Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Prickar och knottror på penisen och pungen

Att ha prickar och knottror på penisen och pungen är naturligt, och något alla har. Men har man något som gör ont eller som man undrar över kan man gå till exempelvis en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Illustration av en kille som sitter med korslagda ben och tittar ner mot underlivet. Ovanför huvudet har han en tankebubbla med ett frågetecken i.


Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Men hur mycket eller hur synliga kan variera mellan olika personer. Därför kan man inte jämföra sig med någon annan.

Om det är på penisskaftet, förhuden eller pungen

Det man kan se eller känna är till exempel talgkörtlar, svettkörtlar eller hårsäckar. Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet. Om har haft sex med någon kan det man ser ibland vara könssjukdomar som kondylom eller herpes.

Talgkörtlar

Oftast är det som ser ut som prickar och knottror på penisen och pungen talgkörtlar. Deras funktion är producera talg, ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. De finns över allt på kroppen.

Anledningen till att talgkörtlar syns tydligt på penisen och pungen är för att huden är tunnare och för att man inte har underhudsfett där. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, en del kan vara vita eller gula. Det är talget inne i körteln som ger den färgen. Ibland när man duschar eller badar varmt kan de tillfälligt synas mer.

» Killars underliv

Inflammationer

Körtlar och hårsäckar på penisen och pungen kan bli ibland inflammerade. Det kan bero på att man har tagit bort hår, eller att man till exempel klämt på en talgkörtel så det kommit in bakterier. Det är ofarligt, men man kan få små röda prickar eller att det ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Ibland kan blodkärl eller lymfkärl på penisen bli inflammerade. Då kan det kännas som förhårdnader på penisen, som kan ömma och göra lite ont. Det är ofarligt men är bra att få undersökt av läkare.

» Att ta bort hår

» Ont i penisen och pungen

Könssjukdomar

Om man har haft sex med någon och får knottror som ser ut som vårtor eller blåsor på penisen eller pungen efter det kan det bero på en könssjukdom. Herpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet.

» Kondylom

» Herpes i underlivet

Om det är på ollonet

Prickar och knottror på ollonet kan vara naturliga hudtaggar så kallade penila papler. Huden kan också bli irriterad och man kan få prickar efter sex eller om man tvättar ollonet med tvål eller duschkräm.

Ren mellan benen

En vanlig anledning till att man får prickar på ollonet är att man duschar och tvättar sig för mycket. Då kan huden bli torr och irriterad, och man kan få röda och glansiga prickar på ollonet.

Prickarna brukar försvinna av sig själv om man slutar att använda tvål eller duschkräm när man tvättar penisen, eller inte tvättar sig lika ofta. Att tvätta penisen en gång om dagen, och när man drar tillbaka och tvättar under förhuden bara tvättar med ljummet vatten brukar räcka för att hålla sig ren.

» Ren mellan benen - kille

Efter samlag

Om man har slid- eller analsamlag kan huden på ollonet irriteras. Då kan man få röda prickar, eller små röda områden på ollonet. Det läker av sig själv.

Kondomer

Man kan få utslag på ollonet om man använder kondomer som är gjorda av latex (gummi) om man är allergisk mot det. Då kan man pröva plastkondomer för att se om det blir bättre.

» Kondom

» Kondomgalleriet

Penila papler

Många har också något som kallas penila papler runt kanten på ollonet. Det är små hudtaggar som ser ut som små prickar eller knottror. Det är ofarligt, vanligt och brukar inte vara till besvär, men en del kan störa sig på dem rent utseendemässigt.

Penila papler brukar dyka upp i tonåren och kan bli fler och ändra färg och storlek med tiden. Hos vissa kan knottrona vara ganska många och finnas runt hela ollonet. Då kallas det ibland för kejsarkrans eller kejsarkrona.

Var kan man få hjälp?

Har man prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som man undrar över kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Ofta kan man också gå till en hud- och könsmottagning.

Där får man hjälp med att ta reda på vad det är och om man behöver göra någonting åt det. Ibland har det man sett eller känt funnits länge, ibland är det något man upptäckt nyligen. Oftast är prickarna och knottrorna naturliga och ofarliga.

» Att ta hjälp

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Kristina Lewis, läkare, specialist hud- och könssjukdomar
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling