Panik - lämna sidan!
När det tar slut

Att lämna ett skadligt förhållande

Det är svårt att avsluta ett förhållande som du egentligen vill ska funka. Det är också svårt om du är rädd för vad som kan hända om du gör slut. Men du kan behöva göra det ändå om förhållandet är skadligt för dig. Många behöver stöd för att kunna lämna ett skadligt förhållande.

Person som tittar ut genom ett fönster.
Våld och andra kränkningar är aldrig tecken på kärlek. Ge dig själv chansen att få det bättre.

Det ska kännas mer härligt och bra, än svårt att vara ihop. Du ska kunna känna dig trygg i ett förhållande, inte rädd och osäker. Du ska aldrig bli utsatt för våld.

Det är viktigt att du försöker lämna ett förhållande som är skadligt för dig på något sätt. Det brukar inte bli bättre i såna förhållanden, utan oftast sämre med tiden. Du kan inte förändra en annan person.

Det är svårt att lämna ett skadligt förhållande

Det är ofta jobbigt att göra slut oavsett hur förhållandet har varit. Det brukar vara extra svårt om du har blivit utsatt för våld eller har blivit dåligt behandlad på något annat sätt.

Du kan ha blivit så van vid att bli dåligt behandlad att du har glömt bort hur det var innan ni blev ihop. Kanske umgås du inte lika mycket med kompisar eller familj som tidigare. Då kan det kännas som att du inte har någon annan än din partner. Du kan tänka att du inte har något annat val än att fortsätta vara ihop. Men det har du.

Det är svårt och kan göra ont att avsluta ett förhållande som man verkligen vill ska funka. Men ibland måste man göra det ändå. Det kan vara extra svårt att göra slut om ni bor ihop, går i samma skola eller om ni har husdjur eller barn ihop.

Det är vanligt att hoppas att det ska bli bra

Ibland kanske du känner dig helt säker på att du måste göra slut. Ibland kanske du tänker att förhållandet inte är så dåligt, och att du inte behöver göra slut. Det är vanligt att hoppas att allt ska bli bra igen.

Kanske ber den du är ihop med dig om ursäkt och är ledsen för vad hen har gjort. Hen kan ha lovat flera gånger att det aldrig ska hända igen, och varje gång vill du tro på det.

Känns det som att den du är ihop med är den enda som kan få dig att må bra, och att ni två hör ihop? Då är det inte konstigt om det är svårt att göra slut.

Ge inte upp även om ni blir ihop igen

Det är vanligt att må dåligt av att göra slut. Det kan kännas som att du älskar den personen mest i hela världen, även om förhållandet har varit skadligt. En del som gör slut blir ihop igen efter ett tag. Kanske för att slippa känna sig ensamma och ledsna.

Det är också vanligt att bli ihop igen för att den andra personen lovar att det kommer att bli bättre. Hen kanske är mer kärleksfull än någonsin och får dig att tro att det kommer att funka den här gången. En del blir ihop igen för att de blir hotade med hemska saker om de inte går med på att försöka igen.

Många behöver försöka flera gånger för att lyckas lämna ett skadligt förhållande. Ge inte upp.

Försök att prata med någon om hur du har det

Det kan vara svårt att förstå vad som händer när du är mitt i något som du inte mår bra av. Du kan vara osäker på om du har blivit utsatt för våld eller inte. Därför är det bra om du försöker prata med någon. Då kan du få hjälp att komma på vad du ska göra, och du slipper vara själv med så här svåra saker.

Försök att berätta hur du har det för någon, även om det känns svårt. Prata till exempel med en kompis, en förälder, en lärare i skolan eller någon annan du litar på. Du behöver inte skämmas om du har ljugit eller inte har berättat om det tidigare. De som bryr sig om dig vill att du ska berätta så de kan hjälpa dig, det är det viktiga.

Be om hjälp om det är för svårt att göra slut

Det är vanligt att behöva stöd av andra personer för att klara av att lämna ett skadligt förhållande. Det kan till exempel vara för att den du lämnar vägrar att gå med på att det är slut. Eller för du är rädd för att hen ska skada dig eller sig själv om du gör slut.

Känner du att du vill skydda den som gör dig illa? Är du orolig för att hen ska få problem om du berättar för andra hur hen behandlar dig? Det är vanligt att känna och tänka så. Men det är inte ditt ansvar. Du är värd att få hjälp och stöd för att må bra.

Be någon du känner om hjälp om du inte klarar eller vågar göra slut. Eller kontakta något av ställena längre ner i texten om du behöver hjälp.

Om personen kan bli arg när du gör slut

Ingen har rätt att hota dig eller göra dig illa, oavsett varför du gör slut eller om den du gör slut med känner sig svartsjuk eller sviken.

Tror du att personen kan bli hotfull, våldsam eller göra dig illa? Då ska du inte träffa hen själv när du gör slut. Ta med dig någon eller gör slut på telefon. Det kan också vara bra att få hjälp att planera hur du gör slut på ett så säkert sätt som möjligt. Du kan kontakta något av ställena som står i nästa avsnitt för att få hjälp med det. Om du inte kan vara trygg hemma kan du få hjälp att komma till ett skyddat boende.

Du kan också få råd om du vill göra en polisanmälan. Du kan läsa mer om det och få stöd här: Juridiskt stöd, ungarelationer.se. Det kan vara bra om du sparar hotfulla meddelanden eller andra bevis om du vill göra en polisanmälan nu eller senare. Du hittar fler tips på hur du kan spara bevis i texten Om våld i förhållanden.

Du kan också få ett så kallat målsägandebiträde som stöttar dig under polisutredningen och om det blir en rättegång. Det kostar ingenting. Säg till polisen när du gör en anmälan att du vill ha ett målsägandebiträde så de kan ordna det tills nästa gång du och polisen har kontakt.

Här kan du få hjälp

Det kan vara skönt att prata med någon som kan förstå hur du har det, och som vet hur man påverkas av att bli dåligt behandlad eller utsatt för våld. Och som vet hur svårt det kan vara att lämna ett skadligt förhållande. Att prata med någon kan hjälpa dig att må bättre och bli tryggare igen.

Här är några ställen du kan kontakta för att få råd, stöd, hjälp eller skydd:

Du kan få hjälp långt efteråt också

Alla påverkas av våld och hot. Många behöver hjälp att bearbeta det som har hänt. Du kan ha starka och obehagliga minnen, tankar och känslor långt efteråt. Men med hjälp kan du lära dig att hantera dem.

Därför kan du behöva prata med någon även om det var länge sen det tog slut. Det kan till exempel vara bra att få samtalsstöd av någon professionell om du fortfarande mår dåligt. Försök att inte ge upp om den första personer du ber om hjälp av inte fattar eller lyssnar. Ge någon annan chansen att hjälpa dig. Du är värd att ha ett bra och tryggt liv. 

Mer på UMO

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Frågor & svar

Hur hanterar jag en svartsjuk partner?

Han har sagt att han är rädd att bli lämnad. I höst ska han flytta till en annan stad för att plugga, och då har han varnat mig för att han kommer bli ännu mer svartsjuk.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Att må dåligt

Här hittar du innehåll om att må dåligt.

Till toppen av sidan