Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Utsatt för sexism

Har du blivit behandlad som att du är mindre värd, på grund av ditt kön? Då har du blivit utsatt för sexism, och det är inte okej. Det finns saker du kan testa själv för att få stopp på det. Men du kan också få hjälp om du behöver, eller om du mår dåligt av det som har hänt.

Några ropar "Snygg röv" efter en person.
Det aldrig är ditt fel om du blir utsatt för sexism. Det är de som utsätter dig som gör fel.

Sexism utgår ifrån att olika kön är olika mycket värda. Det vanligaste är att killar ses som viktigare och bättre än tjejer. Därför är det oftast tjejer som blir dåligt behandlade på grund av sitt kön.

Sexism kan visa sig på många olika sätt. Det kan handla om allt från skämt och kommentarer, till våld, diskriminering eller sexuella trakasserier och sexualbrott.

Hur vet jag om jag har utsatts för sexism?

Ibland märks det tydligt när man blir utsatt för sexism. Ibland är det svårt att veta. Här är några exempel på sexism:

  • Du får höra skämt eller ovälkomna kommentarer om din kropp, eller om andra personers kroppar.
  • Andra personer antar att du kommer att vara dålig på något på grund av ditt kön.
  • Andra personer lyssnar inte på din åsikt på grund av att du har ett visst kön.
  • Andra personer retar dig eller sprider rykten om dig för att du har gjort något sexuellt. Eller för att de tror att du har gjort något sexuellt.

Vad som upplevs som kränkande kan vara olika för olika personer. Ta det på allvar om du känner dig utsatt eller mår dåligt av något som har hänt. Din känsla är viktig.

Vad kan jag göra om jag blir utsatt för sexism?

Här är några förslag på vad du kan göra:

  • Säg ifrån när någon gör eller säger något sexistiskt
    Du kan till exempel säga ”Det där är sexistiskt sagt” eller ”Jag vill inte att du skickar såna meddelanden, det är inte okej”. Om du orkar och vågar.
  • Säg ifrån tillsammans med andra
    Ni kan vara flera som hjälps åt om det känns svårt att säga ifrån själv, eller om någon fortsätter fast du har sagt till.
  • Berätta för någon
    Berätta för någon om du har blivit utsatt för sexism. Till exempel en förälder, en kompis, en lärare, en kompis förälder eller någon annan du litar på. Du har rätt att slippa sexism, och att få skydd och hjälp.
  • Anmäl till skolan, chefen eller någon annan ansvarig 
    Berätta vad som har hänt för en lärare, rektorn, tränaren, chefen eller någon annan som är ansvarig.
  • Få stöd från andra på nätet
    Det finns många konton, poddar och grupper i sociala medier där du kan få stöd eller dela med dig av det du har varit med om. Ibland kan det kännas skönt att bara lyssna på och prata med personer som har varit med om liknande saker som du.
  • Be om hjälp direkt om du är i fara
    Be någon i närheten om hjälp om du blir hotad eller slagen, och ring 112 till polisen. Det går att göra en polisanmälan efteråt också.

Fler brukar våga berätta när en person börjar

Det är vanligt att inte våga berätta att man har blivit utsatt för sexism. Det kan till exempel bero på att man skäms eller tänker att det inte var så farligt.

Men när en person börjar berätta, brukar andra också våga göra det. Och då kan det bli tydligt att det är många som blivit utsatta för liknande saker.

Vad kan jag göra åt sexism i skolan eller på jobbet?

När skolan eller arbetsgivaren får höra att någon utsätts för sexism, ska de ta reda på vad som har hänt och se till att det inte händer igen. De är skyldiga att se till att ingen utsätts för sexism eller diskriminering.  

Berätta för skolsköterskan, rektorn eller en lärare om du blir utsatt för sexism i skolan. Du kan kontakta Beo, barn- och elevombudet om skolan inte gör tillräckligt för att hjälpa dig. 

Berätta för din chef om du blir utsatt för sexism på jobbet. Eller kontakta facket om din arbetsgivare inte gör tillräckligt för att hjälpa dig.

Jag mår dåligt av det som har hänt, vad kan jag göra?

Prata med någon om det som har hänt om du mår dåligt av det. De flesta brukar må bättre av att berätta för någon. Då kan du också få hjälp om du behöver kontakta vården eller vill anmäla något. Du kan till exempel prata med en kompis eller en vuxen du litar på.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du behöver få hjälp och stöd. 

Vill du prata med någon utan att berätta vem du är? Då kan du kontakta Bris eller något av de andra ställena i de här listorna som ger stöd på chatt, telefon och mejl.

Aktuella artiklar

Skadliga förhållanden

Innehåll om skadliga förhållanden.

Artikel

Könsnormer - ditt kön bestämmer inte hur du ska vara

Vi förväntas ofta se ut eller vara på ett visst sätt beroende vilket kön vi har. Men alla borde kunna vara sig själva, oavsett kön och vad andra tycker.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan