Alternate Text

Information om sex, hälsa och relationer på det språk du är bäst på.

Sexlust

Det är mycket som kan väcka sexlust. Olika händelser och situationer kan kännas på olika sätt: kittlande skönt, varmt och behagligt, sensuellt eller göra dig kåt.

Njutning behöver inte vara sexuell, men njutning och sexlust hänger ofta ihop. Något som du inte alls har tänkt dig ska vara sexuellt kan bli det. Att till exempel hålla på med varandras hår kan vara mysigt och skönt men kan också bli sexuellt laddat.

Det kan också bli tvärtom. Något som skulle vara sexuellt kanske blir till en annan sorts njutning. Sexuella smekningar kan ändras till massage för trötta muskler. Det som börjar som en känsla kan ändras till en helt annan. Dessutom kan du njuta av olika saker vid olika tillfällen och med olika personer.

Sexlusten varierar

De allra flesta föds med förmågan att känna lust och upphetsning. Hos en del tar sex upp en stor del av livet, hos andra en mindre del. Olika personer kan ha olika mycket eller lite lust.

Under vissa perioder kan du tänka mer på sånt som har med sex att göra, ha lättare att bli tänd och kåt. Många upplever att det är så en bit in i puberteten och under tonåren. En del kan minnas hur de kände sexlust redan som små barn.

Det är vanligt att känna sig extra sexuell om man är nyförälskad, extra avslappnad, har det bra och mår bra. En del tror att det kanske är fel att tänka mycket på sex och att vara kåt hela tiden. Men att sexlusten är väldigt stark i perioder är vanligt och inte något konstigt.

Din sexlust kan vara olika i relation till andra. Du kan känna lusten mest inom dig själv eller tydligt för en särskild person. Du kan också tända på flera personer samtidigt.

Kanske känner du bara sexlust till personer du är kär i, eller så kan du känna det utan att vara kär. Du har själv alltid rätt att bestämma över din sexualitet och hur du vill att den ska vara.

Sexlust när du inte vill

Att känna sexuell lust brukar vara skönt, härligt, pirrigt eller spännande. Men ibland kan det vara jobbigt. Du kan inte alltid välja när du ska känna sexlust, och kåthet kan komma väldigt överraskande. Du kan märka att du tänder på sånt som du inte vill tända på. Eller så tycker du att lusten kommer vid fel tillfällen, med fel personer, saker, tankar eller aktiviteter.

Sexuella fantasier och drömmar är något som kan vara mycket upphetsande. De kan komma när du minst anar det. Ibland kan också kroppen reagera sexuellt utan att du är kåt. Så att du till exempel blir våt eller får stånd när du sitter på bussen eller cyklar.

Oskrivna regler

Det finns förväntningar och en massa oskrivna regler om vad du ska tända på sexuellt. Det kan handla om att sexfantasier inte ska vara för utflippade, att du ska tända på personer av ett annat kön än du själv och att du ska vara kåt lagom ofta.

Det kan också handla om vad du tror att du ska tycka är skönt som kille och tjej. Om du som kille tycker om att få ett finger i analen, eller om du som tjej mest vill gnida dig mot någon när du har sex, kanske du tänker att det är något fel. Bara för att du inte har hört att du kan göra sånt. Men det stämmer inte att alla funkar likadant och tänder på samma saker. Precis som med andra saker, gillar alla olika när det handlar om sex.

De allra flesta känner nog att det är fel på dem någon gång. Men vem bestämmer vilket sex som är rätt och fel? Olika personer i världen tycker att olika saker är ”normala”. Det som var normalt förr i tiden kan anses helt normalt idag och tvärtom.

Du bestämmer själv vad du vill göra

Du ska göra det som känns bra för dig själv men inte så att det går emot vad någon annan vill. Det du gör ska inte kännas påtvingat eller jobbigt. Om du gör något sexuellt ihop med någon eller några, är det viktigt att känna att du själv kan vara med och bestämma över det som händer. Berätta vad du vill och lyssna på hur någon annan vill ha sex. Det kan dessutom vara extra tändande och stärka den sexuella självkänslan.

Din egen sexlust

Det finns mycket du kan njuta av och göra. Det finns känselceller över hela kroppen och du kan använda till exempel händerna, fingrarna, tungan eller könet för att stimulera dig själv eller någon annan. Tankar och förmågan att känna lukter, höra, se och smaka kan hjälpa till.

Om du har nedsatt känsel kan du använda något sexhjälpmedel. Det finns många som är bra. Om du vill ha hjälp att hitta ett hjälpmedel som passar just dig, kontakta ett kunskapscenter för personer med funktionsvariationer, en arbetsterapeut eller sjukgymnast med särskild kunskap om sex och hjälpmedel. Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Du kan fantisera om vad som helst. Det går att skapa hela berättelser eller fantasier där du tryggt och säkert styr handlingen. Du kan plocka fram och njuta av fantasierna när du vill. Att fantisera om något kan betyda att du vill pröva det i verkligheten, men det behöver inte betyda det.

Du får själv komma på vad du gillar och hur du funkar ihop med andra. Försök att strunta i omgivningens idéer om hur sex borde vara. Tänk istället på vad som känns bra för just dig. Ibland är det skönt att bara gå runt och vara kåt. Andra gånger vill du kanske göra något av det, ensam eller ihop med någon annan.

Kroppen mår bra när du gör något som känns bra. När du njuter av något sexuellt byggs det upp en spänning i kroppen. Det blir skönare och skönare om stimulansen fortsätter. Spänningen kan då till slut explodera i musklerna som börjar pumpa. Det är då du får orgasm.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Ann-Sofi Lager, skolkurator och sexualrådgivare, Mariestad
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling