Alternate Text

Om en närstående är psykiskt sjuk

Att leva nära någon som har en psykisk sjukdom kan påverka livet på olika sätt. Ibland kan det vara jobbigt, sorgligt eller svårt. Då är det viktigt att göra saker du själv mår bra av, och att du får stöd från andra.

En person som tittar i ett fotoalbum.

 

Psykiska sjukdomar påverkar dina känslor, ork och lust, hur du uppfattar dig själv, relationer och omvärlden. Det finns många olika psykiska sjukdomar, och olika personer kan påverkas på olika sätt.

Den som får en psykisk sjukdom brukar förändras. Hen kanske blir tystare eller pratar mer än tidigare, blir irriterad för minsta lilla, pratar för sig själv eller börjar bete sig annorlunda på andra sätt. Personen kan också få svårt att klara av saker hen brukade göra, som att gå till jobbet eller städa. Ibland känner den som är sjuk själv att något är fel, men ibland är det svårare att förstå det själv.

Det är vanligt att det är olika jobbigt i perioder, och besvären ändrar sig ofta med tiden. En del psykiska sjukdomar kan gå över ganska snabbt, andra kan man ha under lång tid. Ibland kan den som är sjuk behöva vårdas på sjukhus, en kortare eller längre period.

Ofta tar du större ansvar än du borde

Livet påverkas för alla som lever nära en person som har en psykisk sjukdom. Hur du reagerar kan bero på hur länge personen har varit sjuk, hur vardagslivet funkar, vilket stöd du har och vem du är.

Om personen har varit sjuk länge kanske du inte tycker att det är något konstigt med det. Men det kan också vara väldigt jobbigt att se någon du känner förändras. Det kan kännas svårt att försöka stödja och hjälpa personen att må bättre. Du kan bli orolig och ledsen, eller få svårt att koncentrera dig i skolan eller på jobbet. Det kan kännas som om personen inte längre bryr sig om dib. Du kan också bli orolig för att personen ska bete sig ”konstigt” och skämma ut sig, skada sig eller till och med ta livet av sig. Någon gång kanske du till och med är rädd för den som är sjuk.

Om du är barn eller ung och bor med en vuxen som får svårt att göra sånt som att städa, tvätta eller laga mat, kan du känna dig tvingad att ta ett större ansvar än du borde behöva. Kanske avstår du från saker du egentligen skulle vilja göra på fritiden, eller undviker att ta hem kompisar.

Du har rätt att ha det bra

Du har rätt att må bra, även om personer i din närhet mår dåligt. Du behöver fortsätta göra sånt som är viktigt för dig, för att orka med.

Du har också rätt att känna sig trygg hemma. Det är viktigt att veta att ingen har rätt att slå dig eller tvinga dig att göra saker som dig inte vill göra.

Det är aldrig ditt fel

Det kan hända att du får höra att du är stökig, jobbig eller orsakar problem. Men det är aldrig ditt fel att en förälder eller annan närstående har psykiska besvär. Du har rätt att vara dig själv.

Oro för att själv bli sjuk

Om du har en psykiskt sjuk familjemedlem är det lätt att oroa sig för att själv bli sjuk. Men det är inte något som smittar, och du ärver inte sjukdomen. Du kan ärva en lite ökad känslighet, men de allra flesta som har en psykiskt sjuk närstående blir inte psykiskt sjuka själva.

Viktigt att du får stöd

Det brukar vara bra att prata med någon om hur du har det och hur det känns. Du kan både prata med personer omkring dig som du litar på eller kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller skolkuratorn, en vårdcentral eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. Om du vill prata med någon anonymt kan du ringa någon av de telefonjourer som finns.

Många har en närstående med psykisk sjukdom. På vissa psykiatriska kliniker och inom socialtjänsten i många kommuner finns samtalsgrupper för ungdomar som lever med någon med psykiska besvär. Där kan du lära dig mer om sjukdomen, prata med andra i samma situation och få tips för att må bra.

Det finns också bra ställen på nätet där du kan få svar på frågor eller chatta.

Ibland vill den som är psykiskt sjuk att du inte ska berätta om det för andra. Men du bestämmer själv hur du vill göra. Att prata med någon du har förtroende för är inte att skvallra. Det brukar vara bra för både dig själv och den som är sjuk.

Sjukvården ska hjälpa den som är sjuk

Det finns bra behandling mot psykisk sjukdom. Den som är sjuk måste själv söka hjälp, eller få hjälp av någon annan vuxen att söka hjälp. Som barn eller ung har du inte det ansvaret.

Om det behövs hjälp hemma eller i familjen, brukar du kunna få det via socialtjänsten.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Moa Lindholm
  • Faktagranskare:

    Lena Backlund, överläkare, Affektiva mottagningen, Psykiatri sydväst, SLSO, Huddinge
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling