Illustration av en kille som sitter med hakan i händerna och tittar ner.

En del saker kan man påverka själv

En del saker som påverkar hur man mår kan man styra över själv, som hur man äter, sover, rör på sig och gör saker man tycker om. Andra saker kan vara svårare att påverka, som om man till exempel känner sig utanför, har det jobbigt i skolan, har svårt att få jobb, är med om en olycka eller utsätts för brott.

Det finns mycket man kan göra själv om man mår dåligt. Det brukar hjälpa att röra på sig och göra sånt man tycker om. Man kan pröva att skriva om hur man känner sig, rita eller måla. Det finns också olika tekniker och övningar där man tränar att slappna av på olika sätt, till exempel så kallad mindfulness.

Det är bra att prata med en kompis eller någon annan om hur man har det. Om man känner sig ledsen eller orolig under en längre tid är det bra att ta hjälp av någon vuxen som man litar på. Man kan till exempel gå till en lärare, en kurator på ungdomsmottagningen eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Man kan också söka hjälp via en vårdcentral. Om det är en mer akut situation för en själv eller någon man känner kan man kontakta en psykiatrisk akutmottagning.