Alternate Text

UMO frågade: Hur känner man igen en bra vän?

UMO ställde frågan "Hur känner man igen en bra vän?". Här är några av svaren som kommit in.

Två kompisar skrattar tillsammans

Jag tror man känner det, jag är säker på att det känns i kroppen när man har en bra vän nära sig, en bra vän finns alltid där och kan ställa upp i vått och torrt, jag tycker att mina vänner visar att dom bryr sig när dom ställer sig på min sida i lägen eller bråk, eller när man mår dåligt.
Mikaela, 15 år

Man ska känna var man har den andra personen och att man kan lita på den. Prata om nästan allt och känna att man ställer upp för varandra. En bra vän ska inte göra allt man vill. Han eller hon ska bidra med egna åsikter och säga vad den vill. Och det ska vara lätt att kompromissa. Man ska kunna bråka och sedan lätt bli vänner, och båda ska kunna erkänna att de haft fel i en diskussion till exempel. Och kunna förlåta.
Amanda, 17 år

Man känner igen en bra vän i speciella situationer, som till exempel när man kanske är ensam på rasten och den goda vännen kommer till en så att man inte är ensam. När man är ledsen eller det har hänt något speciellt är den goda vännen alltid är där för en, ifall man behöver tröstas eller ha uppmärksamhet.
Dennis, 15 år

Svår fråga. Jag vet inte ens själv om jag är en bra vän. Alla har olika egenskaper som gör dom unika och speciella vänner på sitt sätt. Men en bra vän för mig skulle nog vara en person som gillar att göra saker som jag gillar att göra. Vi ska åtminstone dela samma musiksmak, filmsmak och spelsmak. Sen är en bra vän nog en person som accepterar mig för den jag är och jag behöver inte låtsas vara en annan person.
David, 18 år

En bra vän känner man igen genom sättet han eller hon uppträder gentemot dig. Om han eller hon lyssnar när du pratar om allvarliga saker och inte avbryter och börjar prata om sig själv. Att han eller hon tröstar dig när du är ledsen. Att han eller hon respekterar dig även om ni har olika musikstilar, intressen eller åsikter.
Jennifer, 15 år

Bra vänner är som mina vänner var efter att både min far och hund gick bort. Dom såg till att jag kom ut och fick prata av mig, istället för att ligga hemma och må dåligt. Dom såg till att jag fick kontakt med en psykolog, som kunde hjälpa mig med det som inte vännerna kunde hjälpa mig med.
Nina, 21 år

Någon som finns där ofta och försöker hjälpa en även om du vill vara ifred. För ibland så behöver man stöd och hjälp även om man inte vill ha det. Ens vänner säger att dem alltid finns där för en och hjälper en även om man mår bra och är jättelycklig, bara för att man ska kunna vara säker på att om det en dag händer något så finns de ändå där. Och vänner är människor som finns kvar även om du inte har pratat med dem på länge.
Jerry, 16 år

En vän är någon som kan få dig att skratta fast du egentligen bara vill dö. En vän är någon som ställer upp på dig utan att förvänta sig något tillbaka. Med en bra vän behöver man aldrig fundera på varför man är vänner. En riktigt bra vän kan man vara tyst med i timmar men ändå veta precis vad personen tänker på. En riktig vän är en person som ringer på dörren med yoghurt när du ligger sjuk, som hämtar dig med bilen när du behöver räddning, som ringer dig när hon är rädd på natten, som alltid älskar dig fastän du gjort ett misstag.

Stina, 21 år

Information om sidan

  • Redaktör:

    Pär Wiktorsson
  • Fotograf:

    Ulrica Zwenger