Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Mellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett effektivt mot graviditet om du tar dem som du ska.

Ett piller i en pillerkarta. Foto.
Mellanpiller och minipiller innehåller inte östrogen och kan därför vara ett bra skydd mot graviditet för dig som av någon anledning inte kan använda skydd med östrogen.

Skillnad mellan mellanpiller och minipiller

Den största skillnaden mellan mellanpiller och minipiller är hur mycket hormon de innehåller. Mellanpiller innehåller lite mer hormon än minipiller.

Det gör att det är viktigare att ta minipiller vid ungefär samma tid varje dag.

Hur fungerar mellanpiller och minipiller?

Mellanpiller och minipiller gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårt att komma in i livmodern. De gör också slemhinnan inne i livmodern tunn så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Mellanpiller gör också att du inte får någon ägglossning. För en del personer gör minipiller så att man inte får någon ägglossning.

Hur använder jag mellanpiller och minipiller?

Du får en karta med 28 piller. Du ska ta ett piller varje dag utan uppehåll.

Minipiller ska du ta ungefär samma tid varje dag. Glömmer du att ta ditt minipiller 3 timmar senare än dagen innan, alltså efter 27 timmar, finns risk för att det inte längre skyddar. Med mellanpiller kan du glömma att ta det upp till 12 timmar, det vill säga 36 timmar från när du tog det senast för att det fortfarande ska skydda.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina tabletter. Det kan vara bra att ta dem samtidigt som du gör andra saker som du gör samma tid varje dag, till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Du kan ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina mellan- eller minipiller. Det finns även appar att ladda ner till mobilen för att komma ihåg att ta sina tabletter.

Att börja med mellanpiller och minipiller

För att börja med mellanpiller eller minipiller ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga och mäta dig.

Du får ett recept

Du får ett recept som skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina piller. På apoteket behöver du visa legitimation.

Du brukar först få ett recept för tre månader om du inte ätit mellanpiller eller minipiller tidigare. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Det kan också ske digitalt eller på telefon. Du får sen ett recept som räcker ett år om allt funkar bra. Innan dina piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med dina piller.

Börja med en gång

Börja med dina piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

Kroppen kan behöva vänja sig

Hormonet i mini- och mellanpiller påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan du få besvär som senare försvinner. Det kan vara till exempel mellanblödningar, ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust. Du kan få hjälp att välja ett annat preventivmedel om besvären inte försvunnit efter tre månader. Ta kontakt med den som skrev ut receptet till dig innan dess om du inte mår bra.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är mellanpiller och minipiller?

Du har ett effektivt skydd mot graviditet om du tar dina piller som du ska. Mellanpiller är ett något mer effektivt skydd mot graviditet än minipiller.

Om du glömt ta ditt piller

Du ska ta ditt piller så fort du kommer på det om du har glömt. Det innebär att det kan bli två tabletter på samma dag. För mellanpiller får det som mest gå 36 timmar mellan två tabletter. För minipiller får det som mest gå 27 timmar mellan två tabletter.

Äter du mellanpillret Slinda och det går mer än 36 timmar mellan två piller, läs bipacksedeln eller prata med den som har skrivit ut receptet åt dig om vad som gäller om. Bipacksedeln är den lapp som ligger i pillrens förpackning. Den finns även att läsa på FASS.se.

Glömmer du längre än tidsmarginalerna är du inte längre skyddad mot graviditet. Du kan läsa i bipacksedeln eller på FASS.se  exakt vad som gäller för just din sort. 

Det tar sju dagar med mellanpiller eller minipiller tills du är skyddad mot graviditet igen.

Om du kräkts upp ditt piller

Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt piller, eller om du har haft upprepade kraftiga diarréer. Då ska du ta ett nytt piller, för att fortsätta vara skyddad. Du behöver inte ta ett nytt piller om du bara är tillfälligt lös i magen.

Det nya pillret ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett piller från kan du ha som reserv om du behöver ta ett extra piller någon annan gång. Du kan även klippa ur några piller från den kartan och ha i till exempel handväskan i fall du är borta och inte har med dig din ordinarie karta.

Äter du mellanpillret Slinda, läs bipacksedeln eller fråga den som har skrivit ut receptet till dig vad som gäller för just det.

Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.

Att sluta med mellanpiller eller minipiller

Du kan sluta ta dina piller när du vill. Det är viktigt att direkt börja använda något annat skydd om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med mellanpiller eller minipiller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Det är viktigt att komma ihåg att skydda dig om du har slidsamlag och inte vill bli gravid även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Aktuella artiklar

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Vad är det för skillnad på p-piller och minipiller/mellanpiller?

Är det samma sak med olika namn?

Mens

Innehåll om mens.

Frågor & svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Artikel

Hud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

Frågor & svar

Hur länge kan man glömma att ta sitt minipiller?

Tror ni att det finns risk att jag har blivit gravid?

Frågor & svar

När ska man ta sina minipiller när man ställer om klockan?

Jag undrar om man behöver byta tid för när man tar sina minipiller när man ställer om klockan till sommartid eller vintertid?

Frågor & svar

Varför dröjer mensen när man slutat med minipiller?

Jag slutade med mina minipiller för en månad sen, men jag har inte fått tillbaka min mens än och det gör mig orolig. Kan det vara så att jag är gravid eller är mensen bara väldigt sen?

Till toppen av sidan