Stöd om du har utsatts för brott
De flesta som utsätts för brott mår dåligt av det. Har du det jobbigt? Då kan du få stöd och hjälp att må bättre. Du kan också få hjälp med praktiska saker, som till exempel polisanmälan och rättegång.
Hjälp av polisen och vården om du utsätts för brott
Kontakta polisen om du utsätts för ett brott. Kontakta också vården om du är skadad.
Berätta för polisen om du är rädd eller hotad av den som har utsatt dig. Berätta också om någon försöker hindra dig från att anmäla ett brott, det är olagligt.
Det spelar ingen roll om den som har utsatt dig för brott är någon du känner eller inte. Eller var brottet sker, om det är hemma, på nätet, i skolan, ute eller på någon annanstans. Ett brott är alltid ett brott.
Tips till dig som har blivit utsatt för brott
Tipsen i den här filmen riktar sig till dig som har blivit slagen, rånad eller hotad. Men råden funkar också om du har blivit utsatt för andra brott. Till exempel om du har blivit utsatt för sexualbrott eller människohandel. Eller om du riskerar att bli tvingad att gifta dig eller blir pressad att göra kriminella saker mot din vilja.
Många mår bättre om de berättar för någon vad de har varit med om och hur de mår. Det är också ett viktigt sätt att få hjälp så att personer som utsätter dig för brott slutar. Ibland kan det vara lättare att skriva, chatta eller ringa och berätta.
Du kan behöva olika sorters stöd efteråt
Stöd att må bättre
De flesta behöver prata med någon om det som har hänt. Du kan till exempel behöva hjälp att förstå vad som har hänt, hur det har påverkat dig och vad du behöver för att må bra igen.
Många tar på sig skulden och tänker att de får skylla sig själva. Om det är så för dig behöver du få hjälp att förstå att det inte är ditt fel.
Stöd och information om praktiska saker
De flesta behöver information, stöd eller sällskap för att till exempel polisanmäla eller vara med i en rättegång.
Kanske vill du också ha hjälp att kontakta olika myndigheter och försäkringsbolag, eller få veta vad du behöver göra. Till exempel om du ska söka ekonomisk ersättning för att du har blivit utsatt för ett brott.
Här kan du hitta stöd
Här är några tips på hur du kan få stöd:
- Berätta för någon du litar på. Till exempel en vuxen i familjen, någon som jobbar i skolan eller en kompis förälder.
- Prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon som jobbar på en ungdomsmottagning. Många mår bättre om de får samtalsstöd av professionella.
- Kontakta Bris eller något av de andra ställena här: Stöd på telefon, chatt eller mejl.
- Kontakta Brottsofferjouren. De är vana att hjälpa personer som har blivit utsatta för brott och kan stötta dig på telefon eller på en jour nära dig.
- Ring din kommun och fråga om de har ett stödcentrum för unga brottsoffer nära dig. Här finns kontaktuppgifter till alla kommuner: Kommuner lista, SKR.
Hur kan brottsofferjourer och stödcentrum stötta unga brottsoffer?
På brottsofferjourer och stödcentrum för unga brottsoffer kan du prata om hur du mår. Du kan också få hjälp med praktiska saker som polisanmälan, blanketter och försäkringsbolag.
Du kan även få veta hur det funkar med åtal, rättegång och dom. De som jobbar där är vana att stötta personer som har utsatts för brott.
Det kostar inget att få hjälp av dem. Du kan träffa någon ensam eller tillsammans med en vuxen eller kompis. Du kan också få stöd på telefon, chatt eller mejl om du hellre vill det. Du kan kontakta dem anonymt om du inte vill berätta vem du är.