Panik - lämna sidan!

Oschysta förhållanden

Många längtar efter att bli tillsammans med någon. Då tänker de flesta att de ska må bra och känna sig trygga och älskade. Så borde det vara. Men en del blir illa behandlade, och självkänslan krymper i stället för att växa.

Illustration av en person som sitter och ser ledsen ut.

En relation där någon ofta får dig att må dåligt är inte bra. Då kan du behöva hjälp för att reda ut det som inte funkar.

Om du är i en relation där det händer att den du är tillsammans med är elak, tvingar till sig sex eller gör dig fysiskt illa, kan det vara svårt att förstå vad som händer och att prata om det. Det är aldrig ditt fel att den du är ihop med gör dig illa, även om det kanske kan kännas så ibland.

Oftast börjar det som en bra relation

Relationer som innehåller våld börjar ofta precis som de flesta kärleksrelationer, ni är förälskade och attraherade av varandra. Den du är ihop med verkar vara en fin person, som får dig att må bra. Det är först efter ett tag som det kan märkas att personen är svartsjuk och kontrollerande.

I början kan många uppleva svartsjuka som en komplimang eller ett tecken på kärlek. I början kan det kännas bra med bekräftelse, men efter ett tag kommer mer och mer kritik.

Det kan börja med små kommentarer om dina kläder, eller ditt sätt att prata. Först kanske du inte tar åt dig så mycket. Men efter ett tag börjar kritiken kännas jobbig och du får sämre självkänsla.

Till slut kanske du känner dig precis så ful, korkad eller värdelös som du får höra att du är. Du anpassar dig allt mer efter den andra personen, och även om du ibland säger ifrån hjälper det inte.

När kränkningarna sker oftare, blir det svårare att se att de är fel. Partnern kanske är fin och snäll ena stunden för att i nästa bli elak. Då är det lätt att tänka att den fina sidan är sån personen är ”innerst inne” och att om du bara håller ut eller anpassar dig så kommer det att bli bra.

Då kan man säga att du är utsatt för psykiskt våld, som ofta kan leda till fysiskt våld och ibland till sexuellt våld.

Att trycka ner någon är inte kärlek

Våld kan vara olika saker som att hota, göra illa eller att få sin partner att känna sig värdelös. Den som använder fysiskt eller psykiskt våld kanske säger att det beror på kärlek, till exempel genom att säga ”Det är bara för att jag älskar dig så mycket som jag…”. Det är också vanligt att personen lägger skulden på den som blir utsatt, ”Det är bara för att du…som det blir så här” eller att personen ursäktar sitt beteende utifrån att hen mår dåligt. 

Vissa kan växla mellan att ibland vara snälla och omtänksamma och ibland vara kränkande och elaka. Men att trycka ner någon annan är aldrig ett uttryck för kärlek och att hota någon eller använda fysiskt eller sexuellt våld är förbjudet enligt lagen.

Blir jag respekterad?

En relation ska få dig att må bra. Oavsett om den är helt ny eller om ni har varit ihop i flera år ska du alltid kunna svara ja på frågorna: Blir jag respekterad för den jag är? Får den här personen mig att må bra?

Vem som helst kan hamna i ett förhållande där någon utsätter en för våld. Därför är det viktigt att försöka se varningssignaler som kan vara tecken på att personen är dålig för dig.

Hur kan jag få hjälp?

Det är viktigt att få hjälp med att förstå vad som händer om du är i en relation som du inte mår bra av. Det kan vara svårt att göra själv, när du är mitt i det.

Det är bra att försöka prata om relationen med en kompis eller någon annan som du litar på. Det är ofta viktigt att också berätta för någon som är van att prata om relationer som inte är bra:

 • Du kan chatta, mejla eller ringa till någon organisation som till exempel 1000 möjligheter, Killar.se, ungarelationer.se eller en tjej- eller kvinnojour. Kontaktuppgifter hittar du på nätet.
 • Socialtjänsten i din kommun har ansvar för att ge stöd till människor som utsätts för våld. Stödet kan vara samtalsstöd och rådgivning eller olika former av praktiskt stöd eller skydd. Du kan gå in på din kommuns hemsida och söka på ”våld” eller ringa direkt till socialtjänstens växel och fråga.
 • Du kan också gå eller ringa till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Här kan du hitta din närmaste ungdomsmottagning.
 • Du kan prata med en lärare, skolsköterska eller kurator om du går i skolan.
 • Du kan ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 om du är tjej. Kvinnofridslinjen är en stödtelefon som är öppen dygnet runt och samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan vara anonym.

Du kan få särskild hjälp om du är rädd för att den du är ihop med ska använda våld om du gör slut. Du har rätt att känna dig trygg och ska inte behöva vara ensam med det jobbiga.

Du kan till exempel få hjälp med att:

 • prata om din relation med någon som förstår hur du har det
 • få information om vilka hjälpmöjligheter som finns för just dig
 • få hjälp med praktiska saker som polisanmälan och skydd.

Känner jag igen mig?

Det är lätt att själv börja känna skuld för det som händer om du är ihop med någon som gör att du känner dig dålig och värdelös. Kanske börjar du tänka att ingen annan skulle vara ihop med dig om det tog slut. Du kan fundera över frågorna här:

 • Får min partner mig att känna mig dum, ointelligent eller dålig?
 • Känner jag att jag inte duger, oavsett vad jag gör?
 • Är det oftast min partner som bestämmer?
 • Hindrar min partner mig från att göra vad jag vill?
 • Försöker min partner kontrollera mitt liv?
 • Anpassar jag mitt beteende för att den jag är ihop med inte ska bli arg eller hotfull?
 • Undviker jag att säga emot min partner?
 • Blir jag kritiserad eller förödmjukad öppet inför andra?
 • Är min partner väldigt svartsjuk?
 • Blir jag anklagad för att flirta med andra fast jag inte gör det?
 • Undviker jag att träffa familj och kompisar för att det inte ska bli tjafs med den jag är ihop med?
 • Skyller min partner ett elakt beteende på olika saker som alkohol, kärlek, eller att ”det bara var på skoj”?
 • Har min partner slagit eller hotat mig?
 • Känner jag mig pressad att ha sex?

Du är troligtvis i en relation som du inte mår bra av om du känner svarar jag på en eller flera av frågorna. Då behövs en förändring för dig. Du är värd att må bra. Du vet bäst själv vad du behöver. Ta det på allvar. Behöver du hjälp finns den att få.

Om du behandlar din partner illa

Känner du igen dig i den här texten på det sättet att det är du som behandlar den du är tillsammans med på ett dåligt sätt? Det är aldrig för sent att bryta ett beteende som du inte vill ha och det finns hjälp att få. Du kan till exempel vända dig till en ungdomsmottagning.

Vad säger lagen?

Att utsätta någon för ett våld är ett brott. Beroende på vad det handlar om kan den som utsätter någon annan för våld i en nära relation dömas för flera olika brott, som till exempel olaga hot, misshandel, våldtäkt eller grov kvinnofridskränkning.

Du bör göra en polisanmälan om du utsätts för den här typen av brott. En anmälan kan vara ett sätt att få slut på en livssituation med inslag av våld och kränkningar.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan