Panik - lämna sidan!
Snippan

Flytningar från slidan

Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom.

Person som sitter på toaletten med neddragna byxor. I underbyxorna syns flytningar, illustration.
Flytningar kan kan vara vita, ljusgula eller brunaktiga. De brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Flytningar håller slidan ren

Att ha flytningar i slidan är både bra och naturligt. Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga. De håller slidan ren och skyddar mot infektioner.

Lubrikationen är kroppens eget glidmedel och gör att det ska kännas skönt och vara lätt att föra in något i slidan vid sex.

Ibland kan det kännas som att du får mer flytningar strax efter ett slidsamlag utan kondom. Det beror på att sperman rinner ut ur slidan. Det är alltså inte flytningar.

Du kan ha fått en könssjukdom och bör testa dig för könssjukdomar om du har haft slidsamlag utan kondom och dina flytningar förändras.

Flytningar börjar i puberteten

Flytningar från slidan börjar komma när du är i puberteten, oftast innan den första mensen. Flytningar kan vara ett tecken på att du snart kommer att få mens.

Sen har du flytningar resten av livet, men de minskar när du blir äldre. Det är olika från person till person hur mycket flytningar du har.

Hur ska flytningen från slidan vara?

Flytningar är en vitaktig eller genomskinlig slemmig vätska som kommer från slidan. Flytningarna förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg.

Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Flytningar under ägglossning

Du brukar få mer flytningar under ägglossning. Då blir de ofta genomskinliga och det kan kännas halkigt när du torkar dig med toalettpapper. Flytningarna förändras eftersom livmoderhalsen börjar producera ett sekret som gör det lättare för spermier att överleva i slidan och ta sig fram till ägget.

Du kan också få mer flytningar av vissa preventivmedel och om du är gravid.

Flytningar innan mens

Precis före och efter mens kan flytningarna vara brunaktiga. Det beror på att det kan finnas lite mens i slidan då.

Använd inte tampong när du inte har mens. Istället kan du använda trosskydd eller byta underkläder oftare om du vill.

Lite flytningar gör slidan torr och ömtålig

Lite eller inga flytningar beror på att slemhinnorna i slidan är torra. Det kan bero på att du har en svampinfektion. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont att cykla, rida eller ha sex.

Torra slemhinnor kan också bero på att du tvättar dig för mycket. Tvätta underlivet högst en gång om dagen och smörj med lite olja och torka av den innan du duschar. Då blir du ren och skyddar huden från att bli uttorkad av vattnet. Läs mer om att tvätta snippan

Du kan också få mindre flytningar om du ammar.

När och var ska jag söka vård?

Ibland kan sjukdomar och infektioner påverka flytningarna. Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral om du har något av de här besvären:

  • Du har flytningar från slidan som plötsligt börjar lukta illa.
  • Du har flytningar från slidan som ändrar färg och inte går över efter tre dagar. Flytningarna kan då vara gröna, gula, grå, gryniga eller blodblandade.
  • Du har haft symtom på svamp i slidan mer än två gånger på ett halvår.
  • Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att du kan ha fått en könssjukdom.

Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Du ska ta dig till en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så fort som möjligt om något av det här stämmer in på dig:

  • Du har förändrade flytningar från slidan, samtidigt som du har feber och ont i nedre delen av magen.
  • Du använder tampong och får hög feber, känner dig sjuk och får illaluktande flytningar. Det kan bero på något som kallas för toxic shock syndrome eller TSS. Då har bakterier fastnat i tampongen och börjat bilda ett gift. Toxic shock syndrome är väldigt ovanligt.

Undersökningar

På mottagningen får du träffa en barnmorska, sjuksköterska eller läkare och beskriva dina besvär. Barnmorskan, sjuksköterskan eller läkaren ställer sen frågor för att kunna förstå vad flytningarna kan bero på.

Undersökningen brukar gå fort och det kan vara bra att tänka på att den som gör undersökningen är van vid att göra det.

Läs mer om gynekologisk undersökning.

Du får lämna olika typer av prover

Ofta får du lämna ett urinprov. Därför är det bra att inte ha kissat på minst en timme innan du kommer till mottagningen. Ett urinprov kan visa om du har till exempel en urinvägsinfektion eller en könssjukdom.

Vid undersökningar av slidan tas ibland prov från livmodertappen för till exempel könssjukdomar eller cellförändringar.

Vanliga besvär som kan ge flytningar

Svamp

Du kan få vita flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Ibland är flytningarna gryniga. Men de kan också vara klara och tunna. Det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Svamp i underlivet går oftast över av sig själv efter några dagar. Du kan testa receptfria mediciner mot svamp om du vet att flytningarna beror på det.

Bakteriell vaginos

Du kan få flytningar från slidan som lukar väldigt illa om du har fått bakteriell vaginos. Flytningarna är ofta tunna och gråvita. Flytningen märks ofta tydligast efter att du har haft slidsamlag utan kondom och före och efter att du har haft mens.

Bakteriell vaginos är inte farligt och kan gå över av sig själv. Men bakteriell vaginos kan också göra att du lättare får andra infektioner. Därför bör du bli undersökt om dina flytningar har ändrat utseende eller luktar illa. Bakteriell vaginos kan behandlas med medicin.

Klamydia, mykoplasma och gonorré

Du kan få könssjukdomar som klamydia, mykoplasma, gonorré och kondylom om du har samlag utan kondom med någon som har någon av de här infektionerna. Ofta ger klamydia och gonorré inga symtom men de kan göra att du får mer flytningar från slidan. Kondylom kan klia. Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagningen eller vårdcentral för att testa dig om du tror att du kan ha fått klamydia, mykoplasma, gonorré eller kondylom. För klamydia kan du även beställa test på nätet.

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Artikel

Att tvätta snippan

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens.

Artikel

Gynekologisk undersökning

Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Till toppen av sidan