Alternate Text

Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Prickar och knottror på penisen och pungen

Att ha prickar och knottror på penisen och pungen är naturligt, och något alla har. Men om något gör ont eller om du undrar över något kan du gå till exempelvis en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Illustration av en kille som sitter med korslagda ben och tittar ner mot underlivet. Ovanför huvudet har han en tankebubbla med ett frågetecken i.


Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Men hur mycket eller hur synliga kan variera mellan olika personer. Därför kan du inte jämföra dig med någon annan.

Om det är på penisskaftet, förhuden eller pungen

Sånt som kan synas eller kännas är till exempel talgkörtlar, svettkörtlar eller hårsäckar. Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet. Om har haft sex med någon kan det man ser ibland vara könssjukdomar som kondylom eller herpes.

Talgkörtlar

Oftast är det talgkörtlar som ser ut som prickar och knottror på penisen och pungen. Deras funktion är producera talg, ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. De finns överallt på kroppen.

Anledningen till att talgkörtlar syns tydligt på penisen och pungen är för att huden där är tunn och det inte finns något underhudsfett. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, som ibland kan vara vita eller gula. Det är talget inne i körteln som ger den färgen. Ibland när du duschar eller badar varmt kan de tillfälligt synas mer.

Inflammationer

Körtlar och hårsäckar på penisen och pungen kan bli ibland inflammerade. Det kan bero på att du har tagit bort hår, eller att du till exempel har klämt på en talgkörtel så det kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar eller att det ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Ibland kan blodkärl eller lymfkärl på penisen bli inflammerade. Då kan det kännas som förhårdnader på penisen, som kan ömma och göra lite ont. Det är ofarligt men är bra att få undersökt av läkare.

Könssjukdomar

Om du har haft sex med någon och får knottror som ser ut som vårtor eller blåsor på penisen eller pungen efter det kan det bero på en könssjukdom. Herpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet.

Om det är på ollonet

Prickar och knottror på ollonet kan vara naturliga hudtaggar, så kallade penila papler. Huden kan också bli irriterad och du kan få prickar efter sex eller om du tvättar ollonet med tvål eller duschkräm.

Ren mellan benen

En vanlig anledning till prickar på ollonet är att man duschar och tvättar sig för mycket. Då kan huden bli torr och irriterad, och man kan få röda och glansiga prickar på ollonet.

Såna här prickar brukar försvinna av sig själv om du slutar att använda tvål eller duschkräm när du tvättar penisen, eller inte tvättar dig lika ofta. Att tvätta penisen en gång om dagen räcker för att hålla dig ren. Dra tillbaka och tvättar under förhuden med ljummet vatten.

Efter samlag

Om du har slid- eller analsamlag kan huden på ollonet irriteras. Det kan ge röda prickar, eller små röda områden på ollonet. Det läker av sig själv.

Kondomer

Om du använder kondomer som är gjorda av latex (gummi) och är allergisk mot det, kan du få utslag på ollonet. Då kan du prova plastkondomer för att se om det blir bättre.

Penila papler

Många har också något som kallas penila papler runt kanten på ollonet. Det är små hudtaggar som ser ut som små prickar eller knottror. Det är ofarligt, vanligt och brukar inte vara till besvär, men en del kan irritera sig på dem rent utseendemässigt.

Penila papler brukar dyka upp i tonåren och kan bli fler och ändra färg och storlek med tiden. Hos vissa kan knottrona vara ganska många och finnas runt hela ollonet. Då kallas det ibland för kejsarkrans eller kejsarkrona.

Var kan jag få hjälp?

Om du har prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som du undrar över kan du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Ofta går det också bra att gå till en hud- och könsmottagning.

Där får du hjälp med att ta reda på vad det är och om du behöver göra någonting åt det. Du kan ha sett eller känt prickarna eller knottrorna länge, eller nyligen ha upptäckt dem. Oftast är prickarna och knottrorna naturliga och ofarliga.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Faktagranskare:

    Kristina Lewis, läkare, specialist hud- och könssjukdomar
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling