gjorde något åt det och gav inte upp vilket ledde till att det hela slutade bra. Oavsett vem man är eller vem man blir utsatt för sexuella trakasserier av, så ska man aldrig och jag menar aldrig acceptera eller ta på sig skulden för detta.

Det är aldrig offrets fel. Mitt råd är därför att inte ge upp utan fortsätta framåt. För det ledde till ett bra slut.

/tjugofyraårig akademiker

Mer på UMO

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Innehåll om sexualbrott och sexuella trakasserier.

Till toppen av sidan