Alternate Text

Kurator

Namn: Lisa Jobson
Yrke: Kurator

Foto på kuratorn Lisa Jobson.

Vad innebär ditt jobb?

– Att vara kurator på ungdomsmottagningen innebär att jag träffar unga som behöver prata med någon om sina tankar och funderingar. Jag möter unga i olika situationer. De flesta möter jag i enskilda samtal, men jag träffar också ungdomar i olika grupper. Det kan vara när skolklasser besöker mottagningen eller när vi blir inbjudna till fritidsgårdarna i Angered.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Mitt jobb innebär att lyssna, stötta och ge råd på de frågor och funderingar den jag träffar har. Det handlar ofta om relationer. Man vill prata om sin familj, om sina vänner eller om sin flick- eller pojkvän.

– Kärlek är något som många vill prata om och det leder ofta vidare till att vi pratar om hur man själv mår.

– Om det behövs kan vi tillsammans jobba med att stärka självkänslan och att hitta det som du är bra på. När man jobbar med att stärka självkänslan handlar det ofta om att upptäcka vem man är. Många är rätt så självkritiska mot sig själva, jag tror att det nog gäller de flesta av oss. Det är lätt att glömma att tänka på det som du är bra på.

– Du kan också prata med mig om man känner oro för framtiden. Många känner också en längtan efter att få mer kontroll på det som händer dem i livet. Ibland pratar vi om att livet är som en berg- och dalbana. Du har bra perioder då allt är toppen men du har också dåliga perioder. Det är lätt att bli orolig när man inte mår bra, men att må dåligt ibland tillhör livet och kan också stärka självkänslan.

– Ibland kan det krävas lite mod att våga gå ut och möta livet och alla dess utmaningar. Tillsammans hittar vi lusten och viljan att göra det även när det kan kännas tungt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste med mitt jobb är att möta alla fina ungdomar i Angered. Det finns så mycket livslust och kreativitet hos dem. De jag möter får ibland kämpa för att hitta sin plats i samhället men det finns en stark vilja och lust att göra något bra i livet. Jag tycker det är viktigt att prata om kärlek, sexualitet och relationer och det får jag göra på ungdomsmottagningen.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Fotograf:

    Åsa Grindal