Panik - lämna sidan!
Utseende

Hår på kroppen

De allra flesta har hår på kroppen. När du kommer i puberteten får du mer hår på kroppen. En del personer gillar sitt hår, andra inte. Det är vanligt att få besvär med prickar och irriterad hud om du tar bort hår, men det finns saker du kan göra för att minska besvären.

Håret som du får i puberteten brukar vara kraftigare än annat hår, särskilt vid könet och under armarna. Det kan också ha en annan färg än håret på huvudet. Det kommer mer hår på nästan hela kroppen: ansiktet, armarna, benen, låren, rumpan och bröstet.

Två personer som är naturligt håriga.

Personer i reklam och på film har ofta tagit bort håret på kroppen. Det kanske gör att många tror att hår inte är bra. Det kan verka som att hår är onaturligt, fast det är helt naturligt. Här är några saker som är bra med hår:

  • Det skyddar huden och slemhinnorna från smuts, bakterier, värme och kyla.
  • Det gör att det blir luftigt mellan huden och kläderna. Det är bra för huden och minskar risken för svamp i underlivet.
  • Det kan skydda mot att kläderna skaver, framför allt i underlivet. 

Det finns många som gillar hår och många som inte gör det. Det finns många som inte bryr sig, och som gillar både hår och hårfritt.

UMO frågar: behåller du ditt hår på kroppen?

De rakar inte könet eftersom det kliar och sticks

I det här klippet från UMO-podden berättar Fredrika och Kyle hur de gör med sitt kroppshår. Fredrika rakar inte benen eller könet eftersom det kliar. Kyle rakar inte könet eftersom det blir stickigt för den han har sex med.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Kroppshår - ska jag ta bort det?

En person rakar benen, uppifrån och ner, längs med hårriktningen. Illustration.

Att ta bort hår

Du kan ta bort hår på kroppen på olika sätt. Du kan till exempel raka, vaxa eller klippa bort det. Du bestämmer själv om du vill ta bort eller ha det kvar.

Rakning

Använd en ren och vass hyvel om du rakar dig. Det är bra att använda raklödder eller rakgel, som gör att hyveln glider lätt. Det räcker oftast inte med tvål eller duschgel. Det bästa för huden är att raka medhårs, alltså att dra rakhyveln i samma riktning som håren växer.

Det är vanligt med prickar efter rakning

Du kan få olika besvär om du rakar dig. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som skyddar mot bakterier.

Det är till exempel vanligt att du får röda prickar, små sår eller att det börjar klia. Du kan också få inflammationer i hårsäckarna. Det kan se ut som finnar. 

Tips för att inte få besvär av rakning:

  • Tryck hyveln lätt mot huden, inte för hårt.
  • Raka på fuktig hud.
  • Smörj in huden med en oparfymerad, fuktgivande kräm efter rakning. Smörj gärna med en kräm som innehåller propylenglykol. Det är ett ämne som kan minska risken för hudinfektioner.

Det här ska du tänka på om du har rakat dig i underlivet:

  • Använd underkläder som inte är för tajta.
  • Använd underkläder av bomull eller andra naturmaterial.
  • Använd byxor som inte sitter för tajt.
  • Strunta i att raka ett tag om du har fått mycket besvär.  

Håret förändras inte av rakning

Du får inte mer eller grövre hår av att raka dig. Däremot känns håret ofta kraftigare när det växer ut och är kort. Ju längre det blir, desto mindre stubbigt känns det. Håret växer inte fortare om du rakar dig jämfört med om du inte gör det. 

Vaxning

Du kan också ta bort hår genom vaxning. Det håller håret borta längre än vad rakning gör. Det finns olika sorters vax som du kan köpa och använda själv hemma. Både flytande vax och så kallade vaxremsor. Det brukar stå på förpackningen hur du ska göra.

Du kan gå till en salong och få hjälp med vaxning, men det är dyrare än att göra det själv. Många salonger har en åldersgräns för vaxning, ofta 16 eller 18 år.

En del tycker att det gör ont att vaxa sig. Efter att du har vaxat dig kan huden bli lite rödflammig. Det brukar gå bort på några timmar eller någon dag.

Hårborttagningsmedel

Du kan använda krämer för att ta bort hår. De brukar kallas för hårborttagningsmedel eller hårborttagningskrämer. De gör att hårstråna löser upp sig och kan skrapas bort från huden. Det brukar stå på förpackningen hur du ska göra.

Om du har känslig hud kan huden bli irriterad av hårborttagningskrämer. En del personer får allergiska reaktioner. Därför ska du alltid prova krämen på ett litet hudområde innan du sätter igång, så att du vet att du tål den. 

Andra sätt att ta bort hår

Det finns fler sätt att ta bort hår på. Här är några:

  • Klippa bort det.
  • Använda en rakapparat.
  • Använda en epilator. Den som ser ut som en rakapparat men rycker bort hårstråna.  
  • Rycka bort enskilda hårstrån med trådning eller med en pincett.

Du kan också ta bort hår med laser. Det brukar behövas flera behandlingar för att det inte ska komma tillbaka igen. Laserbehandlingar görs på särskilda salonger.

Du kan prata med skolsköterskan eller med någon på en ungdomsmottagning om du har frågor om hårborttagning.

Mer på UMO

Utseende

Innehåll om utseende.

Svara varandra

Vad tycker ni om hår på snoppen?

Vad tycker ni tjejer tycker om killar som inte rakar sig på snoppen och så vidare, så vad tycker ni rakat eller orakat?

Till toppen av sidan