P-stav

P-stav är ett skydd mot graviditet för tjejer. Staven, som är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka, sätts in under huden på överarmen.

Foto av en p-stav


Staven innehåller hormonet gestagen (gulkroppshormon) som påverkar slemhinnan i livmodern och sekretet i livmoderhalsen så att man inte blir gravid. Gestagenet gör också att man inte får ägglossning under tiden man har p-stav.

Hur använder man p-stav?

P-staven sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller läkare. Innan den sätts in får man bedövning. När den är på plats syns den oftast inte men man kan känna den om man rör vid området på armen. P-staven sitter kvar tills en läkare eller barnmorska tar bort den igen.

När staven väl är på plats avger den hela tiden hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormoner än med p-piller, då man tar en tablett om dagen. Det kan vara bra om man är känslig för hormonomställningar.

När man använder p-stav blir ens blödningar alltid mer eller mindre förändrat. Det kan till exempel innebära att man får perioder med oregelbundna blödningar eller perioder då man inte blöder något alls. För en del som använder p-stav försvinner mensen helt så länge som p-staven är kvar. Hur det blir för just en själv vet man först när man provat.

P-staven ger skydd i tre år. Efter den tiden måste de bytas ut. Om man inte sätter in en ny p-stav eller om man vill få p-staven borttagen i förtid kan man bli gravid på en gång.

Att börja med p-stav

P-staven innehåller hormon som påverkar kroppen och ofta behöver man lite tid att vänja sig.

I början kan p-staven ge besvär som senare försvinner. Man kan till exempel få problem med akne, känna sig nedstämd eller få mindre sexlust. Oftast går detta över. Men om besvären inte har försvunnit efter två till tre månader kan man pröva någon annan typ av skydd istället.

Var kan man få p-stav?

För att få p-stav kan man gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hud-och könsmottagning. Man kan även vända sig till en kvinnoklinik eller en vårdcentral.

Vad kostar p-stav?                                       

Hur mycket p-stav kostar kan skilja sig beroende på var i landet man bor och hur gammal man är. Men i de flesta landsting och regioner är preventivmedel billigare när man är under 26 år.

Hur säkert är p-stav?

Om man har p-stav är risken att man blir gravid mycket liten.

Fördelar

 • Det är ovanligt med biverkningar eftersom hormondosen är låg och jämnare.
 • Det är ett säkert skydd mot graviditet.
 • Skyddet sitter i under tre år.
 • Man behöver inte komma ihåg att ta till exempel en tablett varje dag.
 • Till skillnad från p-piller funkar p-stav även om man skulle kräkas eller få diarré.

Nackdelar

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Hormonet kan påverka en så att man till exempel får ont i huvudet, får finnar, ökad aptit eller känner sig nedstämd.
 • Det är vanligt med oregelbundna blödningar.
 • Man måste ha hjälp av en barnmorska eller läkare när man vill sätta in och ta ut p-staven.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Anna Åkerman
 • Faktagranskare:

  Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus
 • Fotograf:

  Ausi Petrelius