Visa känsliga bilder?

Välj om du vill visa eller dölja känsliga bilder. OBS! Funkar inte i UMO:s bildspel och i UMO:s memory

Vad är känsliga bilder?

Blygdläppar

Precis som alla har sitt eget utseende med färg på ögon, rakt eller lockigt hår, långa ben eller platta fötter ser också blygdläpparna olika ut.

Det är inte självklart att man vet hur ens underliv egentligen ser ut. För att se ordentligt kan man använda en spegel. Det som till att börja med kan vara lättast att se är blygdläpparna. De ser olika ut hos alla.

En tjej som tittar på sitt underliv med en spegel.


Ibland täcker de yttre blygdläpparna över de inre, medan hos andra kan de inre blygdläpparna sticka ut mellan de yttre. Det är lika vanligt. Blygdläpparna kan också vara olika stora, så att den ena blygdläppen är större än den andra. När man kommer i puberteten kan färgen på blygdläpparna bli mörkare.

Vad är blygdläppar och varför har man dem?

Blygdläpparna består av fett och svällkroppsvävnad, men de innehåller också svettkörtlar, talgkörtlar, små blodkärl och nervändar. Talgen från talgkörtlarna smörjer till exempel blygdläpparnas ytor. Blygdläpparna ligger mot varandra och skyddar slidan och urinröret mot bakterier och smuts. 

På de yttre blygdläpparna växer det hår på utsidan, men inte på inre. De inre blygdläpparna möts där klitoris sitter.

» Tjejers underliv

Finns inget ”rätt” utseende på blygdläpparna

Det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläppar. Ändå kan man lätt få den uppfattningen. Bilder på blygdläppar i biologiböcker kan till exempel vara ritade så att det ser ut som att blygdläppar bara kan ha ett utseende. 

I porrfilmer kan personernas blygdläppar vara plastikopererade så att de blivit mindre. Därför ska man försöka att inte jämföra sig med andra utan komma ihåg att man är unik på alla sätt i sitt utseende.

Om man är könsstympad kan blygdläpparna vara mer eller mindre borttagna. Ibland har blygdläpparna sytts ihop, helt eller delvis. Då kan det vara så att blygdläpparna inte syns alls, eller bara lite grann.

» Prickar och knottror på könet

» Könsstympning - omskuren tjej

Bra att lära sig mer om hur man ser ut och fungerar

Det är bra att lära känna sitt underliv och förstå att det finns ett syfte med allt. Att blygdläpparna ser lite rynkiga och skrovliga ut är till exempel för att det ska finnas plats för dem att svullna när man blir kåt. Om man tittar efter just då, ser man en stor skillnad.

Man kan ta en spegel och titta efter, sära och känna lite på de mjuka och sköna vecken, undersöka och pilla. Underlivet är en del av kroppen som förtjänar uppmärksamhet för allt fantastiskt som det kan åstadkomma.

Tvätta med vatten

I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite vit smegma.  Det är talg, ett fett som är kroppens egna smörjmedel, som bildas av de talgkörtlar som sitter där. Det räcker om man tvättar sig där med ljummet vatten, men helst inte oftare än en gång om dagen.

» Ren mellan benen - tjej

Besvär av sina blygdläppar

Ibland kan blygdläpparna bli ömma, torra eller irriterade på grund av tajta kläder eller skavning mot cykelsadlar Då kan man till exempel smörja med lite parfymfri olja, som till exempel barnolja eller en matolja, så brukar det kännas bättre.

Hos en del skaver blygdläpparna ofta och gör ont när de till exempel cyklar eller rider. Om man har så mycket besvär av sina blygdläppar att man känner sig hindrad att göra saker som man gillar, finns det hjälp att få. Man kan börja med att gå till skolsköterskan eller skolläkaren om man går i skolan eller boka tid på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. De kan hjälpa en att få vidare kontakt om det behövs.

I några fall, men det är ovanligt, opereras de inre blygdläpparna för att minska skavet. Det är läkaren man träffar som avgör om problemen kan minska med hjälp av en operation. En operation i underlivet innebär alltid en risk att känseln försämras och att sex inte känns lika skönt som det skulle kunna göra.

» Ungdomsmottagning

» Elevhälsan

» Vårdcentral

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Carin Lewenhaupt, barnläkare, Barnspecialistmottagningen, Lasarettet Enköping
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling