Asexualitet
Olika personer funkar på olika sätt när det handlar om sex och relationer. Vissa blir kåta, men vill inte ha sex med andra personer. Andra vill ha sex fast de inte är kåta. En del blir kära men vill inte ha sex.
Vad är asexualitet?
Olika personer är asexuella på olika sätt. Asexualitet kan till exempel innebära att du inte tänder sexuellt på andra personer. Men det kan också handla om att du inte har så mycket sexlust eller inte är intresserad av att ha sex.
Kan man ha sex om man är asexuell?
Du väljer själv om du vill ha sex, onanera eller hångla. Gör bara sånt som känns bra. Här är några exempel på hur du kan välja att göra:
- Aldrig ha sex, varken med dig själv eller andra.
- Onanera, om du känner dig kåt men inte vill ha sex med någon annan än dig själv.
- Ha sex med andra personer utan att vara kåt på dem. Till exempel för att du är kär eller vill få orgasm.
- Ha sex även om du aldrig eller sällan blir kåt. Till exempel för att vara nära någon du tycker om, eller för att du vill få barn.
- Kramas eller hångla med andra personer utan att ha sex.
Hur ska jag beskriva mig själv?
Du bestämmer själv vad du vill kalla dig. En del ser asexualitet som sin sexuella läggning. Andra definierar sig samtidigt som till exempel bisexuell, heterosexuell eller homosexuell.
Här är fler exempel på ord som du kan använda om dig själv:
- Homoromantisk, heteroromantisk eller biromantisk, som beskriver vilka du blir kär i eller vill vara ihop med.
- Aromantisk, som kan betyda att du inte bli kär i eller vill vara ihop med andra personer. Olika personer kan vara aromantiska på olika sätt.
- Queer. Du kan kalla dig queer om du till exempel inte kan eller vill beskriva dig själv.
Det här är bara exempel, det finns fler ord du kan använda om dig själv. Du kan läsa mer i RFSL:s ordlista. Men du behöver inte kalla dig något särskilt om du inte vill, och ingen annan kan bestämma vad du ska kallas.
Kan jag få barn utan att ha sex?
Du behöver inte ha sex med någon för att få barn. Det går att bli gravid på fler sätt än genom att ha sex. Och det går att bli förälder genom adoption. Du kan läsa mer om hur man adopterar på 1177.se.
Du har rätt att bli respekterad för den du är
Som asexuell kan man ibland bli ifrågasatt av andra personer. Till exempel få höra att det kommer gå över bara man träffar den rätta personen. Det beror ofta på att andra förväntar sig att alla ska funka likadant när det gäller sex och sexualitet, alltså följa så kallade normer.
Det finns normer om att man ska vara sexuell, och på vilket sätt man ska vara det. Men du har rätt att vara den du är, även om andra personer inte förstår hur du funkar. Prata med någon du litar på om andra gör det jobbigt för dig eller om du behöver stöd.
Vem kan jag prata med om asexualitet?
Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en sex- och samlevnadsmottagning om du vill få råd och stöd om sex och relationer. Där är de vana att träffa unga som har frågor om sin sexualitet.