Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste jag ha kvar tandställningen?

Fråga

Jag undrar om det går att ta bort tandställningen tidigare än planerat? Jag vill verkligen inte ha den. Jag har ont hela tiden och kan knappt äta eller sova för att det gör så ont. Finns det möjlighet att få ta bort den?

Svar

Det låter besvärligt att du knappt kan äta och sova på grund av din tandställning, så ska det inte behöva vara. Du har tandställning och korrigerar tänderna för din egen skull. Du måste inte ha tandställning.

Att ha tandställning kan både göra ont och spänna ordentligt ibland. Man kan också få skavsår och blåsor av den. Oftast brukar besvären vara värst i början när man nyss satt in tandställningen, eftersom varken tänderna eller munnen är van vid den då.

Du kan få ett speciellt vax att sätta på tandställningen om du tycker att det skaver mycket i munnen. Det gör att det inte gör lika ont. Det brukar hjälpa att ta en receptfri värktablett om det spänner mycket, till exempel efter att tandställningen spänts. Ta gärna värktabletten redan innan besöket, då brukar man slippa den värsta smärtan.

Jag tycker att du ska prata med din tandläkare om du redan har testat de här råden och ändå har ont och inte trivs med tandställningen. Det är också bra om en förälder eller en annan vuxen är med när du pratar med tandläkaren om det här.

Det kan vara bra att veta att det är svårare att korrigera tänderna när man är vuxen. Som vuxen får man också betala kostnaden själv och det brukar vara rätt dyrt. Därför är det bra om du kan fatta ett beslut som du inte ångrar senare i livet.

Tänk alltså efter noga innan du bestämmer dig och rådgör gärna både med din tandläkare och en vuxen hemma.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan