Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Så skyddar du dig mot graviditet

Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid. Skydd mot graviditet kallas också för preventivmedel eller preventivmetoder.

Spermier som simmar mot ett ägg men ägget är överkryssat med en röd cirkel med sträck igenom.
Det finns många olika skydd mot graviditet. Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning för att hitta ett skydd som passar just dig.

Det finns preventivmetoder där risken att bli gravid är liten eller mycket liten om de används på rätt sätt.

Det allra säkraste är:

Andra säkra skydd mot graviditet:

Det finns också metoder som är mindre säkra och risken att bli gravid är större. Framför allt om du är ung och har oregelbunden mens.

Osäkra metoder:

Vilket skydd du ska använda

Vilket skydd du ska välja påverkas av olika saker, till exempel om du har några sjukdomar, vilket skydd du trivs bäst med och hur du är som person. Har du svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag kan du använda ett annat skydd än p-piller.

En barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning kan hjälpa dig att hitta det skydd som passar bäst för dig.

Andra fördelar med preventivmedel

Vissa preventivmedel kan även hjälpa om du har problem med mensen. Till exempel om du har mensvärk, PMS eller att du blöder mycket eller oregelbundet.

Biverkningar

De flesta har inga biverkningar av sina preventivmedel. Men om du börjar använda ett preventivmedel med hormoner är det vanligt att få lite biverkningar den första tiden. Det beror på att kroppen kan behöva tid för att vänja sig. Vanligtvis försvinner biverkningarna inom de första tre månaderna.

Det här är några biverkningar som du kan få:

  • nedstämdhet
  • minskad sexlust
  • finnar
  • spända bröst
  • huvudvärk.

Du kan få en eller två biverkningar, men det är ovanligt att få alla biverkningar på en gång.

Har du använt ditt preventivmedel i mer än tre månader och fortsätter ha biverkningar ska du prata med den som skrev ut receptet på preventivmedlet till dig. Då kan du börja använda ett annat skydd. Men sluta inte med det gamla förrän du fått ett nytt.

Kom ihåg:

  • Det finns alltid ett skydd mot graviditet som passar just dig. Även om du provat en eller flera sorter som du inte trivs med, så ge inte upp. Det är vanligt att behöva prova några olika sorter innan du hittar det som passar.
  • Att använda ett skydd mot graviditet betyder inte att du skyddar dig mot könssjukdomar. För att skydda dig mot både graviditet och könssjukdomar ska du använda kondom.
  • Vissa tänker att den som kan bli gravid själv måste ta ansvaret för att skydda sig, men det är bådas ansvar. Därför måste ni våga prata om det innan ni har samlag.
  • Du måste inte göra en gynekologisk undersökning för att få recept på ett skydd mot graviditet.  
  • Att använda ett preventivmedel gör det inte svårare att bli med barn senare i livet.

Mer på UMO

Artikel

Graviditet – så går en befruktning till

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De allra flesta kan bli gravida eller göra någon gravid men möjligheten minskar när man blir äldre. För att det inte ska bli en graviditet är det viktigt att skydda sig.

Frågor & svar

Finns det graviditetsskydd utan hormoner?

Jag undrar vilket preventivmedel som skulle passa mig om jag inte vill använda hormoner, kondom eller pessar, men ändå vill skydda mig mot graviditet?

Till toppen av sidan