Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Ren mellan benen - kille

Det är lagom att tvätta penisen ungefär en gång om dagen. Man kan göra rent genom att dra tillbaka förhuden och gnugga lite runt ollonet. Det räcker att använda ljummet vatten. Tvättar man sig ofta eller använder tvål kan huden bli uttorkad och börja svida och klia.

Illustration av en dusch som det rinner vatten ifrån

Anledningen till att man bör tvätta under förhuden är att det där bildas smegma, som är smuligt och lite vitaktigt. Det är det som ibland också kallas för flensost.

Smegmans funktion är att hålla ollonet mjukt och skydda mot bakterier och svamp. Smegma är alltså något bra men eftersom det bildas nytt hela tiden bör den gamla tvättas bort, annars börjar bakterier växa och det luktar illa.

Om man inte tvättar sig på länge kan man få infektioner under förhuden. Har man svårt att dra tillbaka förhuden och tvätta sig är den antagligen för trång. Då kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp.

» Trång förhud

Det är också viktigt att tvätta området runt penisen, i ljumskarna och under och runt pungen eftersom det finns mycket svettkörtlar där. Om man inte gör rent där kan det börja lukta.

» Svettas

Inte bra att tvätta för mycket

Att tvätta penisen en gång om dagen med ljummet vatten brukar räcka för att den ska hållas ren. Om man tvättar penisen flera gånger om dagen, eller använder tvål eller duschkräm kan huden bli uttorkad och få små sprickor. Det kan svida och klia, och göra ont om man har sex. Om huden är torr kan man smörja med en oparfymerad olja eller mjukgörande kräm.

Att tvätta penisen mycket kan också göra att man får röda, glansiga och upphöjda prickar på ollonet. Det är inte farligt och brukar försvinna av sig själv om man tvättar sig mindre. Gör de inte det kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få råd.

» Prickar och knottor på penis och pungen

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Johan Alström, sjuksköterska, Visby ungdomsmottagning
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling