Alternate Text

Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?
Välj

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag.

 • Foto i två delar, den ena visar toppen på en kondom och den andra visar glidmedel som droppar ner på en yta.

  /

  Det finns många olika sorter

  Olika kondomer kan passa olika bra och man kan behöva prova sig fram för att hitta en eller flera kondomsorter som man trivs med. Kondomer görs i olika material. I bildspelet finns information om hur olika kondomer är gjorda och ser ut, och om hur man kan förvara dem.

 • Foto på toppen av en kondom.

  /

  Material

  De flesta kondomer är gjorda av en sorts gummi som heter latex. Det finns också kondomer av plast, som kan vara ett alternativ om man till exempel är allergisk mot latex. Plastkondomer är mindre vanliga och brukar därför vara dyrare och svårare att få tag i, men de går att hitta på nätet.

 • Foto på en helt utrullad kondom med pilar som pekar ut längd, bredd och tjocklek.

  /

  Tjocklek och storlek

  Bredden brukar vara viktigare än längden för hur bra en kondom passar. Det är okej både om kondomen skrynklar sig när den är utrullad och om den inte räcker hela vägen ner till penisroten. De flesta kondomer är ca 5 cm breda och 18-20 cm långa, men du kan hitta andra storlekar på nätet och i sexbutiker.

  Latexkondomer kan vara en tjungondels millimeter tunna och kondomer i plast ännu tunnare. Tjockleken påverkar inte säkerheten, men det gör däremot hur gamla de är och hur de förvaras.

 • Foto på olika kondomförpackningar.

  /

  Förvaring

  Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. Bra ställen är till exempel i en jackficka eller i en väska. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare. Har du kondomen i byxfickan eller i plånboken bör du byta ut den minst varannan månad, för att den ska vara säker.

 • Foto på glidmedel som rinner och bildar en pöl.

  /

  Glidmedel

  På de flesta kondomer är insmord med glidmedel på utsidan, en del har också glidmedel på insidan. Vissa kondomer har extra mycket glidmedel, smaksatt glidmedel eller glidmedel som ger särskild känsla eller andra effekter. Det finns också kondomer helt utan glidmedel.

Foto på en kondom


Du kan använda kondom som skydd mot könssjukdomar vid olika sorters sex som slidsamlag, analsamlag och om du har munsex med en penis. Vid slidsamlag skyddar den även mot graviditet.

Du kan också använda kondom när du onanerar, om du tycker att det är skönt. Det är också ett sätt att bli bra på att sätta på den och att använda kondom.

Det finns kondomer i olika storlekar, former, färger och smaker. De flesta kondomer som finns att köpa i vanliga affärer är ganska lika, men att det går att hitta en stor variation av storlekar och former på nätet och i välsorterade sexbutiker.

Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar och därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som du gillar.

De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

Om du är allergisk mot latex (gummi) kan du använda kondomer som är gjorda av plast.

Hur använder jag kondom?

Kondomen sätts på en penis som har stånd eller på en sexleksak. För att kondomen ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den är på under hela samlaget.

Om det kommer utlösning i kondomen ska du vara försiktig när du drar ur penisen så att ingen sperma läcker ut i slidan eller analen.

Du kan behöva öva en del på att sätta på en kondom på rätt sätt. Om du har en penis kan du öva genom att sätta på den när du  onanerar. Om du inte har en penis kan du använda till exempel en dildo eller en morot att öva på.

Så här gör man för att sätta på en kondom på till exempel en penis eller en dildo:

 • Öppna kondomförpackningen.
 • Rulla upp kondomen en bit så att det syns åt vilket håll den ska rullas på.
 • Om kondomen sätts på en penis ska den vara hård när kondomen rullas på.
 • Om du har förhud ska den dras tillbaka.
 • Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på behållaren samtidigt som kondomen rullas ner för att ingen luft ska komma mellan penisen eller dildon och kondomen.
 • När kondomen rullats ända ner, hasa då upp kondomen lite och dra ned den tills det inte finns något mer att rulla ut. Om kondomen sitter på en penis ska du dra ut den innan ståndet har lagt sig. Håll runt kondomen nere vid penisroten, när penisen dras ut, så att kondomen inte åker av.
 • Släng kondomen i soporna. Spola inte ner den i toaletten.

Var kan jag få tag på kondomer?

Kondomer brukar delas ut eller säljas på ungdomsmottagningar.

De finns också att köpa på bland annat apotek, i matbutiker, kiosker och på nätet. En större variation av kondomer finns i välsorterade sexbutiker och på nätet.

Vad kostar kondomer?

Kondomer säljs oftast i paket med flera i. Hur mycket de kostar kan variera beroende på vilken sorts kondom du väljer och var du köper dem. På ungdomsmottagningar brukar kondomer delas ut gratis eller säljas till ett billigare pris.

Hur säkert är kondom?

Kondom är ett säkert skydd mot både könssjukdomar och graviditet om den används på rätt sätt, under hela tiden du har samlag och varje gång du har samlag.

Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en jackficka eller i en väska.

Om du har en kondom med sig i plånboken är det bra att byta ut den regelbundet, ungefär en gång i månaden. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Det är bra att alltid kontrollera kondomens bäst före-datum. Latexkondomer håller i fem år om de är lufttätt förpackade och om de har förvarats på rätt sätt. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Fördelar

 • Lätt att få tag på.
 • Bra skydd mot könssjukdomar.
 • Säkert skydd mot graviditet som inte påverkar kroppen.

Nackdelar

 • Du måste se till att ha dem till hands när du väl vill ha samlag.
 • Du kan behöva en del övning innan den går lätt att sätta på och känns skön att använda.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Ellinor Lundmark
 • Faktagranskare:

  Mina Gäredal, säkrare sex- och hälsohandläggare, RFSL Ungdom, Stockholm
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling
 • Fotograf:

  Ausi Petrelius