Fråga

Varför känner jag mig så rädd för sex?

Fråga

Igår kväll sov min kille över för första gången, vi var ensamma och hade det jättemysigt. Sen när vi gick och la oss blev kyssar till hångel, och sen gick det lite för långt. Han började ta på mig innanför tröjan, och kysste mig där.

Sen när han försökte röra mig där nere så sa jag nej, för allting kändes konstigt och påskyndat. Han hade inga problem med det, utan vi låg och myste tills vi somnade istället.

Men nu dagen efter så har jag världens ångest, jag känner mig jättesmutsig och äcklig och, vet inte vad jag ska ta mig till. Jag är jätterädd för sex, och jag vet inte varför.

Svar

Det kan finnas olika anledningar till att man känner sig rädd för sex. För en del kan det ha att göra med att man inte känner sig mogen för att börja ha sex. Det kan också ha att göra med vad man lärt sig om sex eller vad man varit med om tidigare i livet.

Man ska aldrig behöva känna sig stressad att ha sex, om man inte själv vill det. Därför var det bra att du sa nej till din kille, och att han respekterade det, när du tyckte det kändes konstlat och påskyndat när han började smeka dig.

Om man varit med om något som inte känns bra eller om man ångrar sig efteråt, kan man fundera på vad det kan handla om. Hände det något som du inte ville? Även om du just nu känner dig smutsig och äcklig behöver det inte betyda att det inte kan kännas bra om ni hånglar igen.

Men om känslan av att vara smutsig och äcklig inte går över, eller om den kommer tillbaka, är det bra att ordentligt fundera igenom varför du känner så. Då kan det även vara bra att prata med någon om det för att få hjälp att komma fram till vad du kan göra åt det. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning. De som arbetar där är vana att träffa unga som har liknande erfarenheter.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan