Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hånglet gick för långt och jag blev rädd för sex

Fråga

Igår kväll sov min kille över för första gången. Vi var ensamma och hade det jättemysigt. Sen när vi gick och la oss blev kyssar till hångel, och sen gick det lite för långt. Han började ta på mig innanför tröjan, och kysste mig där.

Sen när han försökte röra mig där nere så sa jag nej, för allting kändes konstigt och påskyndat. Han hade inga problem med det, utan vi låg och myste tills vi somnade istället.

Men nu dagen efter så har jag världens ångest, jag känner mig jättesmutsig och äcklig. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag är jätterädd för sex, och jag vet inte varför.

Svar

Det kan finnas olika anledningar till du är rädd för sex och känner dig äcklig, smutsig och ångestfylld efter det som hände. Det kan ha att göra med att du inte känner dig mogen för att ha sex. Det kan också ha att göra med vad du lärt dig om sex eller vad du varit med om tidigare i livet.

Du kan du må dåligt i efterhand om du lät din kille ta på dig innanför tröjan och kyssa dig där, fast du tyckte att det gick för långt. Sånt kan göra att man känner sig smutsig och äcklig. Men det betyder inte att du kommer att känna på samma sätt om det händer igen. 

Det var bra att du sa nej när du tyckte det kändes konstigt och påskyndat när din kille ville smeka ditt underliv. Det var också bra att han respekterade det du sa.

Det kan vara bra att ordentligt fundera igenom varför du känner så här om de jobbiga känslorna inte går över, eller om de kommer tillbaka. Då kan det även vara bra att prata med någon om det, för att få hjälp att komma fram till vad du kan göra åt det. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning. De som arbetar där är vana att träffa unga som har liknande erfarenheter.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Till toppen av sidan