Alternate Text

Mobbning

Om du blir illa behandlad av människor runt omkring dig, kallas det mobbning. En enstaka taskig grej räknas inte som mobbning. Det är när det händer flera gånger och får den som behandlas illa att må dåligt, som det räknas som mobbning.

Om du blir utsatt för mobbning kan du känna dig rädd, ledsen och kränkt. Du kan förstås bli ledsen och må dåligt om det bara händer en gång också. Men om det håller på under en längre tid kan det påverka självkänslan och du kan känna dig ledsen och ensam. 

 

Vad är mobbning?

Mobbning kan vara viskningar, blickar, skratt, knuffar, slag och elaka ord. Det kan också vara taskiga sms, mejl eller inlägg på sociala medier eller om du blir förföljd på nätet.

Mobbning kan också vara att du blir utfryst, inte får vara med, eller att folk sprider rykten om dig. Om det får dig att må dåligt, är det mobbning.

Mobbning är ett starkt ord för många. Kanske förstår inte de som mobbar att det verkligen handlar om mobbning. De kanske till exempel säger att det bara är ett bråk. Men i ett bråk är man liksom mer jämnstarka och ungefär lika taskiga mot varandra.

På samma sätt är det med elaka skämt. Den som mobbar kan ibland skylla ifrån sig och säga att det bara var ett skämt. Men om någon mår dåligt av det, är det mobbning. 

Ibland är mobbningen brottsligt. Till exempel misshandel, om mobbaren slår någon. Trakasserier eller diskriminering är också brott. Det är brottsligt att hota någon, eller att pressa någon under 15 år att göra sexuella saker på nätet. 

Om någon sprider kränkande bilder på någon annan, är det också ett slags mobbning som är olaglig. Du får inte ta kort eller filma någon som till exempel är på toa, i duschen eller i omklädningsrummet, utan den personens tillåtelse. Det är ett brott, som kan straffas med böter eller fängelse.

Oavsett om mobbningen är brottslig eller ej har skolan eller arbetsplatsen alltid ett ansvar för att göra så att ingen känner sig mobbad där.

Lyssna

Lagen om kränkande fotografering

Här förklarar Juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindgren vad lagen betyder och vad du kan göra om du blir utsatt.

Om någon blir illa behandlad på grund av till exempel sitt kön eller sin religion, är det diskriminering. Så fort någon blir illa behandlad, ska det tas på allvar! 

Vad beror mobbning på?

Ofta kan mobbningen starta när det är dålig stämning i en grupp. De som mobbar försöker kanske hålla ihop i en liten grupp genom att vara taskiga mot någon annan. Ibland beror mobbningen på att det inte finns någon vuxen i närheten som tar ansvar för att alla beter sig på ett bra sätt mot varandra.

Mobbning kan också bero på att den som mobbar mår dåligt och ger sig på andra för att själv känna sig starkare. Ibland kan mobbningen öka för att de som är runt omkring inte vågar säga ifrån. De kanske är rädda för att själva bli mobbade eller förlora vänner.

Hur kan mobbningen minska?

Det är aldrig en ung persons ansvar att förhindra mobbning. I skolan är det de vuxna som har ansvaret för att ingen blir utsatt för mobbning. Ändå kan alla bidra för att minska mobbning.

Om du märker att någon blir kränkt eller känner sig utanför, kan du visa att du bryr dig. Ibland kan det räcka med att säga hej, eller fråga något vardagligt, för att någon ska känna att du bryr dig.

Du kan också vara till hjälp genom att berätta för någon som jobbar i skolan om du märker att någon blir mobbad.

Vilka roller finns i en mobbningssituation och hur kan individer som var och en är schyssta göra fruktansvärda saker mot andra när de är i grupp? Mobbning handlar inte bara om den som mobbar och den som blir utsatt. Alla som står bredvid och ser men inget gör har också en del i det som sker. Om det handlar serien Det handlar om dig. Detta är ett urklipp ur ett längre program. Du kommer inom kort att kunna se hela programmet och de övriga delarna i serien här på UMO. Det handlar om dig är gjord av UR.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Mia Faber
 • Faktagranskare:

  Margaretha Norling, kurator, Skönadalsskolan, Löddeköpinge
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Birgerson
 • Mediaproducent:

  Kampanjen No Hate Speech Movement som Statens medieråd genomför i Sverige och Sveriges Utbildningsradio AB 2015