Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Visa känsliga bilder?

Välj om du vill visa eller dölja känsliga bilder. OBS! Funkar inte i UMO:s bildspel och i UMO:s memory

Vad är känsliga bilder?

Om sex gör ont

Sex är ofta och för många en härlig upplevelse, men det kan också göra ont. Om det gör ont kan det bero på olika saker, men det finns hjälp att få.

Illustration av en person som tänker: Vill jag ha sex? Hur vill jag ha sex? Vad är skönt för mig?


Ofta och för många är sex skönt, men ibland kan det göra ont. Att det gör ont kan bero på olika saker. Till exempel något i kroppen, sättet som man har sex på eller hur man känner inför att ha sex. Oavsett vad det beror på kan man få hjälp. Man kan alltid gå till en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral för att prata eller göra en undersökning.

Anledningar till att det gör ont

Det finns många olika anledningar till varför sex kan göra ont. En fråga man kan ställa sig är: ”Gör det ont när jag onanerar”? Om svaret är: ”Ja” eller ”Ja, men bara när jag gör på vissa sätt” har problemet antagligen med kroppen att göra.

Man kan till exempel ha en infektion, vara torr eller ha någon annan irritation i underlivet. Infektioner kan ha många olika orsaker och det är viktigt att man får rätt behandling. Kanske har man för kort sträng, trång förhud eller vestibulit. Allt detta går att göra någonting åt eller lindra, men man behöver veta vilket problem man har.

Om huden är torr och irriterad kan det bero på att man tvättar sig för ofta eller tvättar underlivet med tvål, även det som brukar kallas intimtvål. Det räcker att tvätta underlivet med vatten. Man kan också tvätta underlivet med olja. Det går till så att man stryker på en oparfymerad olja, som till exempel barnolja, och torkar av den innan man duschar. Då blir man ren och skyddar sig för vattnet.

Ibland kan man få små skavsår på könet efter att man har haft sex, som kanske inte hunnit läka. Ett tips kan då vara att vänta några veckor innan man har sex igen.

Det kan också finnas helt andra orsaker till att sex gör ont. Ofta är det när man har sex tillsammans med någon annan som problem uppstår. Då kan problemet ha att göra med en tidigare händelse som har påverkat hur man känner inför att ha sex. Andra orsaker kan vara sättet man har sex på eller att man inte känner sexlust.

Det kan vara så att man gillar att ha sex på ett visst sätt och att den eller de som man har sex med tror, eller tycker, att något helt annat är skönt. Då är det viktigt att visa vad man själv tycker är skönt och inte.

Man kan också tänka på att det finns många olika sätt att ha sex på, om ett sätt inte känns skönt kan man prova ett annat. Färre brukar till exempel uppleva att det gör ont när man har mun- eller smeksex, än om man har slid- eller analsamlag.

"Varför har jag sex?"

Om man får ont av sex är det bra att berätta det för den man är ihop med eller har sex med. Det kan kännas jobbigt att prata om, men ofta mår man bättre av det än att låtsas som om allt är bra.

Om man inte känner sig trygg med att berätta att man har ont, eller om personen inte bryr sig, ska man nog tänka över om man verkligen vill ha sex med den personen. Fundera på frågan: ”Varför har jag sex? Är det för att jag vill eller för att någon annan vill”? Man ska aldrig behöva känna sig tvungen att ha sex med någon.

På en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning, vårdcentral eller hos elevhälsan kan man få hjälp att prata om sina problem och få råd om vad man kan göra åt dem.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Ellinor Lundmark
  • Faktagranskare:

    Inga Sjöberg, gynekolog och förlossningsläkare, Ersboda hälsocentral, Umeå
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling