Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag våga prata med en psykolog?

Fråga

Jag har i många år varit medveten om att jag måste gå till en psykolog eller liknande. Men jag är så otroligt rädd för att prata med någon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer antingen bara sitta helt tyst, eller le och låtsas att det blivit nåt missförstånd. Hur ska jag komma ur det här?

Svar

Jag jobbar som psykolog på en ungdomsmottagning och träffar ofta unga som är rädda och nervösa när de kommer för att träffa mig.

Det är mitt jobb och mitt ansvar att det blir en bra stämning och att det känns okej att prata om det som är jobbigt. Till exempel så frågar jag många olika frågor, så att personen börjar berätta och då brukar den värsta nervositeten försvinna. Du behöver inte ha tänkt ut vad du ska säga i förväg.

Om du skulle gå till en psykolog är det psykologens ansvar att det blir ett bra samtal. Och om du börjar gå i samtal men inte känner dig nöjd med personen du går till brukar det bästa vara att byta. Det är viktigt att det känns bra med den du ska prata om svåra och jobbiga saker med.

Ta kontakt med en ungdomsmottagning så får du all hjälp du behöver. På en del ungdomsmottagningar finns det ingen psykolog men då finns det en kurator istället.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Mer på UMO

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Svara varandra

Är mina problem för små för kuratorn?

Jag har länge haft ganska mycket ångest över saker och övertänker mycket. Mitt självförtroende är inte heller så bra vilket leder till att jag ofta tänker på min kropp.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Artikel

Samtalsstöd av professionella

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan.

Artikel

Må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Till toppen av sidan