Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Sned penis

För de allra flesta blir penisen sned när man får stånd. Det beror på att blodet som pumpas in fördelas ojämnt i de svällkroppar som finns i penisen.

Penisens rot, skaft och ollon är uppbyggda av tre svällkroppar. Svällkropparna är en slags svampaktig vävnad som kan fyllas med blod. Två svällkroppar sitter bredvid varandra på penisens ovansida, den tredje sitter under de två andra och den yttersta delen av den bildar ollonet. När man blir sexuellt upphetsad fylls svällkropparna med blod och penisen växer och blir hård, man får stånd.

Illustration av två personer som sitter och pratar, den ena fråga vilket håll pekar din åt?, den andra svara vänster.


Precis som penisar är lite olika i storlek, form och färg är de också olika i utseende och hårdhet vid stånd. De flesta pekar inte rakt ut, utan lite åt höger, vänster, uppåt eller neråt när man har stånd. Det beror på att blodet som pumpas in fördelas ojämnt i svällkropparna.

Oavsett vilket håll den pekar åt brukar det mycket sällan påverka förmågan att ha sex. Penisens vinkel vid stånd har ingen betydelse vad det gäller hur skönt man kan ha själv när man har sex, eller hur skönt det är för någon som man har sex med.

Men om det skulle göra ont eller är besvärligt, till exempel när man har samlag, går det att operera penisen. För att få hjälp att avgöra om det behövs kan man gå till en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling