Panik - lämna sidan!
Kön och könsidentitet

Trans och cis

Att vara trans eller cis kan handla om vilket kön du känner dig som. Det kan också handla om könsuttryck, alltså hur du klär dig, har ditt hår, pratar eller ser ut.

 Person som är omgiven av symboler som läppar, bh, mustasch, frågetecken och symboler för kön.
Du kan fundera på om du känner dig som tjej, kille eller något annat oavsett om du är trans eller cis.

Det finns många ord du kan använda för att beskriva dig själv beroende på din könsidentitet och ditt könsuttryck

Vad är cis?

Ordet cis betyder ”på samma sida”. Du kan vara cis om du känner dig som det kön du registrerades som när du föddes. Till exempel om du känner dig som kille, har en snopp och registrerades som kille. Eller om du känner dig som tjej, har en snippa och registrerades som tjej.

Att vara cis är normen, alltså det som andra personer förväntar sig. Du måste inte följa normer om kön för att du är cisperson. Du behöver till exempel inte klä dig eller vara på ett visst sätt för att du har ett visst kön. Könsnormer och ditt kön bestämmer inte hur du ska vara.

Vad är trans?

Ordet trans betyder ”överskrida” eller ”gå över”. Du kan vara trans om du inte känner dig som det kön du registrerades som när du föddes. Till exempel om du registrerades som tjej och har en snippa, men känner dig som kille. Eller om du registrerades som kille och har en snopp, men känner dig som tjej. Eller om du inte känner dig som vare sig tjej eller kille.

Om det är så för dig kan du vilja ändra ditt könsuttryck för att lättare bli sedd som den du är. Som transtjej kan du till exempel vilja klä dig, sminka dig, prata eller ha håret som de flesta andra tjejer. Men du måste inte följa normerna för kön om du inte vill.

Du kan också vara trans om du har ett könsuttryck som bryter mot normen, och att det är en viktig del av din identitet. Till exempel att du klär dig, sminkar dig, pratar eller rör dig på ett sätt som bryter mot normer om kön.

Ordet trans kan samla olika upplevelser av kön

Ibland används trans som ett övergripande ord för flera olika upplevelser. Här är några exempel:

  • Ickebinär, till exempel om du varken känner dig som tjej eller kille.
  • Transkille, alltså att du känner dig som kille men blev registrerad som tjej när du föddes.
  • Transtjej, alltså att du känner dig som tjej men blev registrerad som kille när du föddes.
  • Genderfluid, till exempel om du ibland känner dig som kille, ibland som tjej eller ibland som något annat.
  • Agender, till exempel om du inte känner dig som något kön.
  • Crossdresser eller transvestit, till exempel om du mår bra av att klä dig i typiska ”tjejkläder” om du är kille, eller tvärtom.

Du kan kalla dig orden ovanför även om du inte tycker att ordet trans stämmer in på dig. Här hittar du fler ord som du kan använda om dig själv om du vill: Begrepp - Transammans.

Eirin berättar om att vara trans

I det här klippet från UMO-podden berättar Eirin att han vill att andra använder pronomenet han när de pratar om honom.

Här kan du lyssna på ett längre avsnitt av UMO-podden om att vara trans.

Måste jag kalla mig trans, cis eller något annat?

För vissa personer är det viktigt att ha ord för att kunna beskriva sig själva. En del som inte vill eller kan definiera sig själva kallar sig queer. Men du behöver inte använda något särskilt ord om dig själv. Du bestämmer vad som känns bäst.

Kan jag få stöd om jag har frågor eller mår dåligt?

Ibland är det svårt att veta vilket kön man känner sig som eller inte känner sig som. Det kan ta lång tid innan du blir säker på hur det är för dig. Här kan du läsa mer om hur du kan få stöd om du vill prata med någon om dina funderingar: Könsidentitet.

Mår du dåligt av att din könsidentitet inte stämmer överens med din kropp eller med det kön du registrerades som när du föddes? Då kan det vara så kallad könsdysfori och du kan behöva hjälp från vården för att må bättre. Här kan du läsa mer om hur du kan få stöd och hjälp: Vad hjälper mot könsdysfori?

Mer på UMO

Artikel

Att prata om sin könsidentitet på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur det är att prata om sin könsidentitet med någon på en ungdomsmottagningen.

Egna berättelser

Tankar om könsidentitet gjorde sex omöjligt - men nu funkar det

Jag gav upp helt enkelt och tänkte att jag var dömd att leva ensam resten av mitt liv. Men så lärde jag känna en person som förändrade allt.

Egna berättelser

Jag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

Till toppen av sidan