Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag ha fått apkoppor/mpox?

Fråga

Jag är orolig att jag kanske har fått apkoppor. Jag har varit på samma fest som en person som hade apkoppor. Jag fick veta att han hade det först efter festen. Jag minns inte om vi stod nära varandra, eller rörde varandra på nåt sätt.

Jag har inga blåsor eller så. Men kan jag ha blivit smittad? Vad ska jag göra i så fall?

Svar

Jag kan inte svara på om du kan ha fått apkoppor eller inte. Men om man blir sjuk brukar symtomen komma 5–21 dagar efter att man har umgåtts med någon som har apkoppor. Har det gått mer än 21 dagar utan att du har fått några symtom, är risken mycket liten att du har fått apkoppor, eller mpox som det också heter.

Apkoppor överförs genom att du har hudkontakt, kysser eller har sex med en person med apkoppor. Det kan också överföras om du till exempel använder samma handduk som någon som har apkoppor, men det är ovanligt.

De vanligaste symtomen på apkoppor är:

  • Vätskefyllda blåsor som kliar eller gör ont. Blåsorna kan finnas på kroppen, i ansiktet, i munnen, runt könet eller runt analöppningen.
  • Feber, ont i kroppen och att känna sig sjuk.

En del får även ett eller flera av de här symtomen:

  • Svårt att kissa.
  • Diarré.
  • Slem eller blod i bajset.

Du kan behöva testa dig om du tror att du har apkoppor. Ring telefonnummer 1177 så får du hjälp med var du kan testa dig. Då får du också råd om var du kan få vård om du behöver det.

Med vänliga hälsningar
Martin Wohlin, läkare och universitetslektor i akutsjukvård

Till toppen av sidan