Alternate Text

Anabola steroider

Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Det används framför allt för att man vill bli starkare och få större muskler. Anabola steroider är olagliga. De kan ge allvarliga konsekvenser för kroppen och för hur man mår.

Det finns många olika sorters anabola steroider, som ser olika ut och har olika namn. En del tar man som tabletter, andra som spruta. Anabola steroider heter egentligen anabola androgena steroider. Ibland kallas det bara för anabola.

Används oftast olagligt

De flesta som använder anabola steroider gör det för att få större muskler snabbt. Den användningen är olaglig. Man får varken använda, ha köpa, sälja, ge bort, tillverka eller föra in anabola steroider i landet, om inte en läkare har skrivit ut det för att man är sjuk.

Från början utvecklades anabola steroider för att användas inom sjukvård som en del i behandlingen av till exempel svält, cancer och njurskador. Preparaten ska göra så att proteiner inte bryts ner och att muskler byggs upp. Men eftersom det har visat sig att anabola steroider kan ge svåra biverkningar, används de mycket sällan inom sjukvården.

Illustration av en person som står och spänner armmusklerna och en tankebubbla där armen ser mycket mindre muskulös ut.

Önskan att förändra kroppen

Anabola steroider kan göra att man får större muskler och blir starkare, om man styrketränar samtidigt. Man kanske har en önskan om att förändra sin kropp, för att man vill att den ska se ut på ett visst sätt. Att man vill vara vältränad och ha stora muskler kan ha med skönhetsideal att göra. Kanske har man påverkats av hur andra omkring en ser ut, eller av bilder i tidningar eller TV.

De flesta som använder anabola steroider går på gym eller tränar något annat på sin fritid, och vill ha en muskulösare kropp. Bara en liten del av de anabola steroider som säljs olagligt används av idrottare. 

Om man slutar använda anabola steroider blir musklerna mindre igen och man blir svagare.

Det finns alltid risker

Alla typer av anabola steroider kan påverka kroppen på många sätt. Inte bara i musklerna utan även sånt som huden, håret, hjärnan och hur man mår. Oavsett vilket preparat man använder, finns det risker för allvarliga biverkningar. Men man kan aldrig veta i förväg om man ska få biverkningar eller vilka det kan bli. En del biverkningar kan komma långt efter det att man har slutat använda preparatet.

Exempel på besvär och problem som man kan få är att man får humörsvängningar, ångest och svårt att sova, eller att man blir aggressiv. Det har hänt att personer som använder anabola steroider utan anledning har slagit kompisar, tränare, flickvänner, pojkvänner eller personer som bara råkade gå förbi.

Risken för att bli aggressiv och våldsam är ännu större om man använder anabola steroider och dricker alkohol.

Man kan också få problem med finnar, som kan bli som stora bölder. Hjärtat och levern kan skadas och på sikt ökar risken att dö tidigare än man annars skulle ha gjort. Killar som använder anabola steroider riskerar att brösten växer, att testiklarna minskar och att det blir svårare att få stånd. Tjejer kan få större klitoris, mer hår i ansiktet och mörkare röst. Mensen kan bli oregelbunden eller försvinna helt.

Om någon annan använder anabola steroider

Det kan vara svårt att upptäcka om till exempel en kompis eller den man är ihop med använder anabola steroider. Men det finns tecken som man kan vara uppmärksam på. Det kan vara att han eller hon

 • har ett växlande humör och blir aggressiv
 • har svårt att sova
 • lätt blir rastlös
 • blir mycket intresserad av hur den egna kroppen ser ut
 • blir mycket intresserad av mat och träning
 • snabbt går upp i vikt
 • får ett svullet och plufsigt utseende
 • blir mycket starkare på kort tid
 • får mer finnar
 • får bristningar i huden av att musklerna växer fort, det ser ut som små streck eller ärr
 • får mer hår på kroppen
 • tappar hår.

Killar kan få svårare att få stånd och mindre testiklar. Tjejer kan få en mörkare röst.

Vart kan man vända sig om man vill ha hjälp?

Det finns flera ställen som man kan vända sig till för att få hjälp med problem som beror på att man använder anabola steroider, eller för att få veta mer om det.

För att få hjälp med besvär eller problem som beror på anabola steroider, kan man vända sig till en ungdomsmottagning, vårdcentral, elevhälsan eller studenthälsan. Den man träffar där kan hjälpa en att söka annan mer specialiserad hjälp om det behövs.

Man kan också vända sig direkt till en beroendemottagning, där de kan ge stöd till personer som använder anabola steroider, andra droger eller alkohol. Om man behöver akut hjälp kan man vända sig till akutmottagningen på ett sjukhus eller en psykiatrisk akutmottagning.

Det finns också en telefonlinje dit man kan ringa för att få veta mer eller prata om anabola steroider. Man får vara anonym. Om man vill göra en anmälan mot någon som man tror bryter mot dopningslagen, kontaktar man polisen.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Moa Lindholm
 • Faktagranskare:

  Annica Börjesson, sjuksköterska, Dopingjouren, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling