Alternate Text

Om saker som händer på nätet

Här är några personer som har varit med om olika saker på nätet. En del har bara varit med om bra saker. Andra har råkat ut för något som är jobbigt.

Klicka på personerna på bilden. Läs om vad som har hänt dem. Läs också de råd de får om hur de ska göra.

Hon vill att jag ska göra saker framför camen

Hon var bara en av alla jag chattade med. Jag vet inte hur gammal hon är, men jag har berättat att jag är 16. Först var det spännande, hon skickade nakenbilder på sig själv och ville att jag skulle göra detsamma. Och det gjorde jag. Nu har hon sagt åt mig att göra grejer framför camen, men jag har känslan att det kan vara vem som helst som kollar på det. Jag litar inte på henne. Hela grejen känns obehaglig.

Svar: Du har rätt, du kan aldrig veta vem personen är som kollar på camen. Det kan vara vem som helst som gömmer sig bakom personens alias. Om hen skulle sprida bilder eller filmer som du har skickat eller visa dem för andra, gör hen något olagligt. Om du får veta att hen har gjort det, kan du göra en polisanmälan. Eftersom du är under 18 år, är det också olagligt att ha sexuella bilder på dig i datorn. Lita på din känsla, be personen radera bilderna och bryt kontakten.

Ångrar att jag skickade bilder

Han går i nian som jag, men i en annan skola. Först snackade vi på Skype. Sen ville han spela strip-poker. Han sa att jag skulle ta av mig framför camen och skicka bilder via sms. Tyvärr gick jag med på det. Jag ångrar mig jättemycket! Nu har han sagt att han tänker sprida bilderna i min skola om jag inte skickar fler bilder.

Svar: Han har ingen rätt att sprida bilder på dig. Om någon hotar att sprida bilder kallas det olaga hot. Det är ett brott som du kan polisanmäla. Det är också olagligt att ha och visa sexuella bilder på någon under 18 år. Även om han själv är ung, är det olagligt. Säg till honom att ta bort bilderna och skicka inga nya bilder. Du kan säga att du anmäler honom om han inte tar bort de bilder han fått. Det bästa är att prata med någon vuxen du litar på om det som har hänt.

Min kompis hotar att sprida bilder på andra

Min kompis har hållit på och chattat med flera olika tjejer. Några har skickat nakenbilder på sig själva till honom. Han har visat dem i sin mobil i skolan på ett sätt som känns rätt så oschyst. Nu har en tjej fått reda på det och blivit skitsur. Men han lägger inte av, han håller på och säger att han tänker sprida bilderna på forum och till alla han känner.

Svar: Du har rätt, det som din kompis gör är helt klart oschyst. Det du kan göra som kompis är att säga att du tycker att han gör fel. Det kan vara svårt att säga sånt rakt ut till en kompis. Nästa gång det händer, kan du testa att säga: ”Det är inte särskilt schyst att visa de där bilderna”. Du kan också berätta att det är olagligt att sprida sexuella bilder eller filmer på någon under 18 år, för det kanske han inte vet. Om du tycker att det är jobbigt att säga det till honom själv, kan du be någon vuxen som du litar på om hjälp.

Jag får konstiga vänförfrågningar

Jag började chatta med några personer som jag inte visste vilka de var. Först var de schysta men sen började en av dem fråga efter bilder. Alltså bilder där jag inte har någonting på mig. De tjatade och det var svårt att säga nej, men jag vill inte skicka några bilder. Precis när det hade hänt, började några andra killar att skicka vänförfrågningar på Facebook. Men jag vet inte vilka de är.

Svar: Du bestämmer själv vem du vill ha kontakt med, vad du vill göra på nätet och vem du ska skicka bilder till. Om du tycker att det känns svårt att säga nej till att skicka bilder kan du be att få tänka på saken och sen låta bli att skicka nåt. Och bara för att någon skickar en vänförfrågan i sociala medier behöver du inte tacka ja. Ignorera dem! Om du senare får veta vilka de är, och de visar sig vara schysta, kan du bli vän med dem då.

Får jag göra vad jag vill med hennes bilder?

Jag bad en tjej jag skajpade med att skicka nakenbilder på sig själv. Hon ville inte först, men till slut gick hon med på det. Jättespännande! Plötsligt blev hon sur, ångrade sig och bad mig radera alla bilder. Men det är väl inte mitt fel att hon ångrar sig?

Svar: Tänk efter: hur skulle du ha känt om du var i hennes situation? Det är aldrig okej att tjata eller övertala någon till något hen inte vill. Du borde inte ha bett henne när du märkte att hon egentligen inte ville. Och alla har rätt att ångra sig. Hon kanske tyckte det kändes okej först, men inte sen. Det är olagligt att be någon under 15 att skicka sexuella bilder på sig själv. Det kan vara olagligt upp till 18, om personen mår dåligt av det. Du får heller inte ha sexuella bilder på någon under 18 år, så radera bilderna på en gång.

Jag spred ut falska rykten

Jag trodde att hon var min kompis. Så fick jag reda på att hon hade hånglat med killen jag var på g med. Hon visste att jag gillade honom! Och samtidigt hade hon en annan kille. Jag blev skitsur och skrev på några ställen på nätet att hon var en bitchig lögnare som alltid var otrogen och sånt. Jag tänkte inte på hur folk skulle reagera. Hon har fått värsta ryktet. Jag önskar att det aldrig hade hänt!

Svar: Det måste ha känts jättejobbigt att bli sviken av en kompis, som du blev. Du har rätt att vara arg. Men att sprida lögner eller hitta på taskiga saker om någon, kan verkligen göra livet jobbigt för den personen. Dessutom är det olagligt. Det bästa är om du själv tar bort kommentarerna. Berätta för dem som kan ha läst det du skrev, att det inte är sant. Försök också att prata med din kompis. Säg att du är ledsen för vad du gjort och förklara hur det blev så.

Jag har fått fans på YouTube!

Jag la upp tre av mina låtar på min kanal på YouTube. Rätt som det var fick jag en massa sköna kommentarer från alla håll och kanter, som ”great vocals” och ”lovely tunes”. Sjukt glad! Jag ska lägga upp tre låtar till så fort jag är klar med dem.

Svar: Stort grattis till dig! Det måste kännas helt fantastiskt att få så bra respons redan på de första låtarna. Fortsätt att göra musik och dela med andra!

Han erbjöd mig pengar för sex

Vi har haft kontakt ett tag, det är kul ibland, men vissa saker som han säger ger mig en dålig känsla. Som när han föreslår att vi ska ha sex, fast han vet att jag bara är 14. Nyss sa han: ”Jag hämtar dig med bil så åker vi hem till mig, du får pengar för det.” Jag blev arg, vill absolut inte träffa honom! Helst av allt vill jag skälla ut honom. Jag har inte svarat än, för jag vet inte vad jag ska säga.

Svar: Du behöver inte svara alls, om du inte vill. Du kan blockera honom om du inte vill ha kontakt med honom mer. Att erbjuda pengar eller något annat för sex, är dessutom olagligt. Du kan anmäla honom till sajten. Du kan också polisanmäla honom. Börja med att berätta vad som har hänt för en vuxen som du litar på. Det är troligt att mannen försöker samma sak med andra. Då är det jättebra om du har hjälpt till att hindra andra från att råka illa ut.

Jag har ljugit om mig själv på nätet

Det började med att jag addade henne på Skype. Hon var söt och verkade snäll och schysst. Grejen är att jag inte har sagt sanningen. Jag har ljugit om vem jag är, hur gammal jag är, mina intressen, var jag bor. Och hon har gått på allt. Jag känner mig jättetaskig och vet inte vad jag ska göra för att få stopp på det.

Svar: Det bästa är om du kan säga som det är, även om hon blir besviken och inte vill vara vän längre. Kanske kan du börja med att säga: ”Du, jag har inte varit helt ärlig mot dig”. Du kan be om ursäkt och förklara varför du gjorde så. Det är inget brott att hitta på saker om sig själv på nätet, på det sätt som du har gjort. Ibland är det just att låtsas vara någon annan som är det roliga. Ibland kan det vara lättare att känna sig cool och omtyckt genom att låtsas vara någon annan. Men om ni ska kunna lära känna varandra bättre, funkar det inte att luras.

Är han för bra för att vara sann?

Jag la upp en suddig bild av mig själv. Mejlboxen plingade direkt! Han skrev inget speciellt, men något gjorde att jag gillade honom. Vi har fortsatt att prata, varje dag. Hur kan jag känna så mycket för någon jag aldrig träffat? Men tänk om han har ljugit om allt? Hur vet jag det? Kanske är han för bra för att vara sann? Han vill att vi ska ses. I början var det mest på skoj. När det blev mer seriöst tvekade jag. Han pressade mig inte. Det fanns en respekt som fick mig att lita på honom. Nu har jag bestämt mig för att träffa honom. 

Svar: Det verkar som om ni två verkligen gillar varandra. Men om du har en känsla av att han kan ha ljugit om sig själv kan du be honom visa sig i camen innan ni träffas. Du kan också be om hans namn och adress och kolla upp det på nätet. Om ni bestämmer er för att ses är det bra att berätta för någon var och när ni ska ses. Om du är under 18 år är det också bäst om du berättar för någon vuxen som du litar på. Se till att träffas på en plats där det finns andra människor. Då är det lättare att gå därifrån om något inte känns bra. När ni sitter där är det smart att skicka ett sms till någon du känner och berätta att allt är okej. I bildspelet om att träffas första gången utanför nätet kan du få fler tips. Lycka till!

Nu ska vi ses utanför nätet

Jag träffar aldrig någon kille här hemma i min håla, så jag letade runt lite på nätet och hittade en som verkade trevlig. Mina kompisar varnade mig, för man vet aldrig vem det kan vara bakom skärmen. Men jag struntade i dem. Vi pratade i timmar och började visa oss i cam för varandra. Smart sätt att se att det inte döljer sig en gammal gubbe där bakom! Vi kan snacka om precis allt och har samma musiksmak. Nästa helg ska vi ses för första gången. Jag är jättetaggad och han också!

Svar: Grattis! Det verkar som om ni två verkligen gillar varandra, och har mycket gemensamt. Det är ändå bra att berätta för någon var och när ni ska träffas första gången. Om du är under 18 år är det också bäst att berätta det för en vuxen som du litar på. Se till att träffas på en plats där det finns andra människor. Då är det lättare att gå därifrån om något inte känns bra. Ett tips är att ha kontakt med en kompis via sms och berätta att allt är lugnt. Eller be en kompis ringa efter en stund, så kan du skylla på att du måste dra, om något inte känns bra. I bildspelet om att träffas första gången utanför nätet kan du få fler tips. Lycka till på första träffen!

De skriver skit om mig på nätet

Jag fick reda på att han hade varit med en annan tjej. Så okej, jag dumpade honom. Nu håller hans kompisar i min skola på och snackar skit om mig. De säger att jag är en bitch och en massa annat som jag inte ens vill berätta. Och de har skapat en sida på Facebook där de skriver skit om mig och om mina kompisar, bara för att de är med mig.

Svar: Du ska inte behöva stå ut med att bli trakasserad av killens kompisar. Prata med någon vuxen du litar på, till exempel en förälder eller en kurator i skolan. Skolan har skyldighet att se till att ingen utsätts för mobbning. Det är olagligt att kränka och trakassera någon, både på nätet och utanför nätet. Det är ett brott som du kan polisanmäla. Och på Facebook finns information om vilka regler som gäller där. Där kan du anmäla kränkande inlägg och bilder genom att klicka på länken Anmäl intill inlägget.

Jag har fått nya kompisar på nätet

Ibland har jag en stark känsla av att jag inte passar in i den här skolan. Jag har aldrig haft någon nära vän här. Nu har jag hittat några ställen på nätet där det finns fler som tänker som jag och gillar samma grejer. Om jag inte hade haft dem så hade livet känts mycket gråare. En tjej har jag pratat med varje dag och vi har bestämt att åka på festival ihop i sommar.

Svar: Vad roligt att du har hittat nya vänner på nätet! Och kul att ni ska åka på festival tillsammans. Tänk på att kolla i god tid om det är okej för de vuxna som du bor med, så att ni inte köper biljetter i onödan. Det kan också vara bra att träffas en gång innan ni åker. Det är ju inte säkert att ni funkar lika bra ihop när ni ses, som ni gör på nätet. Välj en plats där det finns andra människor. Då är det lättare att gå därifrån om något inte känns bra. I bildspelet om att träffas första gången utanför nätet kan du få fler tips. Om ni är under 18 år kan det vara bra om de vuxna ni bor med också träffas innan ni åker. 

Han sprider nakenbilder på min kompis

Min kompis träffade en kille på en chatt. Först blev hon jättekär. De snackade om allt och han var verkligen schyst. Nu helt plötsligt har han lagt upp bilder på henne klädd i bara trosor på någon blogg, och folk har skrivit äckliga kommentarer. Hon är helt knäckt för att han inte var schyst egentligen. Men mest är hon jätterädd att någon ska se bilderna. Hon vågar knappt gå till skolan längre.

Svar: Det måste vara jättejobbigt för din kompis att bli sviken av någon hon litade på. Det som killen har gjort är både oschyst och brottsligt. Det är alltid olagligt att sprida kränkande bilder på någon utan den personens tillåtelse. En bra sak är att hon har berättat allt för dig, så att hon har någon att prata med om allt som har hänt. Även om det är jobbigt för henne, är det bra om du kan stötta henne att polisanmäla killen. Ta hjälp av någon vuxen, till exempel en förälder eller någon som jobbar i skolan eller på en ungdomsmottagning.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Agnes Hellström
  • Faktagranskare:

    Jenny Jägerfeld, psykolog och författare
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling