Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Vissa har många, andra få. Därför kan man inte jämföra sig med någon annan. Det kan vara olika saker, som födelsemärken och talgkörtlar, och oftast är prickarna och knottrorna både vanliga och ofarliga.

Illustration av en kille som sitter med korslagda ben och tittar ner mot underlivet. Ovanför huvudet har han en tankebubbla med ett frågetecken i.


Prickar och knottror på penisen och pungen är både vanligt och oftast ofarligt. Men har man prickar eller knottror som gör ont eller som man undrar över av någon annan anledning kan man gå till en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller vårdcentral för att få reda på vad det är och om man behöver göra någonting åt det.

Vad kan prickarna och knottrorna vara?

Talgkörtlar

Oftast är det som ser ut som prickar och knottror på penisen och pungen talgkörtlar. Deras funktion är att smörja huden och hålla den mjuk och smidig. De finns över allt på kroppen utan att man ser dem.

Anledningen till att de syns så tydligt på penisen och pungen är att huden är så tunn och för att man har så lite underhudsfett där. Talgkörtlar kan vara vita eller gula och lite upphöjda, eller bara se ut som små knottror i huden. Ibland, till exempel när man duschar eller badar varmt, kan de tillfälligt bli större.

Svettkörtlar och hårsäckar

Det som ser ut som prickar eller knottror på penisen eller pungen kan också vara svettkörtlar eller hårsäckar.

Födelsemärken

Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken på penisen och pungen.

Inflammationer

Om man har en eller flera röda prickar eller knottror på penisen eller pungen kan det bero på att en körtel eller hårsäck har blivit inflammerad. Inflammationen kan också göra att det blir lite varigt, då ser den ut ungefär som en finne. Såna inflammationer brukar komma av sig själv men kan också bero på att man har klämt eller tryckt på en talgkörtel.

Inflammationer i hårsäckarna kan man också få om man rakar eller trimmar könshåret. Eftersom huden runt penisen är känsligare än på andra ställen på kroppen är det viktigt att vara extra försiktig om man rakar sig där. 

Könssjukdomar

Om man har haft sex med någon och får knottror som ser ut som vårtor eller sår på penisen eller pungen efter det kan det bero på en könssjukdom. Herpes kan ge små blåsor och sår och kondylom ger vårtor på och runt könsorganen. De överförs framför allt genom slidsamlag och analsamlag, men man kan också få det genom smeksex och munsex.

Man kan alltid gå till ungdomsmottagningen för att få hjälp om man undrar över något.

Prickar på ollonet

Den vanligaste anledningen till att man får prickar på ollonet är att man duschar och tvättar sig för mycket. Då blir huden torr och irriterad och man kan få röda, glansiga och upphöjda prickar på ollonet. Prickarna brukar försvinna av sig själv om man använder mindre tvål och inte tvättar sig lika ofta.

Att duscha en gång om dagen och bara använda ljummet vatten, när man drar tillbaka och tvättar under förhuden, räcker för att hålla penisen ren.

Man kan också få utslag på ollonet om man haft mycket sex eller om man använder kondomer som är gjorda av latex (gummi) om man är allergisk mot det. Då kan man prova plastkondomer för att se om det blir bättre.

Penila papler

Många har också något som kallas penila papler runt kanten på ollonet. Det är små vårtliknande utväxter som ser ut som små prickar eller knottror. Det är ofarligt, vanligt och brukar inte vara till besvär, men en del kan störa sig på dem rent utseendemässigt.

De brukar dyka upp i tonåren och kan bli fler och ändra färg och storlek med tiden. Hos vissa kan knottrona vara ganska många och gå runt hela ollonet. Det brukar kallas för kejsarkrans eller kejsarkrona.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler
  • Faktagranskare:

    Lennie Hammarstedt, specialistsjuksköterska och sexualrådgivare, Göteborg
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling