Svårt att få stånd

Att ha svårt att få stånd, erektionsproblem, händer nästan alla någon gång. Oftast beror det på man är nervös eller stressad när man ska ha sex. Det är sällan som det är något fysiskt fel, särskilt om man har morgonstånd. Det finns flera saker man kan testa för att göra ändra på situationen. Om det finns en medicinsk orsak till att man inte får stånd kan man få hjälp av en läkare.

Illustration av två personer som ligger nakna i en säng och kramas. Den ena tänker: Tänk om jag inte får upp den... Aja, bra att jag är bra på munsex.

Om man har svårt att få stånd beror det oftast på att man är nervös, stressad eller spänd inför själva situationen. Det kan vara för att man är väldigt kär i den eller de som man ska ha sex med eller för att man har en bild av hur det ska gå till som är svår att leva upp till. Då finns en risk att man börjar oroa sig istället för att njuta vilket kan leda till att man tappar ståndet. Ju oftare det händer desto mer orolig brukar man bli och då är också risken större att det händer igen.

Har man fortfarande morgonstånd och får stånd när man onanerar är det nästan aldrig något som är fysiskt fel.

Vad kan man göra åt det?

Det bästa rådet om man har svårt att få stånd är att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet. Även om det är lättare sagt än gjort. Om man är ihop med den man har sex med kan det hjälpa att prata med den personen om det så snart som möjligt. Det brukar gör att oron och prestationskraven släpper.

Man kan också testa att göra andra saker. Kanske blir det lättare om man bestämmer redan innan att man inte ska ha samlag. Bara för att man inte får stånd behöver det inte betyda att man inte kan ha sex. Det finns många andra sätt att ha sex på, till exempel kan man kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

Alkohol, rökning och stress kan påverka

En annan orsak till att det är svårt att få stånd eller att ståndet inte blir lika kraftigt kan vara att man druckit alkohol. Även rökning kan påverka möjligheten att få stånd. Det har att göra med att rökning efter ett tag leder till sämre blodcirkulation.

Svårt att få stånd kan också bero på att man rent allmänt känner sig orolig, deppig eller stressad. Då kan det vara bra att gå och prata med någon som kan hjälpa en.

Medicinska orsaker

Vissa mediciner, till exempel mot depression, kan göra att det blir svårare att få stånd, orgasm och utlösning. Om man tror att det kan vara orsaken kan man prata med den läkaren som skrivit ut medicinen. Det finns också tillfällen när det kan vara en medicinsk anledning till att man inte får stånd, även om det är ovanligt när man är ung. Medicinska anledningar kan till exempel vara att man har diabetes eller ryggmärgsbråck. Då kan man inte heller få stånd när man onanerar och man brukar inte ha morgonstånd. För att ta reda på om det är någon medicinsk orsak som ligger bakom kan man göra en utredning hos en läkare. Det brukar nästan alltid gå att göra något åt det.

Om man har svårt att få stånd, oavsett vad det beror på kan man få hjälp på en ungdomsmottagning. Man kan också vända sig till en vårdcentral.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler
  • Faktagranskare:

    Lennie Hammarstedt, specialistsjuksköterska och sexualrådgivare, Göteborg
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling