Alternate Text

Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?
Välj

Känsliga bilder

På UMO kan du välja om du vill se känsliga bilder eller inte. Känsliga bilder har naket eller sexuellt innehåll. OBS! Funkar inte i bildspel och i memory.

Dölj känsliga bilder

Omskuren penis

Omskärelse betyder att förhuden som sitter över penisens yttersta del, ollonet, helt eller delvis tas bort. Det kan göras av olika anledningar, som religiösa, traditionella eller medicinska.

Det finns olika anledningar till omskärelse. Det kan handla om religion, tradition eller kultur. Då brukar operationen göras redan under barndomen och hela förhuden tas bort.

Du kan också omskäras av medicinska skäl. Ibland görs det om förhuden är trång och inte går att dra ner över ollonet. Då blir du troligen opererad när du är lite äldre, ofta före eller under tonåren. Ibland behövs hela förhuden tas bort men ibland räcker det att en del tas bort.

Illustration av en penis som visar delarna penisskaft, ollon, urinrörsmynning och sträng.

Om du opereras av medicinska skäl blir du bedövad eller sövd. Själva operationen går snabbt för läkaren att göra, och du får åka hem från mottagningen samma dag. Efteråt kan penisen vara lite svullen i några veckor. Det brukar inte göra så ont efteråt men det kan vara ömt under en tid.

Omskärelse och sex

Förhuden finns för att skydda ollonet, där huden är extra tunn och känslig. Om förhuden tas bort har ollonet inte samma skydd från till exempel underkläder som kan skava emot. Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och mindre känslig.

Det kan innebära att det dröjer innan du får orgasm och utlösning.  En del upplever det som något bra. Andra tycker att det tar längre tid att få orgasm och utlösning, och tycker att sexlivet försämras.

Ett vanligt sätt att onanera på är att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Om du är omskuren kan det vara extra skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar. En bra olja är till exempel barnolja som finns i de flesta mataffärer. Du kan också använda en vanlig matolja. Glidmedel finns att köpa på apotek och på internet.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling