Ätstörningar

Om man tänker väldigt mycket på mat och ätande kan det bero på att man har en ätstörning. Det är också vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv.

Illustration av en person med ord och bilder som har med mat och kropp att göra som snurrar runt huvudet.

Det finns olika sorters ätstörningar. Man kan vara rädd för att äta ”fel” eller för att gå upp i vikt. Då kanske man knappt äter något alls. Eller också tappar man kontrollen och äter jättemycket när man är ensam men inget alls när man är med andra.

Kanske försöker man göra sig av med mat som man har ätit genom att kräkas. En del tränar väldigt hårt för att gå ned i vikt. Alla sorters ätstörningar påverkar hur man tänker om sig själv. De brukar också påverka ens relationer med andra.

En ätstörning innebär alltid att man stör kroppens naturliga funktioner. Det påverkar hur man mår och kan vara farligt för kroppen, och därför är det viktigt att man får hjälp så tidigt som möjligt.

Att vilja bli nöjd

Den som har en ätstörning brukar ofta tänka att den ska klara av något eller göra på ett visst sätt för att känna sig nöjd med sig själv. Det kan till exempel vara att bli smalare, få större muskler eller äta på ett visst sätt.

Man kan också skämmas för hur man äter eller hur man ser ut. Kanske tänker man sig att man en dag i framtiden ska känna sig helt nöjd. Men känslan av att vara nöjd eller lycklig kommer inte även om man blir smalare. Istället kan man inte låta bli att tänka på ätande och kroppen. Man känner sig ofta arg, besviken, ful eller misslyckad.

Kontroll

Om man har ätstörningar är det vanligt att man vill ha kontroll. Man vill planera sånt som vad man ska äta nästa gång, hur man ska träna eller vad man ska säga till andra för att slippa äta.

Det brukar bli jobbigt med alla tankar. De tar mycket tid och energi, och det är vanligt att man har ångest och känner sig ensam. Man kanske inte följer med på fika eller fest för att man är orolig för att behöva äta.

Ibland kanske man undviker att träffa kompisar och familj för att slippa frågor om hur man mår. Om någon frågar eller kommenterar vad man äter, är det vanligt att man svara något som inte är sant. Till exempel ”jag har redan ätit”.

Kroppsuppfattning

De som har ätstörningar brukar tänka väldigt mycket på hur kroppen ser ut och på vikten.

Många uppfattar sin kropp annorlunda än den är. Till exempel att den ser otränad ut, fast man tränar ofta. Eller att man är tjock fast man egentligen är smal. Man kanske tror att folk tittar på ens kropp mycket. Såna tankar är en del av sjukdomen.

Hur det börjar

Problemen med mat och ätande kan börja med att man bantar och försöker gå ner mycket i vikt. Kanske har man fått höra att man är tjock eller så kanske man vill bevisa för sig själv eller någon annan att man kan bli smalare.

Om man har problem som känns svåra att lösa, kan det kännas som en sorts lösning att förändra något annat, som sin egen kropp. Då kanske man börjar banta eller träna hårt. I början kanske man får komplimanger, som kan kännas bra och uppmuntrande. Men istället för att bli nöjd, fortsätter man att tänka på hur och vad man äter, och då ökar risken för att man får en ätstörning.

Det är olika för olika personer varför man får ätstörningar. Nästan alltid beror det på flera saker. Det kan till exempel vara dålig självkänsla, att kroppen känns annorlunda efter puberteten eller på att det handlar mycket om kropp och utseende i TV och tidningar.

Vissa har en medfödd känslighet som gör att de lättare får ätstörningar om de bantar eller äter dåligt. Ätstörningar kan ibland bero att man mår dåligt på grund av till exempel stress eller att det är jobbigt på något annat sätt i ens liv.

Ätstörningar hänger nästan alltid ihop med att man mår dåligt. Man kan vara nedstämd eller ha ångest, tycka illa om sig själv eller tycka att man inte är mycket värd. Eller så är man arg och vill göra sig själv illa.

En del mår bra innan de får ätstörningar, men börjar må dåligt efter ett tag. Det kan bero både på att alla jobbiga tankar på maten och kroppen tar energi från sånt som man brukar tycka är roligt. Kroppen reagerar på olika sätt när man inte äter tillräckligt.

Kroppen påverkas

En ätstörning innebär ofta att man slutar att lyssna på kroppens signaler om när man är hungrig eller mätt.

Kroppen behöver många olika ämnen för att funka. Om man inte får i sig den näring man behöver, till exempel för att man äter väldigt oregelbundet eller för lite, kan det få allvarliga följder.

En del saker kan man märka tidigt, som att man får ont i magen, blir trött eller frusen, att huden blir uttorkad eller att man får sämre minne och svårt att koncentrera sig. Man kan också bli allt mer nedstämd eller få ångest. Hos tjejer kan mensen bli oregelbunden eller försvinna.

Andra saker märks kanske först efter att man har haft ätstörningar i flera år. Det kan till exempel vara att tunt fjunigt hår växer ut på kroppen, att musklerna blir svaga eller att benen i kroppen blir sköra.

De flesta förändringarna beror på att kroppen försöker anpassa sig till att inte få tillräckligt med näring. Det kan hända både om man äter för lite och om man äter mycket men bara i perioder.

Många av de kroppsliga problem som ätstörningar kan ge, kan försvinna om man börjar äta på ett bättre sätt. Mat är som medicin för kroppen om man har en ätstörning.

Bli av med ätstörningar

Det går att bli fri från ätstörningar. Det kan vara en lång och kämpig väg, men den leder till det man är värd: ett bättre, gladare liv. Det hör till ätstörningen att man har svårt att inse att man har ett problem. Och även om man förstår det kan det kännas svårt att prata med andra och be om hjälp.

Det är ganska vanligt att tro att man är den enda som inte kan bli av med sina ätstörningar. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte behöver fortsätta att ha ätstörningar. Det är något man har just nu, som det går att bli av med.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber
  • Faktagranskare:

    Karin Nilsson, leg psykolog, Med Dr, Umeå
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling