Alternate Text

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

Skyltar till olika ställen man kan ta hjälp från


Det finns flera olika ställen att få hjälp på. Vilket ställe som passar bäst beror på vad du vill ha för hjälp. Om du vill vara anonym finns det flera olika sajter och organisationer som du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan du till exempel skriva till Fråga UMO eller chatta med BRIS.

Om du vill träffa någon utanför nätet finns det flera olika ställen du kan kontakta. Om det handlar om kroppen kan du till exempel få hjälp av skolsköterskan om du går i skolan eller på studenthälsan om du är student, på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral.

Om du vill prata med någon

Behöver du prata med någon om hur du mår eller om något som har hänt? Då kan du prata med en kurator eller psykolog i skolan, på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral.

Du kan också ta kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, bup eller en psykiatrisk mottagning om du är över 18 år.

Om de inte kan hjälpa dig på det ställe du först kontaktar, brukar de kunna berätta var du kan få just den hjälp du behöver.

Om du är asylsökande eller papperslös

Om du är asylsökande, papperslös eller lever gömd i Sverige har du rätt till sjukvård och tandvård. Du kan läsa med om det i texten Vård för dig som är asylsökande eller papperslös.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Ellinor Lundmark
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling