Visa känsliga bilder?

Välj om du vill visa eller dölja känsliga bilder. OBS! Funkar inte i UMO:s bildspel och i UMO:s memory

Vad är känsliga bilder?

Svårt att få stånd

Att ha svårt att få stånd händer nästan alla någon gång. Oftast beror det på man är nervös eller stressad när man ska ha sex. Det är sällan som det är något fysiskt fel när man är ung. Oavsett om det är psykologiska eller medicinska orsaker finns det hjälp att få.

Illustration av två personer som ligger nakna i en säng och kramas. Den ena tänker: Tänk om jag inte får upp den... Aja, bra att jag är bra på munsex.

Om man har svårt att få stånd beror det oftast på att man är nervös, stressad eller spänd inför själva situationen. Det kan vara för att man är väldigt kär i den eller de som man ska ha sex med eller för att man har en bild av hur det ska gå till som är svår att leva upp till.

Då finns en risk att man börjar oroa sig istället för att njuta vilket kan leda till att ståndet lägger sig. Ju oftare det händer desto mer orolig brukar man bli och då är också risken större att det händer igen.

Har man fortfarande morgonstånd och får stånd när man onanerar är det nästan aldrig något som är fysiskt fel.

» Morgonstånd

» Killars underliv

Vad kan man göra åt det?

Det bästa rådet om man har svårt att få stånd är att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet. Även om det är lättare sagt än gjort. Om man är ihop med den man har sex med kan det hjälpa att prata med den personen om det så snart som möjligt. Det brukar gör att oron och prestationskraven släpper.

Stresskänslor kan också påverka ståndet. Det behöver inte vara att man känner sig stressad. Men att man under en kort stund blir stressad av en tanke eller en känsla kan göra det svårare att få stånd.

En sån tanke kan vara, ”tänk om jag inte får stånd den här gången heller”. Det kan ibland räcka för att ståndet inte ska komma. Det kan jämföras med att gå och lägga sig och sova. Om man känner en oro inför att inte kunna somna och kanske tänker, ”tänk om jag inte kommer att kunna somna” så kan det ofta också bli vårare att somna.

Att ha sex innebär att slappna av och släppa lite på tankar och hämningar. Andra tankar som kan försvåra avslappningen kan vara oro för att man tror att man kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den man har sex med. Såna tankar stör också själva inlevelsen.

Så istället för att bekymra sig om att få stånd kan man behöva göra tvärtom, att strunta i det. Istället kan man försöka tänka, ”det spelar ingen roll om jag får stånd. Det viktiga är att jag har det skönt”. Genom att tänka på det sättet kan man minska stressen och blir mer avslappnad och närvarande.

Men det löser inga problem på en gång, utan ofta man behöver öva sig på att strunta i ståndet. Till har slut har kroppen och hjärnan accepterat att det inte spelar någon roll och då kommer ståndet att komma av sig själv.

Man kan också testa att ha sex på olika sätt Ibland blir det lättare om man bestämmer redan innan att man inte ska ha samlag. Det är ofta är vid samlag eller vid kondompåsättning som ståndet kan lägga sig. Medan det kan funka bättre vid andra typer av sex,

Så bara för att man inte får stånd behöver det inte betyda att man inte kan ha sex. Det finns många andra sätt att ha sex på, till exempel kan man kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

» Hur har man sex?

Alkohol och nikotin kan påverka

En annan orsak till att det är svårt att få stånd eller att ståndet inte blir lika kraftigt kan vara att man druckit alkohol. Även rökning kan påverka möjligheten att få stånd. Det har att göra med att rökning efter ett tag leder till sämre blodcirkulation.

» Alkohol

» Rökning

» Snusning

Läkemedel och medicinska orsaker

Vissa mediciner, till exempel mot depression, kan göra att det blir svårare att få stånd, orgasm och utlösning. Om man tror att det kan vara orsaken kan man prata med den läkaren som skrivit ut medicinen.

Det finns också tillfällen när det kan vara en medicinsk anledning till att man inte får stånd, även om det är ovanligt när man är ung. Medicinska anledningar kan till exempel vara att man har diabetes, högt blodtryck eller någon påverkan på nerver. Då kan man inte heller få stånd när man onanerar och man brukar inte ha morgonstånd.

För att ta reda på om det är någon medicinsk orsak som ligger bakom kan man göra en utredning hos en läkare. Det brukar nästan alltid gå att göra något åt det.

» Nedstämdhet

» Orgasm

Var kan man få hjälp?

Svårt att få stånd kan också bero på att man rent allmänt känner sig orolig, deppig eller stressad. Då kan det vara bra att gå och prata med någon som kan hjälpa en.

Om man har svårt att få stånd, oavsett vad det beror på kan man få hjälp på en ungdomsmottagning, vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan sexologiskt inriktad mottagning. Man kan också vända sig till en vårdcentral.

» Att ta hjälp

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling