Alternate Text

Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Orgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm - det är flera namn på samma sak. När det kommer till att beskriva en orgasm blir det svårare. I UMO:s ordlista förklaras det som den sköna sexuella känslan när den är som starkast.

Illustration av en person som ligger med bart bröst på en kudde, lutar sig tillbaka och ser njutande ut.

En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

Vad händer i kroppen när man får orgasm?

När man är kåt ökar andningen och blodflödet i kroppen. Ju närmare orgasmen man kommer desto mer ökar det. Det kan kännas som om hela kroppen spänns eller att man inte kan styra sina rörelser, ansiktsuttryck eller hur man låter. Man kan också sluta andas för några sekunder.

När man får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen.

Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet blir normalt igen. Då kan man känna sig avslappnad, lugn och trött. Samtidigt frigörs en massa hormoner i kroppen och det kan också göra att man känner sig extra pigg och energisk efter att man fått orgasm.

Illustration av en person som ligger baraxlad på en kudde och ler, blundar och ser njutande ut.

Hur får man orgasm?

Det finns inget recept på hur man gör för att få en orgasm som funkar för alla. Vad som gör att man blir kåt och får orgasm kan skilja sig från person till person. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring.

Lättaste sättet att få orgasm är för de flesta är att stimulera ollonet eller klitoris. När man gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund så att det blir skönare och skönare kan orgasmen komma.

Det vanligaste är att man får orgasm när man onanerar eller har sex med någon eller några andra. Hur lätt eller svårt man har att få orgasm kan skilja sig från person till person. Men rent fysiskt finns det inga skillnader som gör att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm för att man har penis eller slida.

Ofta brukar det vara så att man lär sig genom att öva. Därför kan onanera vara ett bra sätt att i lugn och ro ta reda på hur man själv funkar, vad man tycker är skönt och vad som gör att man får orgasm. Den kunskapen kan man sen använda om man har sex med någon annan.

Att inte få orgasm

Att man inte får orgasm kan bero på en massa olika saker. Det kan bero på vilket sätt man har sex, vem man har sex med och hur relationen till den personen är, hur man mår eller vad man exempelvis varit med om tidigare i livet.

Andra saker som kan påverka är till exempel att man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att man har svårt att helt fokusera på själva sexet. Att ha sex innebär att ge sig hän och att vara ”här och nu”.

Sånt som kan störa är till exempel oro för att man kanske inte kommer att få orgasm, att man tror att man kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den man har sex med.

Om man bara tänker på att man ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls. Det man ska försöka göra är istället att inte tänka så mycket på det, även om det är lättare sagt än gjort. Att inte bry sig om att få orgasm, att få kroppen och hjärnan att accepterat att det inte spelar någon roll ökar faktiskt chanserna att få orgasm.

Vissa funktionsnedsättningar, skador, sjukdomar och mediciner kan också göra det svårare att få orgasm. Om man tycker att det är problem att man inte får orgasm kan man prata med någon om det, till exempel personalen på en ungdomsmottagning.

Sex är ofta är skönt och härligt även om man inte får orgasm och alla som har sex får inte alltid orgasm varje gång. Det kan vara så att få orgasm är inte något som man alltid faktiskt strävar efter varje gång man har sex.

En sak som är bra att tänka på är att inte göra något bara för att man tror eller tycker att det så man ska göra. Att göra det som känns skönast för en själv är en viktig grund för att kunna få orgasm.

Får man alltid utlösning när man får orgasm?

Killar får ofta utlösning i samband med att de får orgasm men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Vissa gånger kan man få bara utlösning och andra gånger kan man få bara orgasm. Men oftast kommer de samtidigt.

Även tjejer kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Då rinner eller sprutar det en vätska som kommer från körtlar som finns i underlivet. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Vad är multipla orgasmer?

Multipla orgasmer betyder att man får fler orgasmer kort tid efter varandra. Efter en orgasm kan vissa tycka att det känns skönt att fortsätta röra och stimulera där medan andra tycker att det känns obehagligt.

Om man tycker att det känns skönt kan man fortsätta att stimulera sig så kanske man får en eller flera orgasmer till kort efter den första. Det brukar vara lättare för tjejer att få flera orgasmer i rad eftersom killar ofta får utlösning samtidigt som de får orgasm. Då försvinner ofta också ståndet och man brukar behöva vila ett tag innan man kan få stånd och orgasm igen.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Sandra Dahlén, författare och utbildare i frågor som rör sexualitet och genus
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling