Alternate Text

Känsliga bilder

På UMO kan du välja om du vill se känsliga bilder eller inte. Känsliga bilder har naket eller sexuellt innehåll. OBS! Funkar inte i bildspel och i memory.

Dölj känsliga bilder

Hår på kroppen

De allra flesta har hår på kroppen. En del har mer och andra mindre. När du kommer i puberteten får du mer hår på kroppen. Håret kan vara både ljust och mörkt. Hårväxten blir också kraftigare, både vid könet, under armarna och på resten av kroppen.

Två personer som är naturligt håriga.

 

En del blir glada över hårväxten och känner sig vuxna. Andra tycker inte om det alls. Det som är bra med hårväxten är att den skyddar huden och slemhinnor från smuts, bakterier, värme och kyla. Håret gör att det blir luftigt mellan huden och kläderna, vilket är bra för huden. Håret kan även skydda mot att kläderna skaver, framför allt i underlivet. 

Hår är naturligt

Även om det är naturligt med hår på kroppen kan det ibland verka som att det inte är det. Ofta har personer i tidningar, filmer och på tv nästan inget hår alls på kroppen. Det kan få dig att tro att det är så det ska vara och att hår inte är bra, trots att det är bra på flera sätt.

Det finns många som gillar hår och många som inte gör det. Sen finns det också en hel del som inte bryr sig och som gillar både hår och hårfritt. Vad du själv tycker om hår är upp till dig. 

Läs om vad UMO:s besökare tycker om hår på kroppen.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Faktagranskare:

    Kristina Lewis, venereolog och hudspecialist
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling