Alternate Text

Barnmorska

Namn: Lina Arvidson
Yrke:
Barnmorska

Foto på barnmorskan Lina Arvidson.

Vad innebär ditt jobb?

– Som barnmorska på en ungdomsmottagning träffar jag unga tjejer som behöver hjälp med olika saker. Det kan till exempel vara att du behöver råd om hur man skyddar sig mot graviditet. Många vill också testa sig för könssjukdomar eller behöver råd kring hur du skyddar sig mot könssjukdomar. Jag ger också råd och information om sex och tjejers underliv. 

Jag träffar inte så många killar eftersom vi har en sjuksköterska på vår mottagning som tar hand om dem. Men på många ungdomsmottagningar finns det ingen sjuksköterska och då är det vanligt att du som barnmorska även träffar killar och hjälper dem med olika saker. Det kan till exempel vara att testa sig eller undersöka prickar och knottror.

Vad kan man få hjälp med av dig? 

– Om du vill skaffa ett skydd mot graviditet så hjälper jag till med det. Det kan till exempel vara att du får recept på p-piller eller minipiller. Jag kan också sätta in spiral eller p-stav. Om du behöver akut-p-piller kan jag hjälpa till med det. 

– Om du tror att du är gravid kan du göra graviditetstest hos mig. Om testet visar att du är gravid ser jag till att du får rätt hjälp beroende på om du vill göra abort eller om du vill fortsätta graviditeten.  

– En del har frågor eller besvär med sin mens. Att ha mycket mensvärk är till exempel vanligt. Då kan jag ge information och råd och ibland hjälpa till att boka en läkartid om det behövs.

- Jag kan också svara på frågor om underlivet. Till exempel om det kliar, om flytningarna känns annorlunda eller om det känns irriterat. Jag svarar också ofta på frågor om prickar. 

- Ofta räcker det med att du berättar vad som känns fel för att jag ska kunna hjälpa till. Men ibland behöver jag göra en gynekologisk undersökning för att kunna svara säkert. 

- Jag kan också hjälpa till om man har funderingar kring sex eller sin sexualitet. Man kanske har frågor om hur det är att ha sex första gången eller vill få hjälp om sexet inte funkar som man vill att det ska göra. 

- När du träffar mig pratar vi ofta om hur det är hemma, i skolan eller på jobbet. Ibland är det någonting som inte är bra eller att du inte mår bra. Då kan det vara skönt att få prata om det. Om det behövs kan jag förmedla kontakt med en kurator 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 

– Det roligaste är att jag får träffa så många unga härliga personer. Att få stärka ungas självkänsla när det gäller kropp och sexualitet är en viktig del som gör mitt jobb extra roligt.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Fotograf:

    Åsa Grindal