Morgonstånd

Att vakna med stånd brukar kallas för morgonstånd. När man sover fylls svällkropparna i blygdläpparna, klitoris eller penisen med blod vilket gör att de sväller, så man får stånd. Men det är inte alltid som man vaknar med stånd.

Illustration av en person som sitter på sängkanten och kliar sig i håret, i kalsongerna skymtar morgonståndet.

När man sover har man periodvis stånd. Att man får stånd när man sover betyder oftast inte att man är kåt. Att man vaknar med stånd behöver alltså inte automatiskt betyda att man vill ha sex. Man kan få stånd för att man har en sexdröm, men det vanliga är att man har stånd när man drömmer andra drömmar.

För att man får stånd hänger ihop med drömsömnen, eller REM-sömnen som den egentligen heter. Då slappnar de muskler som styr svällkropparna av.

Det är små muskler som annars är i ett spänt läge, som styrs av ett särskilt enzym. När de slappnar av, till exempel om man blir sexuellt upphetsad eller sover, kan blodet strömma till och fylla svällkropparna, man får stånd.

Om man har stånd när man vaknar, det som brukar kallas för morgonstånd, beror det oftast på att man väcks under REM-sömnen.

Ordet morgonstånd brukar oftast användas om att vakna med ett penisstånd. Men alla kan göra det, eftersom också klitoris och blygdläppar fylls ned blod och sväller under sömnen.

» Killars underliv

» Tjejers underliv

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Lennie Hammarstedt, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Göteborg
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling