Alternate Text

Hjälp om du mår dåligt

Här är nummer och adresser till organisationer som du kan kontakta om du mår dåligt och behöver någon att prata med eller ställa frågor till. Du kan må dåligt av olika anledningar. Vissa av organisationerna kan du kontakta om du har ett särskilt problem eller fundering. Andra kan du höra av dig till med frågor eller tankar om vad som helst.

112 – SOS alarm

Ring 112 om det är en akut nödsituation. Till exempel om någon är allvarligt skadad eller mår så dåligt att det är farligt för personens liv eller hälsa. Du kan få hjälp av bland annat ambulans, brandkår och polis. På kvällar och nätter kan du också ringa 112 och få prata med jourhavande präst.

Telefon: 112

1000 möjligheter

En organisation som stöttar dig som är ung, oavsett om du är kille, tjej, transperson eller inte vill definiera dig alls. I chatten kan du prata om vad du vill. 1000 möjligheter har även ett särskilt stöd online för dig som har erfarenheter av att ha sex mot ersättning. De som jobbar där är unga vuxna som har tystnadslöfte.

AA - Anonyma Alkoholister, Unga i AA

Om du har alkoholproblem eller är orolig för någon i din närhet kan du ringa Anonyma Alkoholister, AA. De har verksamhet särskild riktad till unga.

Telefon: 08-720 38 42

Alkohollinjen

Till Alkohollinjen kan du ringa om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Du kan få stöd för att ändra ditt drickande, eller råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol. 

Telefon: 020-84 44 48

Barn- och ungdomslinjen, IVO

Barn- och ungdomslinjen är till för dig som har kontakt med socialtjänst eller sjukvård, eller bor på elevhem. Dem kan du kontakta om du vill fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte funkar bra i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten. Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt.   

Barn- och ungdomslinjen drivs av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det är en myndighet som ska se att socialtjänsten, hälso- och sjukvården och LSS-verksamheter jobbar som de ska.

Telefon: 020-120 06 06
Mejl: beratta@ivo.se

BEO – Barn- och elevombudet, Skolinspektionen

Du kan kontakta Barn- och elevombudet, BEO eller Skolinspektionen om du tycker att din skola har gjort något fel. Till BEO anmäler du om du blir kränkt eller mobbad och inte får hjälp från din skola. BEO är en del av Skolinspektionen. Skolinspektionen utreder även många andra saker som kan strida mot skollagen och andra regler, som till exempel om du som elev inte får särskilt stöd eller den undervisning du har rätt till. På sajterna kan du också läsa om dina rättigheter i skolan. 

Telefon: 08-586 080 00
Mejl: beo@skolinspektionen.se
skolinspektionen@skolinspektionen.se

BEO - Barn - och elevombudet
Skolinspektionen

BRIS

Till BRIS kan du som är 18 år eller yngre vända dig för att prata om vad som helst. Du kan ringa, mejla eller chatta. De som svarar är kuratorer. Det kostar inget att ringa dit.

Telefon: 116 111

Brottsofferjouren - unga brottsoffer

Brottsofferjouren hjälper dig om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller ha någon i din närhet som utsatts för ett brott. De kan till exempel ge stöd, råd och information. Brottet behöver inte vara anmält. Det kostar inget att ringa dit och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12-25 år.

Telefon: 0200-21 20 19
Mejl: fraga@boj.se

Bup.se

Till Bup.se kan du skriva anonymt och fråga om olika svårigheter och problem. De som svarar på frågorna är kuratorer och psykologer som jobbar på bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Du kan också läsa andras frågor och svar. 

Bup Elefanten

Du kan kontakta Bup Elefanten om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller misshandel. Du kan också få hjälp om du själv har begått sexuella övergrepp mot någon.

Telefon: 010-105 96 75

Dina rättigheter.se

På sidan Dina rättigheter finns stödchatten Kärleken är fri för dig utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck. Till exempel om du inte får bestämma över ditt liv och din framtid, inte får älska vem du vill för din familj eller om du är rädd att tvingas gifta dig. Du kan även mejla.

Mejl: stodchatt@rb.se

Dopingjouren

Till Dopingjouren kan du ringa om du undrar något som har med anabola steroider och dopning att göra. Du kan också skriva en fråga och få ett svar, eller läsa svar på andras frågor.

Telefon: 020-546 987

Drugsmart

Drugsmart är en sajt med information om alkohol och andra droger. Här kan du som är mellan 13-19 år anonymt ställa en fråga om alkohol, andra droger droger och missbruk. Du som har missbruk i familjen kan få hjälp att hitta en stödgrupp.

Frisk och fri - Riksföreningen mot ätstörningar

Frisk och fri - Riksföreningen mot ätstörningar har en närståendelinje dit du som är närstående till någon som har en ätstörning kan ringa. Du får prata med någon som har egen erfarenhet av att vara närstående till någon med en ätstörning. Samtalet är gratis och du får vara anonym.

Telefon: 0200–125 085

Fråga UMO

Här kan du ställa frågor anonymt om hälsa, sex och relationer. Du får svar av någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller inom elevhälsan.

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster ger råd och stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De ger även stöd om du är anhörig till någon som blivit utsatt. Med Föreningen Storasyster kan du kan mejla och chatta. Du kan även få en chattsyster eller chattbror.

Mejl: jour@foreningenstorasyster.se  

Hjälplinjen

Till Hjälplinjen kan du ringa anonymt och få stöd om du mår dåligt eller någon annan jobbig situation. Du kan också ringa om du är orolig för någon annan. De som svarar är utbildade att ge psykologisk hjälp.

Telefon: 0771-22 00 60

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är Röda korsets chattjour för dig som är under 25 år. Där du kan chatta anonymt om precis vad som helst.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska är en telefonjour som är öppen för alla, alla kvällar och nätter året om. Du kan ringa och prata om vad du vill. Du får vara anonym.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver stöd på natten. Du kan ringa eller chatta. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym. Samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning. Det går också att skicka in ett digitalt brev när som helst. Då får du svar inom 24 timmar. 

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Chatta med jourhavande präst
Skriv ett digitalt brev till jourhavande präst

Från utlandet ringer du: +46-10 490 45 91

Killfrågor.se

På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer.

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST)

Om du säljer eller köper sex via nätet eller IRL, eller om du är orolig för någon i din närhet som gör det kan du kontakta KST. Du kan ringa, chatta eller mejla anonymt, och det kostar inget. Du kan även få personligt stöd. Kompetenscentrum för sexuella tjänster är en del av Malmö stad. Liknande verksamhet finns även i Stockholm och Göteborg där du kan få personligt stöd. De kallas för Mikamottagningar.

Telefon: 020-35 40 40
Mejl: kst@malmo.se

Kuling.nu

Kuling.nu finns för dig som har en psykiskt sjuk förälder. Här finns en chatt där du får prata med en vuxen som jobbar med att prata med unga som har det som du. Det finns också ett forum där du kan skriva om egna upplevelser eller läsa om andras.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även för dig som känner någon som har utsatts. Du får vara anonym och den som svarar har tystnadsplikt. Det kostar ingenting att ringa till Kvinnorfridslinjen och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50

Linnamottagningen

Linnamottagningen ger rådgivning, stöd och skydd till tjejer och killar som blir begränsade, kontrollerade eller utsatta för våld av familj eller släkt. Du kan ringa anonymt till deras jourtelefon och det kostar inget.

Telefon: 020-40 70 40

Maskrosbarn

Maskrosbarn finns för dig som är ung och som har en förälder som missbrukar eller är psykiskt sjuk. Du kan få chatta med någon som vet hur det är att vara i samma situation. Du kan också få en stödperson på Skype som du har flera samtal med. Alla på Maskrosbarn har själva vuxit upp med en förälder som dricker för mycket, tar droger eller mår psykiskt dåligt. På Maskrosbarn finns också ett särskilt barnombud som kan hjälpa dig som har kontakt med socialtjänsten. 

mail@maskrosbarn.org

NA - Anonyma Narkomaner

Om du har problem med droger eller är orolig för någon i din närhet som har det, kan du kontakta Anonyma Narkomaner i Sverige, NA. De har en telefonjour och tar även emot frågor via mejl och på sajten.

Telefon: 0771-13 80 00
info@nasverige.org

Novahuset

Novahuset kan du kontakta om du eller någon du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra, online eller offline. Du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl. Novahuset kan även hjälpa till med medföljning i samband med till exempel polisanmälan, rättegång, besök hos socialen eller läkare.

Novahuset - få stöd

Origo Stockholm

Origo är en organisation för unga mellan 13 och 26 år i Stockholms län, som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. Till Origo kan du ställa en anonym fråga och få ett personligt svar. Origo har även ett särskilt ungdomsnummer som du kan ringa anonymt, och det kostar inget.

Telefon: 020-25 30 00
Fråga Origo

Orostelefonen - stödtelefon mot våldsbejakande extremism

Orostelefonen finns till för dig som är orolig för att någon du känner dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi. När du ringer till Orostelefonen får du stöd och råd om vart du kan vända dig för att få hjälp i den kommun där du bor. Du kan också ringa om du bara vill prata med någon om din oro. Orostelefonen drivs av Rädda barnen. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du som ringer får vara anonym. Det finns möjlighet att få stöd på olika språk till exempel engelska, arabiska, azerbajdzjanska, dari, pashto, persiska, somaliska, turkiska och tigrinja.

Telefon: 020-100 200

Pegasus

Om du är 15-25 år, homosexuell, bisexuell, trans och/eller queer och har funderingar om sex mot ersättning kan du chatta anonymt på Pegasus som drivs av RFSL Ungdom.

PrevenTell

Till PrevenTells hjälplinje kan du ringa om du känner att du har tappat kontrollen över din sexualitet. Om du skräms eller oroas av dina tankar, tycker att de tar för stor plats i ditt liv, eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa. Du kan också ringa om du är orolig för någon annans sexualitet. De som svarar sjukvårdsutbildad personal som kan mycket om såna frågor. De kan också hjälpa dig vidare om du behöver träffa någon. Det är gratis att ringa och får vara anonym.

Telefon: 020-66 77 88

RFSL:s brottsofferjour för hbt-personer

Om du har blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, kan du kontakta RFSL:s brottsofferjour och få stöd. Jouren är till för hbtq-personer men även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna att höra av sig. Samtalen är gratis och du kan vara anonym.

Telefon: 020-34 13 16
Mejl: boj@rfsl.se 

RFSL Rådgivningen Skåne

RFSL Rådgivningen Skåne har en särskild verksamhet för dig som är hbtq-person och utsätts för kränkningar eller våld av din familj eller släkt. Du kan ringa eller mejla. De som svarar har tystnadsplikt och god kunskap om heder och hedersproblematik.

Telefon: 040-611 99 50
Mejl: samtal@rfsl.se

Rise - Riksföreningen Stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn, kan du få stöd från Rise. De har en stödtelefon som du kan ringa till anonymt. Du kan också ringa om det gäller någon närstående. De som svarar har tystnadsplikt.

Telefon: 08–696 00 95
Mejl: stod@rise-sverige.se

SHEDO

Föreningen SHEDO jobbar mot ätstörningar och självskadebeteende. De har en jourmejl dit du kan skriva om du behöver prata med någon eller om du har funderingar kring psykisk ohälsa. Det kan gälla dig själv eller någon annan. De som svarar på mejlen har egna erfarenheter av ätstörningar och självskadebeteende, men mår bra idag.

SHEDO driver också självskadechatten som är öppen några dagar i veckan.

Mejl: jour@shedo.se
Chatt: shedo.se/chatt

Självmordslinjen Mind

Självmordslinjen Mind är en sajt om psykisk hälsa och självmord. Du som har tankar på att ta ditt liv eller som har någon närstående som gör det kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Självmordslinjen och chatten är öppen dygnet runt.

Telefon: 90 101

SPES Ungdom - Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes Stöd

SPES Ungdom är till för dig som är ung och närstående till någon som tagit sitt liv. Via SPES kan du få stöd och hjälp. De anordnar till exempel träffar och har även en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.En telefonjour för dig som har en närstående som tagit sitt liv.

Telefon: 08-34 58 73

Snorkel

Snorkel är en sajt med information om nedstämdhet, oro, ångest och stress. Här finns tips på hur du kan må bättre om du mår dåligt. Du kan också ställa en fråga och få ett personligt svar, eller läsa andras frågor och svar. Du får vara anonym.

Somaya kvinno- och tjejjour

Somaya ger hjälp och stöd till dig som är tjej och är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck. Du kan ringa eller mejla och få hjälp på många språk, bland annat arabiska, tigrinia, farsi, amarinja, kurdiska, persiska, spanska och engelska. Det är gratis att ringa och du får vara anonym.

Telefon: 020-81 82 83
Mejl: tjejjouren@somaya.se

Stödlinjen

Du kan kontakta Stödlinjen för råd och stöd om du har problem med ditt spelande. Det kan du även göra om du är orolig för någon annans spelande. Det är gratis att ringa och du får vara anonym. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Telefon: 020-81 91 00
Mejl: info@stodlinjen.se

Terrafem

Terrafem arbetar för tjejers rätt att leva utan mäns våld och dominans. De har en jourtelefon som du kan ringa om du till exempel har blivit misshandlad, hotad eller våldtagen, eller om du riskerar att tvingas att gifta dig. Du kan få stöd och råd på många olika språk. Det är gratis att ringa och du får vara anonym.

Terrafem har även en juristjour. Där kan du få gratis rådgivning av jurister. De kan även förbereda dig inför mötet med rättsväsendet och stötta dig under en rättegång.

Telefon: 020-52 10 10
Terrafems telefonjour
Terrafems juristjour

Tjejjouren.se

Alla som definierar sig som tjejer kan höra av sig till en tjejjour och prata om olika saker. Det kan till exempel handla om hur du mår, om sex eller om något jobbigt du har varit med om. På Tjejouren.se kan du ställa frågor, läsa andras frågor och svar och hitta kontaktuppgifter som telefonnummer, mejladress och chatt till en tjejjour där du bor.

Tjejzonen

På Tjejzonen kan du som är 10-25 år och identifierar dig som tjej få stöd av en så kallad Storasyster. Du kan både chatta vid enstaka tillfällen och få en storasyster som du pratar med återkommande online eller live. Du kan prata om vad du vill och du får vara anonym.

För dig som har funderingar kring mat, vikt, kropp, kontroll eller ätstörningar finns en särskild chatt som kallas ätstörningszonen.

Tjejzonen
Ätstörningszonen

Transformering

Transformering är en sajt med information om trans och könsidentitet. Om du undrar något om trans, könsidentitet, vård eller relationer, kan du mejla till dem.

Mejl: trans@rfslungdom.se

TRIS - Tjejers Rätt i Samhället

Till organisationen TRIS kan du ringa om du känner dig begränsad av din familj eller släkt, eller utsätts för hot eller våld när du försöker göra egna val. Eller om du bara vill prata. På TRIS jobbar vuxna som är vana att hjälpa unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS kan också följa med till exempelvis socialtjänst, skola, polis och sjukhus.

Telefon: 0774-406 600

Unizon och Roks

Unizon och Roks är två olika organisationer som samlar kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. På Unizon och Roks webbplatser kan du hitta en jour i närheten av dig. På Unizon finns också en bank med frågor och svar om exempelvis våld i nära relationer och sexuella övergrepp.

Ätstörning.se

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS, står bakom sidan Ätstörning.se. På Ätstörning.se kan du ställa frågor om ätstörningar och få ett personligt svar. Du kan också läsa andra frågor och svar.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler