Panik - lämna sidan!
Kön och könsidentitet

Könsidentitet

Könsidentitet handlar om vilket kön du känner dig som. Vissa personer funderar mycket över sin könsidentitet, andra tänker inte på det. Du kan få stöd om du har tankar eller frågor om din könsidentitet.

Porträttfoton på två personer
Vissa personer vet vilket kön de känner sig som redan tidigt i livet, för andra tar det lång tid innan de vet. Det är även okej att vara osäker eller att inte känna sig som något kön alls.

Vad är könsidentitet?

Könsidentitet handlar om vilket kön du själv känner dig som. Din uppfattning om vem du är, vare sig det är ickebinär, tjej, kille eller något annat. Din könsidentitet bestäms alltså inte av hur du ser ut, vilket kön andra förväntar sig att du har eller vilket kön du registrerades som när du föddes.

Du som har en könsidentitet som stämmer överens med könet du registrerades som när du föddes kan kalla dig cisperson om du vill. Du som har en könsidentitet som inte gör det kan kalla dig transperson om du vill. Här kan du läsa mer om trans och cis.

Könsidentitet och sexuell läggning

Könsidentitet handlar om det kön du själv känner dig som. Sexuell läggning handlar om könet hos den eller dem du blir kåt på eller kär i. Könsidentitet handlar alltså inte om sexuell läggning.

Du kan till exempel vara bisexuell, homosexuell eller heterosexuell oavsett om du är transperson eller cisperson.

Måste jag veta min könsidentitet?

En del personer börjar fundera över sin könsidentitet tidigt i livet. En del gör det sent eller aldrig. Vissa tänker på det en kort period, andra under en lång tid.

Hur du ser på ditt kön och hur viktig din könsidentitet känns,  kan ändras under livet. Men du kan också ha en uppfattning om ditt kön som känns självklar och som inte ändras. Det kan även vara så att du är osäker eller inte upplever någon könsidentitet alls. Det finns inget rätt eller fel.

Kan jag få stöd om jag har frågor eller mår dåligt?

Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du vill prata med någon om din könsidentitet. Där kan du också få stöd och råd om du har det jobbigt. De som jobbar där kan även berätta hur du gör för att få mer hjälp om det behövs.

Mår du dåligt av att din könsidentitet inte stämmer överens med din kropp, eller med det kön du registrerades som när du föddes? Då kan det vara så kallad könsdysfori och du kan behöva hjälp från vården för att må bättre. Här kan du läsa mer om var du kan få stöd och hjälp: Vad hjälper mot könsdysfori?

Vill du få stöd eller prata med någon anonymt? Kontakta till exempel Transammans samtalsmottagning eller något av de andra ställena på den här listan. Det finns också sajter och konton i sociala medier där du kan lära dig mer och ta del av andras erfarenheter.

Mer på UMO

Svara varandra

Hur gör ni andra transkillar när ni tränar och tävlar i er sport?

Jag tränar alpint och det är uppdelat så att man tävlar killar och tjejer för sig. Det gör så att jag inte är så nära med de flesta killar och många av dem är bättre än mig.

Egna berättelser

Tankar om könsidentitet gjorde sex omöjligt - men nu funkar det

Jag gav upp helt enkelt och tänkte att jag var dömd att leva ensam resten av mitt liv. Men så lärde jag känna en person som förändrade allt.

Egna berättelser

Jag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

UMO-podden

Att vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Till toppen av sidan