Alternate Text

Mensvärk

Att få ont när du har mens är vanligt, särskilt när du är ung. Vanligast är att få ont i magen, men du kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.

Illustration av en tjej med mensvärk. Hon ser sur ut har knuten näve.

Mensvärken brukar komma några dagar innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar.

Hur ont du har varierar. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

Vad beror det på?

Varje månad i samband med att du har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sen stöta ut slemhinnan.

Själva slemhinnan kommer ut tillsammans med blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel kan du få träningsvärk i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

Vad kan jag göra åt det?

När du har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper.

Krampen kan också försvinna om du rör på dig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när du har mensvärk.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som du kan köpa på apotek hjälpa bra. För att få bästa effekt ska du ta värktabletterna så fort du känner att mensvärken är på gång.

Om du har så ont att du inte kan röra på dig utan måste ligga ner, kan du prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan du ligga ner och dra upp knäna.

Du ska inte behöva ha så ont att du inte kan gå till skolan eller jobbet. Om du har mycket problem kan du få recept på smärtlindrande tabletter från en läkare. Även p-piller, p-ring och p-plåster brukar hjälpa bra mot mensvärk. För att få det utskrivet kan du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om du har så ont att du kräks och inte kan svälja en tablett kan du få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

När ska jag söka hjälp?

Du behöver inte söka hjälp för mensvärk om du inte själv tycker att det är ett stort problem. Har du mycket ont eller mår illa när du har mens kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Går du i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

Det går alltid att göra någonting åt mensvärken. Till exempel kan du få värktabletter eller ett skydd mot graviditet som innehåller hormoner utskrivet. De gör så att du inte får någon ägglossning och därför inte heller någon vanlig mens. Exempel på såna skydd är p-piller, p-ring och p-plåster. För att få det behöver du inte göra en gynundersökning.

Att ha mycket ont vid mens kan vara ett tecken på att du har endometrios. På 1177.se kan du läsa mer om endometrios. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du har så ont när du har mens att du inte kan göra sådant som du brukar.

Det är bör också gå höra av dig dit om du haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare. Då kan smärtan bero på någonting annat.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Åkerman
  • Faktagranskare:

    Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling