Alternate Text

Att bo med en vuxen som missbrukar

Att bo med någon som dricker för mycket eller använder droger påverkar livet och känslorna. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel och att du inte ska behöva skämmas för någon annans beteende. Det finns bra hjälp att få för dig som bor med någon som dricker eller använder droger.

Illustration av tomma flaskor, glas med sprit i och omkullvälta glas.

Att leva med någon som har alkohol- eller drogproblem kan påverka vardagslivet och hur man mår på olika sätt.

 • Det kan vara oroligt, jobbigt eller stökigt hemma. Ibland kan det vara mycket bråk, löften som inte hålls och saker som inte blir som planerat. Man kan också få ta mer ansvar än vad kompisar gör, till exempel för matlagning, tvätt, att ta hand om syskon eller städa.
 • Det är jobbigt när någon man tycker om och behöver stöd från har problem. Det kan göra att man blir till exempel nedstämd eller arg, eller får svårt att koncentrera sig i skolan eller på jobbet.
 • Det är vanligt att man är orolig för att den som dricker eller tar droger ska skada sig eller göra bort sig. Man kan också känna sig arg på personen, men kanske samtidigt skämmas för att man är arg.
 • Man kan känna att man inte vill att andra ska få reda på hur det är hemma. Det kan göra att man till exempel inte vill ta med kompisar hem. Men det är olika, en del berättar för andra.

Det är aldrig ditt fel

Det är vanligt att den som dricker eller tar droger beter sig på ett sätt som egentligen inte är okej. Som barn ska du inte behöva ta ansvar för vuxna som till exempel har festat eller stökat till. Men det kan kännas svårt att protestera eller prata om det. Kanske blir du anklagad för att lägga dig i om du försöker.

Det är viktigt att veta att det aldrig är barns fel att en vuxen dricker eller använder droger. Och du ska aldrig behöva skämmas.

Situationen går att förändra

Du har rätt att känna dig trygg. Och situationen går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Du kan börja med att prata med någon annan vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis förälder, en släkting, en vän till familjen eller någon som jobbar i skolan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller socialtjänsten och få råd om hur du kan göra.

Även om man skulle vilja ha det annorlunda, kan det ibland kännas svårt att söka hjälp. Man kan vara orolig för vad som ska hända då. Men det handlar ju faktiskt både om att vilja ha det bättre och att hjälpa.

Den som dricker eller tar droger måste själv söka hjälp för sina egna problem. Det är aldrig ditt ansvar.

Berätta hur du känner

Du kan pröva att berätta för den som dricker eller tar droger vad du tycker om det, till exempel om du är rädd, orolig, arg, ledsen eller känner dig sviken.

Att säga vad man ser och tänker innebär att man bryr sig. Det kan betyda mycket, både för en själv och för den vuxna. Även om personen kanske blir arg eller inte vill lyssna just i den stunden, kan det innebära en förändring med tiden.

Det finns bra hjälp för dig som är närstående

Hur man själv påverkas av att bo med en person som dricker eller drogar är olika från person till person. Därför är det olika vilken hjälp man behöver.

Exempel på stöd och hjälp:

 • En kontaktperson, som är någon man träffar och gör saker ihop med.
 • Ett familjehem. Det betyder att man bor hos en familj under en kortare eller längre tid eller till exempel varannan helg.
 • Det finns också flera ställen man kan gå till, vissa är speciellt för barn eller ungdomar. Ibland kan man få prata med någon som är van vid att hjälpa till vid just den sortens situationer.
 • Ibland kan man få träffa andra som är i samma situation, i så kallade självhjälpsgrupper. Det kan hjälpa mycket att prata och att höra att man inte är ensam om det man har varit med om.

Den som har alkohol- eller drogproblem kan få olika sorters hjälp för att lösa sina problem. I en del behandlingar är det vanligt att familjemedlemmar får vara med. Målet är ju att livet tillsammans ska funka.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Moa Lindholm
 • Faktagranskare:

  Elena Palenskis, sjuksköterska, Mini Maria Väster, Göteborg
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling