Om du blir mobbad
Du som blir mobbad kan må väldigt dåligt på grund av det. Du kanske undviker personer och platser där mobbningen sker. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.
Ingen förtjänar att bli mobbad
Har du blivit retad, hotad, slagen, eller fått ett rykte spridet om dig? Eller har du blivit kränkt på något annat sätt? Är det något som har hänt upprepade gånger och som får dig att må dåligt? Då har du blivit utsatt för mobbning.
Här kan du läsa om vad mobbning är och när mobbningen är brottslig.
Har du blivit utsatt för våld, hot eller kränkningar av en vuxen? Då kan du behöva stöd och hjälp. Här kan du se en lista på ställen att kontakta om du har frågor om våld, sexuella övergrepp eller kränkningar.
Mobbning kan påverka ditt liv på flera sätt
Har du blivit mobbad en lång tid? Då kanske mobbningen tar en stor plats i ditt liv, och påverkar din självkänsla.
Det kan vara svårare att må bra och att prestera i skolan, på träningen eller jobbet om du inte känner dig trygg där. Det är vanligt att mobbningen också påverkar livet i stort, och att den som blir mobbad mår dåligt även i situationer då man inte är utsatt för mobbning.
Om du eller någon blir utsatt för mobbing, tveka inte att prata med lärare eller rektorn. Skulle de fortsätta eller att de går för långt kan du anmäla till skolinspektionen. Mobbing är inte okej! Tillsammans måste vi försöka kämpa mot alla hatare och visa dem vad som är fel.
/Karl
Berätta för någon
Det är viktigt att berätta för någon om du blir mobbad. Genom att berätta kan du få hjälp att stoppa mobbningen. Ge inte upp om du inte blir lyssnad på första gången. Prata med någon som tar dig på allvar.
Kom ihåg att det inte är du som gjort fel. Att berätta är ett viktigt steg för att få hjälp att förändra situationen.
Vem kan jag prata med?
Prata med någon som du litar på och känner dig trygg med. Hen kan också hjälpa dig att berätta det för en ansvarig i skolan, på träningen eller jobbet, om du inte vill göra det själv. Du kan också prata med någon professionell, som är van att prata med unga om mobbning. Kontakta till exempel något av de här ställena:
På Bris och Friends kan du som är under 18 år få stöd anonymt och utan att träffas. Här finns listor på fler ställen du kan få stöd av på telefon, mejl eller chatt.
Skolan ska stoppa mobbning
Det är skolans ansvar att se till att ingen blir mobbad eller diskriminerad. Det gäller både när du är i skolan, på väg till skolan eller gör nåt på nätet som har med skolan att göra.
Berätta för en lärare, skolkuratorn, skolsköterskan eller rektorn om du blir mobbad. Då måste skolan ta reda på vad som har hänt, och göra allt de kan för att stoppa mobbningen. De ska också hjälpa mobbare att sluta mobba, eller polisanmäla om det som har hänt är brottsligt.
Du som är utsatt ska inte behöva byta skola för att slippa bli mobbad. De vuxna i skolan har ansvar för att du ska vara trygg där. En del personer känner ändå att de vill byta skola för att slippa träffa mobbarna.
Du kan läsa mer på Beo, Barn- och elevombudets sajt.
Arbetsgivare ska stoppa mobbning på jobbet
Arbetsgivaren måste förhindra och stoppa all mobbning. Din chef ska se till att du får hjälp och stöd. Arbetsgivaren ska också vara tydlig med att de inte accepterar kränkningar.
Du kan prata med din chef, ditt skyddsombud eller facket om du blir mobbad på jobbet. Du kan läsa mer om mobbning på jobbet på arbetsmiljöverkets sajt.
Idrottsföreningen ska stoppa mobbning på träningen
Din idrottsförening är skyldig att stoppa mobbning om du blir utsatt där. Det kan vara till exempel på fotbollsträningen, dansen, basketträningen eller i stallet. De vuxna som jobbar där har ansvar att se till att alla känner sig trygga. Berätta för din träningsledare eller någon annan du litar på inom idrottsföreningen.
Du kan anmäla mobbningen
Gör inte skolan, arbetsplatsen eller idrottsföreningen tillräckligt för att stoppa mobbningen? Eller är mobbningen brottslig? Då kan du anmäla det:
- Du kan anmäla till Barn- och elevombudet om du inte får hjälp av din skola.
- Du kan anmäla till Arbetsmiljöverket om du inte får hjälp av din arbetsgivare.
- Du kan göra en polisanmälan om mobbningen är brottslig.