Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Till dig som har en kompis som mår dåligt

Jag är en tjej på 14 år och jag tänkte dela med mig av några tips på hur du som har en kompis som mår psykiskt dåligt kan hjälpa både din kompis och dig själv på bästa sätt.

  1. Om du märker att en kompis mår dåligt så måste du be en vuxen om hjälp, gör det innan det blir värre! Det kan kännas läskigt och du kanske är rädd för att din kompis ska bli arg, men du gör det rätta och det som är bäst för din kompis.
  2. Låt inte din kompis mående försämra ditt. Såklart ska du finnas för din kompis och hjälpa den, men låt det inte gå ut över ditt mående. Det är lika viktigt att du mår bra som att din kompis mår bra!
  3. Gör roliga saker tillsammans. Av egna erfarenheter vet jag att det lätt kan bli allt för mycket fokus på kompisens mående. Försök att göra andra saker än att prata om hur din kompis mår. Det kommer hjälpa både dig och din kompis.
  4. Prata om dina problem. Även om din kompis kanske har större problem så kan dina problem kännas minst lika jobbiga. Jag vet att det kan kännas som att ens egna problem inte är så viktiga, men det är dom! Din kompis vill hjälpa dig precis som att du vill hjälpa din kompis så berätta om dina problem också.

Slutligen vill jag bara säga tack för att du har läst igenom hela texten och jag hoppas att din kompis mår bättre snart. Jag vet att det kan kännas hopplöst men det blir bättre jag lovar!

En tjej med erfarenhet

Till toppen av sidan