Alternate Text

Kåthet och njutning

Det kan kännas i hela kroppen när du är kåt. Hjärtat slår fort, pulsen ökar och huden blir varm. Och det känns som om det pirrar och pulserar i könet. 

Beröring och smekningar kan ofta vara sexuellt upphetsande. Det finns många ställen på kroppen som kan vara känsliga för beröring. Till exempel klitoris, slidan, penisen, pungen, insidan av låren, analöppningen och mellangården.

Även läpparna, brösten och bröstvårtorna är exempel på ställen med hög känsel. Det kan också vara skönt att bli smekt runt nacken, halsen, öronen och fötterna.

Illustration av en person som drar handen genom håret och har röda kinder.


Vad händer när du blir kåt?

Kåthet känns mest i könet som börjar pirra, svälla, pulsera eller bulta. Blod börjar rusa runt i kroppen och särskilt till könet. I blygdläpparna, klitoris och runt slidöppningen finns svällkroppar. Penisen består också av svällkroppar, tre stycken varav en bildar ollonet. Svällkropparna växer, sväller och kan bli hårda när de fylls med blod.

När svällkropparna i klitoris eller penisen blir hårda och reser sig, kallas det för erektion eller stånd. I slidan produceras en vätska som kallas lubrikation, som gör att könet blir fuktigare. Slidan öppnas och blir djupare.

Pungen dras ihop och upp mot kroppen. Från penisen kommer det ofta en genomskinlig vätska ur urinröret som kallas försats. Försatsen fuktar ollonet och vidgar, smörjer och rengör urinröret. Försatsen kan också innehålla lite spermier.

Men kåthet behöver inte bara kännas i underlivet, utan kan också kännas och märkas i hela kroppen. Hjärtat slår fortare, pulsen ökar och andningen blir snabbare. Blodflödet som kommer igång gör att huden blir varm och kan rodna, särskilt på halsen och bröstet.

Bröstvårtor kan också bli hårdare. Känseln i könens olika delar förändras och huden kan kännas annorlunda. Man kan vara allt ifrån lite småkåt, till vrålupphetsad så att det känns som att allting blir som en dimma, att man blir yr, pirrig eller att marken gungar.

Kåthet och fantasier

Att fantisera om något sexuellt är ofta upphetsande. I fantasin är också allt möjligt, du kan ha alla typer av sex med alla möjliga olika personer. Det du fantiserar om kan vara något som du gillar att göra i verkligheten, eller skulle vilja pröva. Det kan också vara något som du bara vill ska vara en fantasi och som du inte har någon lust att göra i verkligheten.

Ibland kan man bli kåt av något som man helst inte skulle vilja bli upphetsad av, för att man tycker att det verkar konstigt eller äckligt. Ibland kan det vara spännande och upphetsande att fantisera om något som upplevs som förbjudet. Det är vanligt att fantisera så och det är inget att oroa sig över.

Bara för att du tänker på något betyder det inte att du också skulle vilja göra det. Om dina fantasier gör dig orolig kan du ta kontakt med till exempel en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för att prata om dem.

Kroppen kan reagera av sig själv

Du kan också få stånd eller bli svullen och fuktig utan att vara kåt. Det händer till exempel när du sover, flera gånger varje natt till och med, oftast när du drömmer. Det är ett sätt för kroppen att träna.

Det kan också hända att du får stånd eller blir fuktigare i könet om du sitter på något som skakar – till exempel en cykelsadel på en grusväg eller på en buss. Det som händer är att signaler går direkt till könet utan att gå förbi hjärnan. Ibland kan man få för sig att kroppen spelar en ett spratt när man får stånd eller blir extra fuktig utan att det går att förklara varför.

Ibland kan det vara så att du är kåt, men får varken stånd eller blir fuktig och svullen. Det kan vara så att du är stressad eller kanske nervös. Ta det lugnt, försök koppla av. Lägg inte prestationskrav på ditt sexliv.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Ellinor Lundmark
  • Faktagranskare:

    Ann-Sofi Lager, skolkurator och sexualrådgivare, Mariestad
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling