Alternate Text

Visa känsliga bilder?

Välj om du vill visa eller dölja känsliga bilder. OBS! Funkar inte i UMO:s bildspel och i UMO:s memory

Vad är känsliga bilder?

Svårt att få stånd

Att ha svårt att få stånd händer nästan alla någon gång. Oftast beror det på att du är nervös eller stressad. Det är sällan som det är något fysiskt fel när du är ung. Oavsett vad det beror på, finns det hjälp att få.

Illustration av två personer som ligger nakna i en säng och kramas. Den ena tänker: Tänk om jag inte får upp den... Aja, bra att jag är bra på munsex.

Om du har svårt att få stånd kan det bero på att du är nervös, stressad eller spänd inför själva situationen. Det kan vara för att du är väldigt kär i den eller de som du ska ha sex med eller för att du har en bild av hur det ska gå till som är svår att leva upp till.

Då finns en risk att du börjar oroa dig istället för att njuta, och det kan leda till att ståndet lägger sig. Om det händer ofta kan du bli ännu mer orolig, och då är också risken större att det händer igen.

Om du fortfarande har morgonstånd och får stånd när du onanerar är det inte troligt att något är fysiskt fel.

Vad kan jag göra åt det?

Det bästa rådet om du har svårt att få stånd är att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet. Även om det är lättare sagt än gjort. Om du är ihop med den du har sex med kan det hjälpa att prata med hen om det så snart som möjligt. Det brukar gör att oron och prestationskraven släpper.

Stresskänslor kan också påverka ståndet. Du kanske inte känner dig stressad. Men att du under en kort stund blir stressad av en tanke eller en känsla kan göra det svårare att få stånd.

En sån tanke kan vara: ”Tänk om jag inte får stånd den här gången heller”. Det kan ibland räcka för att ståndet inte ska komma. Det kan jämföras med att gå och lägga sig och sova. Om du känner dig orolig för att inte kunna somna och tänker mycket på det, kan det ofta också bli svårare att somna.

 Att ha sex innebär att slappna av och släppa lite på tankar och hämningar. Andra tankar som kan försvåra avslappningen kan vara oro för att inte vara tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den du har sex med. Såna tankar stör också själva inlevelsen.

Så istället för att bekymra dig om att få stånd kan du behöva göra tvärtom, och strunta i det. Försök att tänka så här: "Det spelar ingen roll om jag får stånd. Det viktiga är att jag har det skönt”. Genom att tänka på det sättet kan du minska stressen och bli mer avslappnad och närvarande.

Men det löser inga problem direkt, utan du behöver öva dig på att strunta i ståndet. Till har slut har kroppen och hjärnan accepterat att det inte spelar någon roll och då kommer ståndet att komma av sig själv.

Du kan också testa att ha sex på olika sätt. Det är ofta är vid samlag eller vid när en kondom ska på som ståndet kan lägga sig. Medan det kan funka bättre vid andra typer av sex. Så ett tips är att testa att bestämma redan innan att ni inte ska ha samlag.

Bara för att du inte får stånd behöver det inte betyda att du inte kan ha sex. Det finns många andra sätt att ha sex på, till exempel kan ni kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

Alkohol och nikotin kan påverka

En annan orsak till att det är svårt att få stånd eller att ståndet inte blir lika kraftigt kan vara att du druckit alkohol. Även rökning kan påverka möjligheten att få stånd. Det har att göra med att rökning efter ett tag leder till sämre blodcirkulation.

Läkemedel och medicinska orsaker

Vissa läkemedel, till exempel mot depression, kan göra att det blir svårare att få stånd, orgasm och utlösning. Prata med den läkare som skrivit ut läkemedlet om du tror att det kan vara orsaken.

Det kan också finnas någon medicinsk anledning till att du inte får stånd. Men det är ovanligt hos unga personer. Medicinska anledningar kan till exempel vara att du har diabetes, högt blodtryck eller någon påverkan på nerver. Då kan du inte heller få stånd av att onanera och har troligen inte morgonstånd.

För att ta reda på om det finns någon medicinsk orsak kan du göra en utredning hos en läkare. Det brukar nästan alltid gå att göra något åt det.

Var kan jag få hjälp?

Svårt att få stånd kan också bero på att du rent allmänt känner dig orolig, nedstämd eller stressad. Då kan det vara bra att gå och prata med någon som kan hjälpa dig.

Oavsett vad det beror på att du har svårt att få stånd, kan du få hjälp. Du kan gå till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan sexologiskt inriktad mottagning. 

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling