Mensvärk

Att man får ont när man har mens är vanligt, särskilt när man är ung. Framför allt brukar man få ont i magen, men man kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.

Illustration av en tjej med mensvärk. Hon ser sur ut har knuten näve.

Mensvärken brukar komma några dagar innan eller i början av mensen. För vissa sitter de i under hela mensen. För de flesta går de över efter någon eller några dagar.

Hur ont man har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

Vad beror det på?

Varje månad i samband med att man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sen stöta ut slemhinnan.

Själva slemhinnan kommer ut tillsammans med blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel kan man få träningsvärk i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

Vad kan man göra åt det?

När man har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper.

Krampen kan också försvinna om man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk.

Även orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon annan gör att livmodern slappnar av. Det kan också lindra värken.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som man kan köpa på apotek hjälpa bra. För att få bästa effekt ska man ta värktabletterna så fort man känner att mensvärken är på gång.

Om man har så ont att man inte kan röra på sig utan måste ligga kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan man ligga ner och dra upp knäna.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan man få recept på smärtlindrande tabletter från en läkare. Även p-piller, p-ring och p-plåster brukar hjälpa bra mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

När ska man söka hjälp?

Om man är ung och har mensvärk behöver man oftast inte söka hjälp om man inte själv tycker att det är ett stort problem. Men har man mycket ont eller mår illa är det bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till. 

Det går alltid att göra någonting åt mensvärken. Till exempel kan man få värktabletter eller p-piller utskrivna. För att få det behöver man inte göra en gynundersökning.

Om man haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare är det bra att gå och undersöka sig eftersom smärtan då kan bero på något annat.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Åkerman
  • Faktagranskare:

    Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling