Alternate Text

Information om sex, hälsa och relationer på det språk du är bäst på.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom är det vanligaste skyddet för att minska risken för att könssjukdomar överförs när du har samlag. Andra skydd är femidom och slicklapp. Om du använder skydd minskar risken både för att du själv ska få en könssjukdom och för att du för vidare en könssjukdom till någon annan.

En hand som tar emot en kondom från en annan hand.

Olika sex är olika säkert

Det är viktigast att skydda sig om du har anal- eller slidsamlag, eftersom risken att få eller ge någon en könssjukdom är störst då. Att ha munsex med en penis är säkrare än att ha samlag, men det blir ännu säkrare om du använder kondom. Att slicka i eller runt någons slida eller analöppning är rätt säkert även utan skydd, men en del vill använda slicklapp för att känna sig extra säkra. Om du har gnidsex eller smeksex är det är liten risk att könssjukdomar överförs.

Det är inte några särskilda personer som får könssjukdomar, utan alla kan få det. Du kan ha en könssjukdom utan att veta om det. Därför är det bra att alltid använda skydd om du har sex där det finns en risk att att du får eller ger någon en könssjukdom. Eftersom det ofta inte syns eller känns om du har en könssjukdom är det enda sättet att veta om du har det att gå och testa dig.

Om varken du själv eller den du har sex med har haft sex förut, behöver ni inte oroa er för könssjukdomar. Men om en tjej och en kille har slidsamlag kan det resultera i en graviditet. Om du har slidsamlag och använder något skydd mot könssjukdomar funkar det även som skydd mot graviditet. Hur effektiva skydden är beror på hur noga du är när du använder dem.

Du kan få råd om skydd

För att få råd och tips om hur du kan skydda dig mot könssjukdomar kan du gå till en ungdomsmottagning. Du kan antingen gå ensam eller tillsammans med någon.

Kondomer, femidomer och slicklappar är gjorda av antingen latex (gummi) eller plast. Om du är allergisk mot latex ska du välja ett skydd av plast.

Skydden ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där de inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en jackficka eller i en väska. Om du har en kondom med dig i plånboken är det bra att byta ut den ofta, ungefär en gång i månaden. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare. Det är också bra att kolla att bäst-före-datumet inte är passerat.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Ellinor Lundmark
  • Faktagranskare:

    Mina Gäredal, säkrare sex- och hälsohandläggare, RFSL ungdom, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson