Alternate Text

Vad händer i kroppen när du blir förälskad?

I bildspelet får du veta vad som händer i kroppen när du blir förälskad.

 • Illustration som visar en grupp personer. Några ser glada ut, några rodnar, en ser ledsen ut, en ser nervös ut, en gör v-tecken, en blundar och ler.

  När du blir förälskad kan din kropp kännas på ett annat sätt än när du inte är det.

  Det beror på att hjärnan tolkar en förälskelse som att något viktigt är på gång. Då försöker den förbereda kroppen på olika sätt. Den börjar producera en massa ämnen som gör att du kan känna många olika saker.

  När du är förälskad kan du känna en av dessa saker, eller några stycken eller alla saker samtidigt.

 • Illustration av en person som rodnar och skrattar. Han har blå luvtröja och halsduk.

  Förälskelse kan kännas i hjärtat

  Hjärtat kan slå snabbare än vanligt när du är förälskad. Det kan kännas som att hjärtat fladdrar i bröstet.

  Det är för att hjärtat pumpar fram blodet snabbare och med mer kraft så att kroppen ska få så mycket syre som möjligt. Det gör att du blir extra vaken, pigg och beredd på allt när du är kär.

  När hjärtat slår så snabbt och hårt kan ytliga blodkärl i kroppen vidga sig. Det är därför du lättare blir röd i ansiktet, på halsen och om öronen när du är förälskad.

  Ett hjärta som pumpar snabbt kan också göra det svårt att sova om nätterna.

 • Illustration av en person med luvtröja och en basketboll i handen, som ser ledsen ut. Bakom honom syns gråa moln.

  Du kan känna dig ledsen

  Kärlek kan vara tungt och jobbigt. Saker kan faktiskt kännas ovanligt jobbiga just för att du är förälskad.

  Det har att göra med att balansen mellan ämnen i kroppen rubbas när du blir förälskad. Till exempel produceras mindre av ”må bra”-hormonet serotonin. Det är samma sak som kan hända om du är deprimerad.

  Den låga halten serotonin gör att kroppen får svårt att hantera ledsenhet. Därför kan svåra saker kännas ännu jobbigare när du är kär. Det kan både gälla sånt som har med kärleken att göra, eller sånt som handlar om helt andra saker i livet.

 • Illustration av en person som står med armarna över bröstet och ser lugn och nöjd ut.

  Du kan känna dig lugnare

  En förälskelse kan göra att du känner dig mysigt lugn och harmonisk. Det beror på att ämnet oxytocin släpps ut i hjärnan när du blir förälskad.

  Det är ett riktigt ”lugn och ro”-ämne. Med oxytocin i kroppen känner du dig avkopplad och glad. Musklerna slappnar av och du kan känna mindre smärta om du gör dig illa.

  Oxytocin skapas av kärleksfull beröring. Det kan vara både när någon du gillar tar på dig på ett kärleksfullt sätt eller en känsla av att höra ihop med någon eller några. Men det händer bara om du verkligen vill röra och bli berörd.

  Oxytocin kan också släppas ut i kroppen när du klappar till exempel ett husdjur som du tycker om.

 • Illustration av en person som skrattar. Bakom henne syns en stjärnform som ska signalera kraft och mod.

  Du kan känna dig modigare

  När du är förälskad kan du känna dig blyg och nervös. Men du kan också känna dig ovanligt modig.

  Det kan kännas lättare att göra sådant som du aldrig skulle vågat göra tidigare. Till exempel att höra av dig till den eller dem du är kär i och fråga om ni ska ses.

  Det kan bero på att ämnet adrenalin släppts ut i kroppen. Adrenalinmängden i kroppen höjs i vanliga fall när du utsätts för fara. Adrenalinet ger styrka så att du kan klara av att lösa svåra uppgifter.

  Adrenalin släpps också ut när du blir förälskad, vilket gör att du kanske vågar ta kontakt med den eller dem som du gillar.

 • Illustration av en person med rött hår och lite finnar, som ser tankfull ut. Ovanför hans huvud svävar tankebubblor med två olika personer i.

  Tankarna kan fastna

  Det kan vara nästan omöjligt att sluta tänka på personen eller personerna man är förälskad i.

  Förutom att du tycker så mycket om den eller dem kan det också bero på att känslodelen av hjärnan får mycket energi när du är förälskad. Det kan göra att andra delar, som ditt förstånd och minne, saktar ner.

  Du kan då bli väldigt fokuserad på dina känslor. Plötsligt kan tankarna fastna så mycket på den eller dem du är förälskad i att det känns svårt att koncentrera sig på annat.

  Det kan vara jobbigt, särskilt om det är en olycklig kärlek. Men efter ett tag jämnas balansen mellan hjärnans delar ut igen och du kan tänka klarare. Då kan man ibland undra varför personen eller personerna kändes så himla viktiga förut.

 • Illustration av en person som sitter på huk, skrattar och gör v-tecken. Bakom henne syns en stjärnform i regnbågsfärger som signalerar glädje och rus.

  Som ett naturligt rus

  När du är förälskad kan du känna dig alldeles rusig i kroppen av lycka.

  Det beror på att ämnet dopamin släpps ut i delar av hjärnan under en förälskelse. Dopamin funkar som en naturlig drog och gör att hjärnan släpper ut extra mycket endorfiner i blodet.

  Endorfiner är hjärnans sätt att belöna dig så att du känner dig glad när något riktigt bra händer. Endorfinhalten i kroppen kan öka väldigt mycket när du är förälskad.

  Men den kan också öka av många andra saker. En stund på din favoritplats i naturen eller bästa låten i hörlurarna kan ge nästan samma effekt.

 • Illustration av en person som ser skakis ut och spiller ut sin mugg med kaffe.

  Spända muskler känns klumpiga

  Du kan känna dig skakig och fumlig när du är förälskad. Det är för att musklerna i kroppen är på helspänn.

  Hjärnan tolkar förälskelsen som att något väldigt viktigt och kanske farligt händer och försöker förbereda musklerna på att reagera. Då kan de bli så spända att du känner dig klumpig. Du kan också få svårt att prata för att musklerna i strupen spänner sig så mycket.

  Om du känner dig stel och klumpig kan det vara bra att gå undan en stund, andas djupt och skaka armar och ben för att få musklerna i kroppen att slappna av.

 • Illustration av en person som sitter ner och håller handen runt låret, blundar och ler.

  Du kan bli kåt

  När du är förälskad kan du vara sexuellt attraherad av den eller dem du är förälskad i. Men så behöver det inte vara. Du kan vara kär i någon utan att det känns sexuellt alls.

  Om du känner dig sexuellt attraherad kan det pirra och bulta i könet. Det är för att blodet i kroppen pumpas dit.

  Pulsen ökar och du andas snabbare. Du kan också känna att huden blir extra känslig och varm när du känner dig attraherad av någon.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Olga Beletski
 • Faktagranskare:

  Eva Stenelund, socionom, Stockholm och Åke Pålshammar, lärare och forskare i psykologi och neurovetenskap, Uppsala.
 • Illustratör:

  Karin Webb